"Nierówna walka" - reportaż Jakuba Tarki W ostatnich tygodniach kilka bałtyckich fok padło ofiarą ludzi. Wśród nich Helenka, foczka-niemowlę, uratowana wielkim wysiłkiem pracowników Stacji Morskiej. Wolnością cieszyła się dwa tygodnie. Została znaleziona z roztrzaskaną czaszką. Zobacz więcej na temat: Jakub Tarka Trójka reportaż Hel Morze Bałtyckie ekologia
Czy chcemy fok w Bałtyku? Już cztery martwe foki znaleziono na wybrzeżu Bałtyku. Zostały bestialsko zabite. Niektórzy podejrzewają, że to celowe działanie rybaków, dla których foki są szkodnikami. Zobacz więcej na temat: Trójka społeczeństwo zwierzęta Morze Bałtyckie Kuba Strzyczkowski Radosław Gawlik Andrzej Elżanowski Sławek Brzózek
Przepisy na staropolskie dania z ryb Gościem audycji był prof. Jarosław Dumanowski - historyk, szef Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu im. M. Kopernika w Toruniu. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska Łukasz Modelski kulinaria
Ryby - zdrowie na talerzu. Czy zawsze? Podczas audycji zajmiemy się tematem ryb na naszych stołach. W jaki sposób wybrać te, które będą dobre dla naszego zdrowia? Zobacz więcej na temat: ryby zdrowie i dieta zdrowie zdrowe odżywianie
Mniej karpi na świątecznych stołach Ryb dużo w Polsce nie jemy, poza oczywiście okresem Bożego Narodzenia, kiedy to na stołach królują zwłaszcza karpie. Tradycja hodowli tych ryb jest długa, a nasz kraj i Czechy są największym producentem karpi w Europie. Zobacz więcej na temat: ryby Aleksandra Tycner
Większy karp oznacza mniej ości Hodowcy uważają, że najlepsze karpie na wigilijny stół powinny mieć od półtora do nawet dwóch i pół kilograma. Zobacz więcej na temat: Karp Wigilia jakość produktu
Jaka jest najlepsza ryba na święta? – Wszystko zależy od naszego smaku, gustu i tego, jakie danie chcemy przyrządzić – mówi Joanna Ornoch. Jak dodaje, ważny jest nie tylko gatunek ryby, ale także to, skąd ona pochodzi. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka jedzenie żywność przepisy kulinarne STYL ŻYCIA ryby
„Pstrąg Ojcowski” łączy tradycyjną hodowlę z innowacjami Na Centralnych Targach Rolniczych rozstrzygnięto w piątek Konkurs "Rolniczki motorem innowacji w Polsce”. Zobacz więcej na temat: ryby Aleksandra Tycner
Nowe limity połowowe na Bałtyku. Polska przeciwna Większością głosów, przy sprzeciwie między innymi Polski, unijne kraje uzgodniły limity połowowe na Bałtyku w przyszłym roku. Zobacz więcej na temat: Unia Europejska Morze Bałtyckie GOSPODARKA
Ryba gwarantowana. Łów tradycyjnie, jedz powoli – To nie są ryby łowione przez wielkie statki, lecz przez małe wspólnoty rybackie, które z wielkim szacunkiem podchodzą do morza – mówiła dziennikarka Beata Majchrowska, autorka bloga "Pomału", która próbowała morskich smakołyków na majowych targach Slow Fish 2017 w Genui. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria jedzenie Łukasz Modelski KULTURA NAUKA ryby owoce morza
Kontrola rybołówstwa w UE nieskuteczna. Tracą polscy rybacy Unijny system kontroli rybołówstwa jest nieskuteczny, a tracą na tym między innymi polscy rybacy. Tak wynika z raportu Europejskiego Trybunału Obrachunkowego. Zobacz więcej na temat: Unia Europejska rolnictwo
Przetwórcy ryb nie mają powodów do radości W Sopocie, z udziałem ponad 300 osób, rozpoczął się 4. Kongres Rybny. To zorganizowane pod honorowym patronatem Ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej Marka Gróbarczyka, spotkanie producentów, hodowców i przetwórców ryb. Zobacz więcej na temat: przemysł ceny
Surowa ryba to nie tylko sushi Myśląc o surowej rybie, pierwszym skojarzeniem może być sushi, choć japoński przysmak nie wyczerpuje bogactwa tematu. W tym odcinku zachęcamy do przygotowania odświętnego dania z łososiem i przysmaku z Ameryki Łacińskiej. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie ryby
W trosce o środowisko. Jaką rybę wybrać na obiad? Według ONZ niemal 90 proc. światowych zasobów ryb jest przełowionych lub poławianych na najwyższym możliwym poziomie. Popularne na naszych stołach sola czy węgorz już teraz potrzebują więc naszej pomocy w walce o przetrwanie. Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia NAUKA Piotr Firan Justyna Tylczyńska środowisko
Kupując karpia, zadbaj o środowisko. To proste! - 90 proc. zasobów morskich jest nadmiernie eksploatowanych bądź zagrożonych wyginięciem, więc jeśli nie wiemy, jakie ryby kupować, a chcielibyśmy je chronić, to kupujmy te ze znakiem MSC - mówi Katarzyna Skawińska z organizacji pozarządowej przyznającej Certyfikat Zrównoważonego Rybołówstwa. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek święta Boże Narodzenie tradycja ekologia STYL ŻYCIA
Dużo mniej dorsza. Nowe limity połowowe Rada do Spraw Rolnictwa i Rybołówstwa uzgodniła wielkości ryb do poławiania na przyszły rok dla stad bałtyckich. Przyznane limity na dorsze są znacząco większe od zaleceń Międzynarodowej Rady Badań Morza. Czy zatem w Bałtyku nie zabraknie dorszy. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Tycner ryby
Młode ryby morskie chętnie jedzą plastik Już od pierwszych chwil życia narybek przyzwyczaja się do połykania małych fragmentów polistyrenu. Potem młode ryby wolą jeść ten plastik niż naturalną żywność - wynika z badań szwedzkich naukowców opublikowanych w tygodniku "Science". Zobacz więcej na temat: ekologia NAUKA Szwecja
Opłaty za wodę. Gospodarstwa rybackie zagrożone? Rybacy apelują do Ministerstwa Środowiska o usunięcie z projektu nowego Prawa wodnego zapisów wprowadzających opłaty za pobór i odprowadzanie wód na potrzeby chowu lub hodowli ryb. Zobacz więcej na temat: ryby woda