Polskie Radio
Section05

kulinaria

Maleńkie i mięciutkie. Wigilijne uszka według Małgorzaty Raduchy

Uszka to naprawdę nic trudnego, są jednak pracochłonne; robienie uszek ma w sobie pewien wymiar medytacji: trzeba siekać, wałkować, wycinać i lepić, a to trwa i wymaga uwagi, żeby przypadkiem grzyby nie były posiekane zbyt grubo albo żeby ciasto nie było za suche. Oto dowód, że na niemal 2 tygodnie przed świętami wciąż można coś zrobić, tak by przed Wigilią nie mieć nawału zajęć.
Zobacz więcej na temat:  Małgorzata Raducha Wigilia

Wypiekany symbol kraju. Francuska bagietka wpisana na listę UNESCO

Francuska bagietka została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości UNESCO. Wypiek okazał się być ważniejszym symbolem kraju niż chociażby dachy Paryża i festiwal wina w Arbois. Decyzję o wpisaniu bagietek na listę z radością przyjęli zwłaszcza francuscy piekarze, których ubywa z każdym rokiem.
Zobacz więcej na temat:  Trójka KULTURA Piotr Łodej Aleksander Ziemiańczyk Francja bagietka UNESCO

Nie tylko ogórki i kapusta. Wszystko o kiszonkach i przetworach

Dawniej można by było powiedzieć, że te procesy są czymś magicznym. Mowa o kiszeniu i przetworach. Najczęściej słyszymy o kiszonych ogórkach i kapuście, jednak temu zabiegowi możemy poddać również inne owoce i warzywa. Warto to robić, bo kiszonki są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe - wzmacniają na przykład nasz układ odpornościowy.
Zobacz więcej na temat:  warzywa kiszenie kapusty kiszenie ogórków dzieci Joanna Ficińska Agnieszka Ciecierska