Nie marnuj jedzenia! "Rób pizzę" - Na co dzień nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale jeśli przestaniemy marnować jedzenie to możemy zaoszczędzić w skali roku nawet do 2 tysięcy złotych. A co robić z resztkami? Najlepiej pizzę - przekonuje Maria Kowalewska z Federacji Polskich Banków Żywności. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta ekologia Marta Hoppe żywność
Warzywne zupy oczyszczą organizm - Preferujemy zupy oparte o warzywa i kasze, te, które zapewniają nam witaminy, minerały i węglowodany sprawiające, że dłużej czujemy się najedzeni mówią autorki książki "Zupowy detoks". Zobacz więcej na temat: dynia kapuśniak Małgorzata Raducha STYL ŻYCIA warzywa zdrowe odżywianie zdrowie i dieta zupa z dyni zupy
Sekrety win zrodzonych z wód rzeki Tag W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o wielowiekowej tradycji win portugalskich pochodzących z rejonu Tejo. Zobacz więcej na temat: alkohol jedzenie Łukasz Modelski Portugalia
Fast foody jako dzieła. Sztuka sięgnęła… stołu Złoty kebab w świątyni, spaghetti zdobiące dach budynku czy przeskalowane frytki pełniące funkcję monumentu - wysokokaloryczne, tłuste, niezdrowe fast foody wkraczają do galerii sztuki i stają się atrakcyjne dla artystów. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska Czwórka KULTURA SZTUKA
Lara Gessler i jej ziołowa piątka - Pewne połączenia smaków, znane w Polsce od lat, musiałam przełożyć na język deserów - mówi Lara Gessler, autorka "Słodkiego zielnika Lary". - Kaczkę z jabłkami i majerankiem jemy od wieków, znamy więc i lubimy smak jabłek z tym ziołem - wyjaśnia. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska Czwórka Karina Terzoni kuchnia
Fast foody, które stają się dziełem sztuki Są obecne w galeriach handlowych, ale wkraczają też do galerii sztuki. Wysokokaloryczne, niezdrowe fast foody stają się... atrakcją dla turystów. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie żywność
Chwała... ziemniakom! To warzywo ma swój pomnik Poczciwy ziemniak - w różnych regionach nazywany kartoflem, bulwą lub pyrą - to nieodłączny element polskiej kuchni. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska ziemniaki
Kulinarne zapachy zamknięte we flakoniku perfum Niezwykłą sztuką jest komponowanie zapachów perfum. Okazuje się, że te najpopularniejsze przez lata, kwiatowe, dziś odchodzą w przeszłość, a szuka się tych ekstrawaganckich, choćby z sera pleśniowego czy popcornu. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska ciekawostki Czwórka jedzenie kuchnia perfumy
Z nosem w kuchni. Jak stworzyć "jadalne perfumy"? Zapach chleba, owoców, czekolady i ciastek można zamknąć we flakonie, by potem towarzyszył nam nie tylko w kuchni. Zobacz więcej na temat: Czwórka moda perfumy
Jak przechowywać żywność w lodówce? Zaglądamy do niej kilkadziesiąt razy dziennie, właściwie nie wyobrażamy sobie bez niej życia. Lodówka. Czy wiemy, jak prawidłowo układać w niej produkty, by zachowały świeżość i się nie psuły? Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe technologie zdrowie
Kuchnia dla serca. "Czerpiemy zdrowie z liści" - Nauczyliśmy się tego od Kreteńczyków, u których zalecenie dietetyków "jedz dużo zielonych liści" nabiera zupełnie nowego sensu, za sprawą horty - opowiadają autorzy książki "Kuchnia dla serca. Zdrowie z roślin". Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta Ula Kaczyńska warzywa zdrowie
Oddam komputer za towarzystwo i biesiadę Coraz więcej osób ma dość samotnego spożywania posiłków przed monitorem komputera. Kompanów do wspólnego biesiadowania szukają wśród znajomych, sąsiadów, a nawet w internecie. Zobacz więcej na temat: Anna Depczyńska Czwórka jedzenie
Radość jedzenia i czyste serca Okazuje się, że dieta roślinna, maratony i zdrowe serca mogą iść razem pod rękę. Violetta Domaradzka i Robert Zakrzewski pokazują jak to połączyć. Zobacz więcej na temat: Czwórka fitness jedzenie
Uczta filmowa. Wykwintne kolacje w historii kina - Wprowadzenie sceny jedzenia w filmie jest mniej związane z samą konsumpcją czy wykwintnym menu, a bardziej z rozwojem akcji i relacji między bohaterami - tłumaczy krytyk filmowy Michał Burszta i opowiada o najsłynniejszych ucztach w historii kina. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska Czwórka FILM kino KULTURA SZTUKA
Nad Bałtykiem. Nie tylko kebab, lecz także śledzie W ostatnią wakacyjną sobotę w audycji "Droga przez mąkę" o nadbałtyckiej kuchni rozmawialiśmy z Dorotą Mintą, psychoterapeutką i smakoszką. Zobacz więcej na temat: kuchnia KULTURA Łukasz Modelski Małgorzata Minta Morze Bałtyckie pomorskie
Przyszłość mody? "Ubrania z owoców i warzyw" - Jest nas na świecie coraz więcej i w pewnym momencie dla części zabraknie bawełny. Dlatego producenci już teraz pracują nad alternatywnymi sposobami pozyskiwania tkanin. Na przykład z pleśni, która jest trwała i przypomina jedwab. Albo z ziemniaka - mówi Michał Zaczyński. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska Czwórka hobby moda NAUKA
Moda do zjedzenia. Lady Gaga i inni Od kiedy Lady Gaga założyła kreację uszytą z kawałków argentyńskiej wołowiny, nikt już nie ma wątpliwości, że moda i kalorie idą w parze. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby moda
Polska żywność. "Dobra, bo dobrze znana" - Polacy są etnocentryczni. Z badań wynika, że konsumenci w wyborze produktów kierują się smakiem, który znają z dzieciństwa i cenią polskie produkty, na których się wychowali - uważa prof. Krystyna Gutkowska. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby Piotr Firan POLSKA