Polskie Radio
Section05

Łukasz Modelski

Jedzenie w wydaniu historycznym. Jak powstały najpopularniejsze potrawy?

Z wykształcenia jest historykiem sztuki i kultury średniowiecza. Z zawodu natomiast jest redaktorem; tworzy reportaże historyczne i wywiady oraz książki dotyczące kuchni. W radiowej Dwójce prowadzi również audycję o związkach jedzenia z literaturą. Teraz z kolei Łukasz Modelski, bo o nim mowa, wydał książkę "Pyszne przypadki. Niewiarygodne historie słynnych dań". A w "Zagadkowej niedzieli" opowiedział, jak powstały popularne potrawy.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Katarzyna Stoparczyk gotowanie pizza kanapki kulinaria

Jedzenie instagramowe i danie wiralowe. Czy wygląd potraw jest najważniejszy?

Rozwój mediów społecznościowych dotyka każdej dziedziny życia i wyjątkiem nie jest kuchnia. Restauracje i twórcy wykorzystują media do promowania swoich przepisów i dań. Małgorzata Minta opowiedziała w audycji "Drogą przez mąkę" w Programie 2 Polskiego Radia m.in. o zjawisku jedzenia instagramowego, za którym niekoniecznie musi iść smak.
Zobacz więcej na temat:  Dwójka fotografia gotowanie jedzenie żywność Małgorzata Minta media społecznościowe

Serial "Historia kuchni polskiej". Jak dawniej smakowała Polska?

Jak jadali nasi przodkowie? Jakie potrawy towarzyszyły Polakom podczas przełomowych momentów w historii naszego kraju? Odpowiedzi na te pytania przynosi nowy serial - "Historia kuchni polskiej". Możemy dowiedzieć się o tym, co jedli dawniej nasi rodacy oraz spróbować odtworzyć te potrawy. Prof. Jarosław Dumanowski zdradził w audycji "Droga przez mąkę" w Programie 2 Polskiego Radia kulisy powstania tego dzieła.
Zobacz więcej na temat:  kuchnia polska jedzenie żywność przepisy kulinarne historia Polski serial Dwójka Jarosław Dumanowski

Bez masła nie ma dobrej kuchni

Źródło przyjemności, smak wspomnień z dzieciństwa i tajny składnik udanych potraw. Sprawia, że wszystko smakuje lepiej. Zupy, sosy, desery obficie z niego korzystają. Nie bez powodu przez wielu jest uważane za jedno z najgenialniejszych kulinarnych odkryć. "Bez masła nie ma dobrej kuchni" - twierdzi Adriana Marczewska, szefowa kuchni, dziennikarka, autorka książki "Masło. Kulinarny odpowiednik miłości", o której rozmawiamy w "Drodze przez mąkę".
Zobacz więcej na temat:  Dwójka