Polskie Radio
Section05

kulinaria

Jazda bez uprawnień. Jak karać zabójców drogowych?

Sprawca wypadku na Trasie Łazienkowskiej w Warszawie miał orzeczonych pięć zakazów prowadzenia. I wszystkie świadomie łamał. W grudniu 2023 roku otrzymał sądowy zakaz prowadzenia pojazdów. Wyrok wynikał z wcześniejszego złamania tej samej sankcji. Dlaczego tak wiele osób nadal prowadzi pojazd mimo zakazu, braku uprawnień, a nawet mimo wyroku sądowego? Czy są planowane zmiany w prawie?
Zobacz więcej na temat:  motoryzacja pijani kierowcy Roman Czejarek piraci drogowi alkohol policja ruch drogowy prawo jazdy samochody

"Dyplomacja kulinarna". Nowy model "soft power" wielu krajów

- Polacy nie doceniają dużego potencjału narodowej kuchni, a dyplomacja kulinarna daje na świecie coraz większą rozpoznawalność. Tak robi Korea Południowa, Peru i Słowenia. Tu chodzi nie tylko o turystykę kulinarną, chodzi o promowanie naszej historii i tradycji narodowej poprzez polskie potrawy  - powiedziała w Polskim Radiu 24, dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek z Uniwersytetu SWPS.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 dyplomacja kuchnia polska

Karolina Smyk, autorka bloga "Smyk w kuchni": najgorsze, co można sobie zrobić, to jedzenie byle jak

Trzymać się sztywno przepisu na wypieki czy eksperymentować ze składnikami? Czy własne pieczywo może być zdrowsze i smaczniejsze od tego, które możemy kupić w sklepie? O tym mówiła w studiu Czwórki Karolina Smyk, autorka kulinarnego bloga "Smyk w kuchni". 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Numer Raz Michał Witak gotowanie pieczenie chleba chleb chleb żytni chleb razowy chleb orkiszowy

Europa na talerzu - Europejski Festiwal Smaku

Dzięki Europejskiemu Festiwalowi Smaku - nie przemierzając setek kilometrów - można poznać różnorodne smaki Europy. Wydarzeniu towarzyszą koncerty, wystawy i inne wydarzenia kulturalne. O idei oraz smakach, których będzie można zakosztować w Lublinie, mówił Waldemar Sulisz, dyrektor artystyczny wydarzenia.
Zobacz więcej na temat:  Dwójka KULTURA kuchnia kuchnia polska Lublin Lubelszczyzna tradycja Łukasz Modelski Europejski Festiwal Smaku

Lody to prosta sprawa – zdradza Peter Bertoti, właściciel kultowej podwarszawskiej lodziarni

Zaczynał od wielkiej, międzynarodowej firmy, gdzie osiągnął wysokie stanowisko menadżerskie. A jednak pewnego dnia postanowił rzucić tę pracę i "wyjechać w Bieszczady". A właściwie do podwarszawskiego Pruszkowa, gdzie założył kultową dziś lodziarnię. Dzisiaj chodzi się na lody "do Włocha", chociaż to jego dziadek był Włochem, a on ma obywatelstwo… węgierskie. W porannym "Zapraszamy do Trójki" Peter Bertoti opowiadał o sobie i swoich lodach.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA lody jedzenie smak nagroda Pruszków Robert Grzędowski Trójka kuchnia desery

Wspólne gotowanie – budowanie więzi i pewności siebie

Kuchnia to coś więcej niż tylko miejsce przygotowywania posiłków. To przestrzeń, w której kształtują się relacje rodzinne, buduje się pewność siebie, a także rodzą się wspomnienia, które pozostają z nami na całe życie. Wspólne gotowanie, zwłaszcza z dziećmi, ma ogromne znaczenie – pozwala na odkrywanie nowych umiejętności, tworzenie więzi i wzmacnianie poczucia własnej wartości. O tym kiedy warto rozpocząć z dzieckiem kulinarną przygodę w rozmowie z Katią Roman ze szkoły gotowania dla dzieci, gościni "Strefy rodzica" w Polskim Radiu Dzieciom.
Zobacz więcej na temat:  gotowanie rodzicielstwo wychowanie czas wolny radio dla rodziców DAB+ Podcast Strefa rodzica

Pora na kuchnię Orientu. Martyna Chomacka prezentuje najciekawsze smaki Azji

- Dla mnie Azja była takim miejscem, gdzie odnalazłam siebie, kulinarnie i życiowo. Tam czułam się osadzona; kulinarnie to mój azymut - przyznaje Martyna Chomacka, autorka książki "zOrientuj się! Smaki Azji dla każdego". W radiowej Czwórce podróżniczka przedstawiła wybór najciekawszych smaków z tego kontynentu, nie ograniczając się do popularnej kuchni tajskiej czy japońskiej.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Kamil Jasieński gotowanie Azja kuchnie świata kuchnia kuchnia tajska kuchnia chińska