Polskie Radio
Section05

przepisy kulinarne

Ryba po grecku, ziele angielskie. Tajemnice nazw potraw

Barszcz ukraiński, ryba po grecku, karp po żydowsku, pierogi ruskie – skąd wzięły się te nazwy? Jak się okazuje, nie w każdym przypadku nawiązują one do miejsc ich faktycznego pochodzenia. Tajemnice skrywające nazwy popularnych dań i przypraw odsłoniła przed nami dr Ewelina Kwapień, językoznawczyni z Uniwersytetu Warszawskiego.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Witold Lazar Michał Fedusio kulinaria przepisy tradycja Ukraina STYL ŻYCIA przyprawy ryba po grecku ryba pierogi ruskie pierogi kuchnia

Barszcz ukraiński na liście UNESCO. Jak przyrządzić go zgodnie z tradycją?

Barszcz ukraiński stał się kolejną potrawą wpisaną na światową listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Ta zupa często gości także w polskich domach, choć, jak się okazuje, przyrządzamy ją nieco inaczej, niż robi się to na Ukrainie. Nasz reporter Michał Fedusio odwiedził jedną z warszawskich restauracji specjalizujących się w ukraińskiej kuchni, by sprawdzić, jak przyrządza się tradycyjny barszcz ukraiński.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Witold Lazar Michał Fedusio kulinaria UNESCO przepisy zupy buraki tradycja Ukraina STYL ŻYCIA