Małgorzata Raducha poleca struclę z makiem Zaczęliśmy ten przedświąteczny tydzień kulinarny od czegoś prostego, choć pracochłonnego – od uszek. To dzisiaj coś z pozoru skomplikowanego, ale zawsze wychodzącego spod ręki gospodyni jako ozdoba świątecznego stołu... strucla z makiem, który jest jednym z symboli nadchodzących Świąt. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha Wigilia święta
Poranne spotkanie pod hasłem "Oczekiwanie" Teraz czekamy na święta i wszystko co się z nimi wiąże, ale prawie codziennie na coś się czeka. Na koniec lekcji, albo początek wakacji. Czekamy na powrót mamy i taty z pracy, wizytę ulubionej cioci, wyjście do kina, spotkanie z przyjacielem, czekamy na śnieg, a potem na wiosnę. Ciekawe, czy lubicie czekać? Zobacz więcej na temat: Poranek Polskiego Radia Dzieciom radio dla dzieci radio dla rodziców
Świąteczne pierniczki według przepisu Małgorzaty Raduchy Nie ma nic bardziej magicznego i jednocześnie radosnego niż rodzinne pieczenie pierniczków. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha Wigilia
Rozgrzewający rosół... z kaczki Ach, babciny rosół, który nie tylko rozgrzewał, ale i poprawiał humor. A może by tak zrobić taki wyjątkowy świąteczny z kaczki? Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha Wigilia
Wigilijna zupa grzybowa Wczoraj były uszka, a dzisiaj coś, do czego resztki po lepieniu uszek bardzo się przydadzą – jeśli mają Państwo skrawki ciasta z lepienia uszek – proszę z nich skroić gruby makaron do zupy, a jeśli została woda z moczenia grzybów – to albo do zupy, albo postnej kapusty będzie jak znalazł. A przepis na grzybową zupę jest o wiele mniej pracochłonny, niż sposób przygotowania uszek. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha Wigilia
Maleńkie i mięciutkie. Wigilijne uszka według Małgorzaty Raduchy Uszka to naprawdę nic trudnego, są jednak pracochłonne; robienie uszek ma w sobie pewien wymiar medytacji: trzeba siekać, wałkować, wycinać i lepić, a to trwa i wymaga uwagi, żeby przypadkiem grzyby nie były posiekane zbyt grubo albo żeby ciasto nie było za suche. Oto dowód, że na niemal 2 tygodnie przed świętami wciąż można coś zrobić, tak by przed Wigilią nie mieć nawału zajęć. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha Wigilia
"Pięć stron Polski". Nowy cykl audycji kulinarnych w Jedynce Przedświąteczny odcinek kulinarny - czyli regionalne przepisy tradycyjnych dań dla każdego: od barszczu z kaczki po kakaową struclę z makiem; wszystko aromatyczne, ze świeżych produktów, które od wieków stanowią kulinarne dziedzictwo Polski: mak, suszone grzyby, drób… Od wytrwanego po słodkie, od gotowanego po pieczone, zawsze proste dzięki naszym radom i recepturom. Zobacz więcej na temat: gotowanie święta
Sałatka COBB - przepis na to danie znajdziesz w jego nazwie Amerykanie lubią ułatwiać sobie życie. Jednym z dowodów jest sałatka z Hollywood. Wystarczy, że zapamięta się zwrot "eat COBB" i przepis na to danie zostaje w głowie na zawsze. Zobacz więcej na temat: Czwórka sałatka z kurczakiem STYL ŻYCIA gotowanie Mateusz Kulik sałatki
Wypiekany symbol kraju. Francuska bagietka wpisana na listę UNESCO Francuska bagietka została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości UNESCO. Wypiek okazał się być ważniejszym symbolem kraju niż chociażby dachy Paryża i festiwal wina w Arbois. Decyzję o wpisaniu bagietek na listę z radością przyjęli zwłaszcza francuscy piekarze, których ubywa z każdym rokiem. Zobacz więcej na temat: Trójka KULTURA Piotr Łodej Aleksander Ziemiańczyk Francja bagietka UNESCO
Polskie winniczki na francuskich półmiskach. Kontrowersje w kuchni francuskiej Ślimaki - potrawa budząca dziś w Polsce kontrowersje gościła na naszych stołach już w XVII wieku. Czy dziś damy radę zrobić ją w domu, czy jednak lepiej kupić ślimakowe danie gotowe do podgrzania? Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Mateusz Kulik kuchnia francuska
Ateny - kulinarna podróż przez miasto bogów Czy kuchnia Aten jest osmańska? Co pozostało w niej z antycznej Grecji? Jak przyrządzić ośmiornicę bez wody? Gościem "Drogi przez mąkę" był Bartek Kieżun – autor książki "Ateny do zjedzenia". Zobacz więcej na temat: Ateny Grecja kuchnia grecka książki literatura podróże
Tomasz Strzelczyk z kolejną częścią "Oddasz fartucha". Czas na "Dokładkę" "Oddasz fartucha. Dokładka" to kolejna część kulinarnej podróży Tomasza Strzelczyka. - W moich przepisach stawiam na prostotę i jednocześnie tradycję polskiej kuchni - podkreślał gość Czwórki. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Kamil Jasieński
Nie tylko ogórki i kapusta. Wszystko o kiszonkach i przetworach Dawniej można by było powiedzieć, że te procesy są czymś magicznym. Mowa o kiszeniu i przetworach. Najczęściej słyszymy o kiszonych ogórkach i kapuście, jednak temu zabiegowi możemy poddać również inne owoce i warzywa. Warto to robić, bo kiszonki są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe - wzmacniają na przykład nasz układ odpornościowy. Zobacz więcej na temat: warzywa kiszenie kapusty kiszenie ogórków dzieci Joanna Ficińska Agnieszka Ciecierska
W dawnej kuchni pogranicza polsko-litewskiego Tradycje litewskie i ruskie w kuchni wschodniego Mazowsza sięgają czasów, gdy prowadził tamtędy szlak Wielkiego Gościńca Litewskiego. W pewnej mierze przetrwały one do naszych czasów, a na przełomie XVIII i XIX wieku były wciąż bardzo silne. Zobacz więcej na temat: jedzenie Wielkie Księstwo Litewskie Łukasz Modelski Dwójka
"Kolacja to centralny punkt dnia". Jak wykorzystać ten czas? - Kolacja to takie miłe i przyjemne domknięcie każdego dnia. Warto wykorzystać ten czas, by wypocząć, a gotowanie może być doskonałym sposobem na relaks - mówiła Małgorzata Minta, autorka książki "Kolacje. 93 przepisy na udany wieczór". Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Zinkiewicz gotowanie jedzenie
Pyszne śniadanie i wyprawa do Ostrawy - zacznij z nami piątek W programie sprawdzimy, jak przygotować zapiekane jajka i odwiedzimy Ostrawę, w której można nie tylko zwiedzać zabytki, ale także najlepsze imprezownie. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie
Wspólne gotowanie. Sposób na świętowanie odzyskania niepodległości Święto Niepodległości niektórym kojarzy się ze smakiem rogali z białym makiem, innym - ze smakiem gęsiny i pieczonych jabłek. Wspólne przyrządzanie potraw sprzed lat w gronie najbliższych to jeden ze sposobów na świętowanie 11 listopada. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Marta Hoppe gotowanie tradycja
Sabih. Izraelski street food jak międzykulturowy taniec - Sabih jest składową smaków całej Mezopotamii: od Bliskiego Wschodu aż po Półwysep Indyjski - opowiada szef kuchni Grzegorz Więdłocha i zdradza, jak przysmak izraelskiego street foodu przygotować w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie STYL ŻYCIA kuchnia Mateusz Kulik