Jak smakowała Polska przed wiekami Gościem "Drogi przez mąkę" był prof. Jarosław Dumanowski, z którym rozmawialiśmy o historii sztuki kulinarnej i wyżywienia. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska historia Polski
Literatura nurtu warzywnego na wiosnę W "Drodze przez mąkę" książki kulinarne poświęcone głównie warzywom recenzowaliśmy wspólnie z blogerką Małgorzatą Mintą. Zobacz więcej na temat: książki kuchnia kulinaria przepisy kulinarne warzywa Małgorzata Minta KULTURA
Komputystyka, czyli jak się oblicza datę Wielkiej Nocy W świątecznym "Kryzysie wieku średniego" zajęliśmy się średniowieczną gałęzią nauki, dzięki której wiadomo, kiedy obchodzić święta ruchome. Zobacz więcej na temat: Wielkanoc chrześcijaństwo średniowiecze kalendarz matematyka Łukasz Kozak
Odtwarzanie polskich tradycji kulinarnych Gościem audycji "Droga przez mąkę" był Maciej Nowicki z Muzeum Króla Jana III w Wilanowie - szef kuchni, rekonstruktor kulinarnej przeszłości. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska
"Wzór na smak". Spotkanie z Grzegorzem Łapanowskim Z kucharzem i krytykiem kulinarnym rozmawialiśmy o jego książce, w której zdradza sekrety o łączeniu pozornie niepasujących do siebie smaków. Zobacz więcej na temat: Grzegorz Łapanowski jedzenie smak KULTURA
Średniowieczne róże? Nie zrobisz z nich bukietu – Róże nie były w tamtych czasach takimi kwiatami, jakie dziś znamy – mówił w "Kryzysie wieku średniego" botanik i ewolucjonista prof. Krzysztof Spalik. Zobacz więcej na temat: średniowiecze rośliny biologia historia Europy Łukasz Kozak kwiaty NAUKA KULTURA HISTORIA
Befsztyk i inne kulinarne mity Rolanda Barthes'a – Befsztyk nawet dziś jest w centrum mitologii prawdziwej siły i męskości – mówiła tłumaczka literatury francuskiej Ewa Wieleżyńska, omawiając "Befsztyk i frytki" Rolanda Barthes'a. Zobacz więcej na temat: Roland Barthes literatura kuchnia befsztyk KULTURA kulinaria KSIĄŻKA
Uciechy średniowiecza w "Wielkim testamencie" Villona - Gdy czytamy Villona, czujemy się, jakbyśmy mieli bezpośredni kontakt z ludźmi żyjącymi w epoce sprzed 550 lat. Możemy obserwować ich emocje i sposób myślenia – powiedział prof. Jerzy Pysiak. Zobacz więcej na temat: średniowiecze poezja Łukasz Kozak
Jeść czy nie jeść, czyli grzyby w polskich lasach Gościem audycji była dr Marta Wrzosek, twórczyni i była prezes Polskiego Towarzystwa Mykologicznego, która odkryła przed nami tajniki dotyczące jadalnych i trujących grzybów. Zobacz więcej na temat: grzyby jedzenie
Przy wspólnym stole z bohaterami "Lalki" "Piła z kryształów, jadała ze sreber i porcelany kosztownej jak złoto" - pisze o Izabeli Łęckiej Bolesław Prus. A czy bohaterka "Lalki" stosowała jakąś dietę? Zobacz więcej na temat: Bolesław Prus lalka literatura kuchnia kuchnia polska KULTURA
Ruchome figury Chrystusa w średniowieczu Gościem audycji był dr Kamil Kopania, autor tezy, że animowane przedstawienia krzyża w okresie Wielkiego Postu to tradycja, która narodziła się na Półwyspie Iberyjskim. Zobacz więcej na temat: religia średniowiecze Łukasz Kozak KULTURA
Oscary i głód. Kulinarne targowisko próżności – Głównym założeniem tej kolacji jest dopełnienie celebry. Są wcześniej przecieki z kuchni, co będzie w menu, tak jak wcześniej plotkuje się na temat ubrań i biżuterii gwiazd – mówiła psycholog Dorota Minta o poczęstunku po gali rozdania Oscarów. Zobacz więcej na temat: jedzenie Hollywood Oscary KULTURA kulinaria kuchnia Los Angeles
Francuskie smaki na szlacheckich stołach W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o wpływie na polską kuchnię magnacką opublikowanej w 1651 roku książki "Le Cuisinier françois" François de La Varenne'a. Zobacz więcej na temat: kuchnia francuska gotowanie KULTURA
Wszystkie podróże Brendana Żeglarza W audycji "Kryzys wieku średniego" rozmawialiśmy o irlandzkim mnichu i założycielu opactwa w Clonfert, któremu przypisuje się m.in wyprawę na Azory i do Ameryki Północnej. Zobacz więcej na temat: Łukasz Kozak średniowiecze Irlandia
Z wizytą w katalońskim "barze trzygwiazdkowym" - Raz w tygodniu restauracja zamyka się w porze lanczu. To czas, gdy ludzie pracujący na sali spotykają się, by porozmawiać o problemach, rozwiązać konflikty, często uczestniczy w tym psycholog - mówiła o słynnym katalońskim lokalu El Celler de Can Roca Patrycja Siwiec, zastępca redaktor naczelnej magazynu "Foodservice". Zobacz więcej na temat: jedzenie kuchnia restauracja Hiszpania katalonia KULTURA
"Ameryka nie była dla Sienkiewicza kulinarnym rajem" - Pisarz wszędzie, gdzie podróżował, patrzył raczej na to, co się dzieje dookoła stołu, a nie na stole. Jego opisy potraw są skromne, ale często przewija się w nich zapach albo bardzo plastyczny kolor – powiedział w Dwójce obieżyświat i restaurator Zbigniew Kmieć. Zobacz więcej na temat: Henryk Sienkiewicz jedzenie
Jak tak naprawdę brzmiała "Pieśń o Rolandzie"? W "Kryzysie wieku średniego" skonfrontowaliśmy dwa wykonania "Pieśni o Rolandzie" Benjamina Bagby'ego. Zobacz więcej na temat: średniowiecze literatura Łukasz Kozak
Warszawskie restauracje okiem szefa kuchni <p>Gościem audycji był Mateusz Walusiewicz, 21-letni kucharz mający na koncie współpracę z najbardziej ekskluzywnymi miejscami na kulinarnej mapie Warszawy.</p> Zobacz więcej na temat: jedzenie restauracja