Naleśniki bazyliowe Uwielbiane na całym świecie - naleśniki. Prawdopodobnie to w starożytności po raz pierwszy wylano na rozgrzaną powierzchnię mieszankę mąki, mleka i jajek. Ile kultur, tyle naleśnikowych teorii i przepisów. Gdzieniegdzie przyrządzane w sposób wykwintny i na specjalne okazje, w innych zakątkach uważane za danie podrzędne. Jedno jest pewne - naleśnik to danie o dużym potencjale, które jeszcze nie raz nas zaskoczy, na przykład dzisiaj. Zapraszam do wspólnego przygotowania naleśników bazyliowych. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria
Jakie pączki można jeść bez wyrzutów sumienia? – Te pączki nie są smażone w głębokim tłuszczu, tylko pieczone. Powstają z mąki orkiszowej, a do tego mają mało cukru – mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka
Food tracki - mobilna gastronomia XXI wieku Polskie miasta dziś food trackami stoją. Jacek Tymoszuk do swej książki wybrał ich 47. Jakie były kryteria jego wyboru? Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński jedzenie samochód KSIĄŻKA
Kim są "Agenci Sero-Siedem"? – Poszukują miejsc, w których dostępne są dobre, polskie sery zagrodowe – tłumaczy Katarzyna Pruchnicka, która spotkała się z inicjatorem tej "tajnej" organizacji. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie
Chlebowa skórka, czyli czysta radość! Doskonale Państwu znany specjalista od serów – Gieno Mientkiewicz – tym razem opowiadał w Trójce o swej fascynacji... chlebem! Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka chleb
Sztuka doświadczania nowych doznań kulinarnych W audycji rozmawialiśmy z Grzegorzem Łuckim o książce "Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu" Charlesa Spence’a traktującej o nowej dziedzinie wiedzy łączącej psychologię, neuronaukę i kuchnię. Zobacz więcej na temat: kulinaria Łukasz Modelski KULTURA
Jak ukisić cytryny? W tym wydaniu audycji przeszliśmy w klimat letni, południowy i słoneczny, jednak z wyraźnym zimowym akcentem. Czy jest to w ogóle możliwe? Okazuje się, że tak i to dzięki cytrynom! Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie Katarzyna Pruchnicka
Z czego składa się prawdziwy hummus? Kilka lat temu hummus zaczął robić furorę w polskiej kuchni. Powstają hummus bary oraz robimy go w domu w przeróżnych odsłonach. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kulinaria STYL ŻYCIA Trójka przyprawy ciecierzyca
Kolendra – sposób na urozmaicenie wielu dań Kolendra wzbogaca swoim aromatem smak licznych potraw. Świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs i sałatek. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kulinaria STYL ŻYCIA Trójka zupy przyprawy rosół
Wystrzałowe wyzwanie karnawałowe – Co Państwo powiedzą na ośmiornicę? Wbrew pozorom, nie ma z nią tak dużo roboty – mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kulinaria STYL ŻYCIA Trójka zupy przyprawy rosół
Gdzie pieprz rośnie No właśnie, czy ktoś z Was wie, gdzie rośnie pieprz? I co oznacza, kiedy ktoś do kogoś powie: uciekaj, gdzie pieprz rośnie? Dziś w Radiu dzieciom odsłonimy tajemnice najostrzejszych warzyw i przypraw. Zobacz więcej na temat: Joanna Ficińska przyprawy pieprz
Kultowe książki kucharskie. To nie restauracja, to doznanie kulinarne Daniel Humm to pochodzący ze Szwajcarii szef kuchni, który jest właścicielem najlepszej restauracji na świecie. A co znajdziemy w jego książkach? Zobacz więcej na temat: Czwórka Kultowe książki kucharskie Kamil Jasieński Michał Piwowarek jedzenie restauracja STYL ŻYCIA kuchnia francuska
Melba brzoskwiniowa Melba to deser przygotowywany ze świeżych brzoskwiń, lodów waniliowych i słodzonego przecieru truskawkowego lub malinowego. Przepis opracowano na cześć australijskiej śpiewaczki Nellie Melby. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM gotowanie dzieci kulinaria edukacja
Zupa pomidorowa w azjatyckiej wersji Zupa pomidorowa – klasyk, a jednocześnie doskonała baza do kulinarnych eksperymentów. Swoje nowem spojrzenie na "pomidorówkę" przedstawiła Jolanta Naklicka-Kleser z Pracowni Smaku. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka kulinaria STYL ŻYCIA Trójka zupy pomidory
Zima w kuchni i na naszych talerzach Czy zimą zmieniamy sposób żywienia? Ruszamy się mniej, więc może jest potrzebna specjalna dieta, żeby nie przytyć. Wiosną łatwo zgubić 1-2 kg, a zima podczas niesprzyjającej pogody jest to trudniejsze. Zobacz więcej na temat: dieta potrawy owsianka Marta Januszewska STYL ŻYCIA zdrowie i dieta Małgorzata Głogowska
Kultowe książki kucharskie. Krewetki z anyżem od Mimi Thorisson W żyłach Mimi Thorisson płynie francuska i chińska krew. Blogerka kilka lat temu spełniła swe marzenie i zamieszkała na południowym zachodzie Francji, w okolicy szczególnie urokliwej i pełnej zamków. Przepis na krewetki jej autorstwa poleca David Gaboriaud. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Michał Piwowarek Kultowe książki kucharskie STYL ŻYCIA
Jak zmieniała się dieta człowieka Dużą popularnością cieszą się różne diety paleo, czyli zawierające pożywieniwe mające przypominać to, co jedli dawno temu nasi przodkowie. Czy rzeczywiście pozywienie to przypomina to, co w dalekiej przeszłości jedli ludzie. Zobacz więcej na temat: dieta jedzenie
"Nauka w kuchni". Od prehistorii do jedzenia astronautów - Nie potrafię opowiadać bez odniesień do historii czy kultury. Najbardziej zależało mi na tym, by pokazać, jak w jedzeniu można oglądać naukę i jak przez naukę można mówić o kuchni - mówił Michał Kuźmiński, autor książki "Nauka w kuchni. Przełomowe historie sztuki kulinarnej". Zobacz więcej na temat: Czwórka KSIĄŻKA Kamil Jasieński kulinaria NAUKA