Jak dbać o nasz układ pokarmowy? – Każdego dnia trwa impreza w naszych jelitach. Bawią się bakterie, grzyby i wirusy – mówi Grażyna Dobroń. Zobacz więcej na temat: Trójka Grażyna Dobroń STYL ŻYCIA zdrowie dieta jedzenie
Ryby - zdrowie na talerzu. Czy zawsze? Podczas audycji zajmiemy się tematem ryb na naszych stołach. W jaki sposób wybrać te, które będą dobre dla naszego zdrowia? Zobacz więcej na temat: ryby ryba zdrowie i dieta zdrowie
Liofilizacja. Patent Indian wykorzystywany przez alpinistów Już kilkaset lat temu andyjscy Indianie Quechua odkryli sposób, dzięki któremu mogli przechowywać żywoność przez długie miesiące. Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz dieta żywność góry alpinizm zdrowie NAUKA
Czy da się wyeliminować cukier z diety? Melchior Wańkowicz wymyślił hasło "Cukier krzepi". Ale czy przypadkiem nie szkodzi? Zobacz więcej na temat: zdrowie cukier dieta
Twaróg odkryty na nowo Wydaje się, że o twarogu wiemy już wszystko, tymczasem wciąż kryje on w sobie wiele smakowych niespodzienek. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka STYL ŻYCIA przepisy kulinarne żywność Gieno Mientkiewicz
Co jeść, by nie chorować? Iwona Zasuwa jest muzykiem i pedagogiem. Na co dzień jest jedną z najbardziej cenionych wokalistek sesyjnych i chórzystek na rynku muzycznym. Muzyką zajmuje się od 20 lat, ale jej pasją jest także gotowanie... Zobacz więcej na temat: Trójka jedzenie zdrowie Joanna Bogusławska
Żeby schudnąć, musisz jeść Badania pokazują, że jedynie co piątej osobie udaje się utrzymać wagę w okresie 6-8 miesięcy po zakończeniu diety. Jak w takim razie ożywiać się z głową i bez efektu jo-jo? Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Galus zdrowie zdrowie i dieta diety STYL ŻYCIA
Awokado – idealny składnik pesto – Jestem zakochana w awokado – wyznaje w Trójce Partycja Dolecka, blogerka kulinarna. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka jedzenie żywność przepisy kulinarne pesto avocado
Rodzaje mąk. Pszenna, żytnia czy gryczana - którą wybrać? - Istnieją mąki bezglutenowe, popularne są także mąki gryczane. Jednak poza mąką pszenną wszystkie rodzaje zawierają witaminy i składniki mineralne, głównie magnez. I warto je spożywać – przekonywała… Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie zdrowie kulinaria Maciej Oswald Anna Borkowska STYL ŻYCIA
Kiszona kapusta to źródło zdrowia. Jak ją przygotować? – Kapusta kiszona działa zbawiennie i jest niezbędna w naszej diecie – mówi dziennikarka Trójki Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka zdrowie i dieta zdrowie jedzenie przepisy kulinarne kiszenie kapusty
Europa Środkowo-Wschodnia - rynek gorszej jakości? W internecie co jakiś czas pojawiają się zdjęcia produktów tych samych marek wytwarzanych na rynki wschodnie i zachodnie, ale mających inne składy lub objętości opakowań. - To prawda, ale jak każda prawda, jest bardziej złożona - mówi prof. Andrzej Kowalski. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek rynek żywność produkcja jakość produktu STYL ŻYCIA zakupy konsument GOSPODARKA ekonomia
Przepis na przepyszne danie z jesiennych warzyw – Na targach możemy teraz znaleźć dynie. Proszę się nimi zajadać – radzi w Trójce Katarzyna Pruchnicka i podpowiada, co można wyczarować w kuchni ze świeżych warzyw. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA przepisy kulinarne warzywa Katarzyna Pruchnicka
Jak być szczęśliwym, mądrym i zgrabnym? Jedz orzechy! Światowa Organizacja Zdrowia ustanowiła bezpieczną ilość spożycia orzechów, która ma dobry wpływ na organizm człowieka, nie zwiększając jednocześnie masy ciała. Które orzechy i w jakich ilościach powinniśmy zjadać, żeby cieszyć się dobrym samopoczuciem? Zobacz więcej na temat: zdrowie dieta Czwórka orzechy NAUKA
Dbajmy o prawidłowy poziom witaminy D Deficyt witaminy D3, potocznie zwanej witaminą D, u dzieci może wywoływać krzywicę, a u dorosłych osteoporozę, zwiększa też ryzyko lub nasila przebieg wielu chorób cywilizacyjnych. Zobacz więcej na temat: witaminy zdrowie medycyna słońce Roman Czejarek NAUKA
Pachnące i rozgrzewające napary na jesień Jesień nadeszła, nie da się ukryć, cieplej w tym sezonie już prawdopodobnie nie będzie... Stąd w audycji "A nuż, widelec" kilka pomysłów na jesienno-zimowe rozgrzewające napary. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia przepisy kulinarne potrawy STYL ŻYCIA zdrowie woda
Zmysłowe uczty dla wielbicieli sztuki i kulinariów – Opowiem Państwu o nietypowych spotkaniach przy stole, o wydarzeniach na styku sztuk wizualnych, teatru i kuchni – mówi Katarzyna Pruchnicka, rozpoczynając audycję "A nuż, widelec". Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia przepisy kulinarne potrawy STYL ŻYCIA zdrowie
Czy naprawdę jemy zdrowo? Skoro jesteśmy tym, co jemy, warto przyjrzeć się jakości tego, co nakładamy na nasze talerze, tym bardziej, że nie ustają próby wprowadzenia na polski rynek żywności genetycznie zmodyfikowanej. Zobacz więcej na temat: zdrowie i dieta żywność GMO zdrowie
Uczulenie na orzechy najbardziej niebezpieczne? - Orzechy należą do grupy 13 najmocniejszych alergenów, jakie znamy - mówi Agnieszka Piskała, dietetyk, specjalistka ds. żywienia. - Tymczasem jeden procent Polaków ma alergię na różnego rodzaju orzechy. To duża grupa społeczna. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie Mateusz Kulik Dominika Klimek żywność