Jak być szczęśliwym, mądrym i zgrabnym? Jedz orzechy! Światowa Organizacja Zdrowia ustanowiła bezpieczną ilość spożycia orzechów, która ma dobry wpływ na organizm człowieka, nie zwiększając jednocześnie masy ciała. Które orzechy i w jakich ilościach powinniśmy zjadać, żeby cieszyć się dobrym samopoczuciem? Zobacz więcej na temat: zdrowie dieta Czwórka orzechy NAUKA
Dbajmy o prawidłowy poziom witaminy D Deficyt witaminy D3, potocznie zwanej witaminą D, u dzieci może wywoływać krzywicę, a u dorosłych osteoporozę, zwiększa też ryzyko lub nasila przebieg wielu chorób cywilizacyjnych. Zobacz więcej na temat: witaminy zdrowie medycyna słońce Roman Czejarek NAUKA
Pachnące i rozgrzewające napary na jesień Jesień nadeszła, nie da się ukryć, cieplej w tym sezonie już prawdopodobnie nie będzie... Stąd w audycji "A nuż, widelec" kilka pomysłów na jesienno-zimowe rozgrzewające napary. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia przepisy kulinarne potrawy STYL ŻYCIA zdrowie woda
Zmysłowe uczty dla wielbicieli sztuki i kulinariów – Opowiem Państwu o nietypowych spotkaniach przy stole, o wydarzeniach na styku sztuk wizualnych, teatru i kuchni – mówi Katarzyna Pruchnicka, rozpoczynając audycję "A nuż, widelec". Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia przepisy kulinarne potrawy STYL ŻYCIA zdrowie
Czy naprawdę jemy zdrowo? Skoro jesteśmy tym, co jemy, warto przyjrzeć się jakości tego, co nakładamy na nasze talerze, tym bardziej, że nie ustają próby wprowadzenia na polski rynek żywności genetycznie zmodyfikowanej. Zobacz więcej na temat: zdrowie i dieta żywność GMO zdrowie
Uczulenie na orzechy najbardziej niebezpieczne? - Orzechy należą do grupy 13 najmocniejszych alergenów, jakie znamy - mówi Agnieszka Piskała, dietetyk, specjalistka ds. żywienia. - Tymczasem jeden procent Polaków ma alergię na różnego rodzaju orzechy. To duża grupa społeczna. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie Mateusz Kulik Dominika Klimek żywność
Dlaczego warto polubić kaszę? Produkty zbożowe, zaraz za warzywami i owocami, stanowią ważny element piramidy żywienia, ale paradoksalnie wiele osób, będących na diecie, w pierwszej kolejności rezygnuje z pieczywa, mąk i kasz. Zobacz więcej na temat: Czwórka kasza gryczana kasza jęczmienna kasza manna kasza jaglana żywność dieta zdrowie
Zdrowa dieta w szkole i przedszkolu W audycji o posiłkach dla przedszkolaków i uczniów, czyli o tym, jak ważna dla prawidłowego rozwoju, funkcjonowania i przyswajania wiedzy jest dieta naszych dzieci. Zobacz więcej na temat: diety dzieci szkoła zdrowie dziecka
Lody, tofu i inne nietypowe pomysły na grilla Słyszysz ''grill'', myślisz: karkówka? Czas to zmienić! To prawda, że najczęściej na ruszt trafiają mięsa i warzywa, ale okazuje się, że grillować można o wiele więcej i niekoniecznie muszą to być tłuste i ciężkostrawne potrawy. Zobacz, co jeszcze doda smaku uczcie pod chmurką. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta jedzenie grill potrawy z grilla owoce warzywa
Zdrowy talerz od najmłodszych lat. Jak to zrobić? - W epoce internetu, gdy każdy jest podłączony, stwierdziliśmy, że właśnie tym kanałem będziemy się komunikować, by zachęcić do zdrowego odżywiania - mówi Paweł Kocon, dyrektor Biura Rozwoju Rynku. Zobacz więcej na temat: Artur Wolski zdrowie medycyna warzywa owoce dieta dzieci wychowanie edukacja
Polskie sery: przysmak z wielowiekową tradycją - Najzdrowszym wyborem są sery białe, twarogowe - zwłaszcza młode. Wybierać je należy najlepiej wiosną i z początkiem lata, w okresie rozkwitu ziół i bogatej w witaminy roślinności - radzi ekspert kulinarny Tomasz Jakubiak. Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka zdrowie kuchnia STYL ŻYCIA nabiał uczulenia Lato z Radiem
Co powinieneś wiedzieć o nasionach chia? Prawo zezwala na dodawanie nasion chia do pieczywa czy płatków śniadaniowych oraz soków, ale nie do deserów i jogurtów. Nie ma dowodów, iż chia uczyni cud utraty nadmiernych kilogramów. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie dieta jedzenie jogurt
Szkodliwy barwnik E 171? Jest w szeregu produktów, m.in. lukrze, lodach, serkach topionych, a także gumach do żucia i pastach do zębów. To ditlenek tytanu – E 171, niedawno uznany za bezpieczny. Batalia o jego stosowanie w żywności może zacząć się znowu. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie medycyna żywność
Jak szybko obrać i pokroić arbuza? Owoc idealny na upały – orzeźwia, gasi pragnienie, daje poczucie sytości. Choć ma małą ilość witamin, zawiera dużo przeciwutleniaczy. A do tego dużo wody i charakterystycznego, słodkiego smaku. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta dieta owoce arbuz witaminy woda
Ochrona przed rakiem skóry? Krem z filtrem i pomidor Lato w pełni i słońce. Badania wskazują, że dobrą ochroną przed rakiem skóry jest nie tylko krem z wysokim filtrem, ale i dużo pomidorów w diecie. Zmniejszają one ryzyko zachorowania na raka skóry u myszy, być może - także u człowieka. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie dieta pomidory nowotwory opalanie
Pora na kiszone… owoce Jeszcze do niedawna kiszonki kojarzyły nam się głównie z ogórkami poddanymi procesowi fermentacji lub z zamkniętą w beczce drobno posiekaną kapustą. Dziś coraz częściej kisimy także owoce. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta jedzenie przetwory owoce
Potrawy z łąki i lasu. Jak przyrządzać rośliny? - Ja bez problemu mogę znaleźć kilkadziesiąt gatunków roślin jadalnych niedaleko mojego domu, a mieszkam w centrum Warszawy - przekonuje gospodarza "Czatu Czwórki" Piotra Firana Karol Szurdak, botanik, biolog i technik farmacji. Zobacz więcej na temat: Czwórka rośliny kuchnia Piotr Firan Weronika Puszkar STYL ŻYCIA żywność książki warzywa dieta
Drzewo o cudownych właściwościach Drzewo zostało uznane za tzw. superżywność. Wykorzystywane jest w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym, spożywczym. To roślina, która jest bombą witaminową… O niezwykłych właściwościach moringi opowiada Grażyna Dobroń. Zobacz więcej na temat: Trójka Grażyna Dobroń rośliny zdrowie drzewa