Bezpieczne i zdrowe grillowanie. Porady specjalistki Potrawy z grilla uchodzą za zdrowe, bo w trakcie ich przygotowywania wytapia się z mięsa tłuszcz. Ale czy rzeczywiście? Trzeba zastosować się do kilku uwag, aby grill wyszedł nam na zdrowie. Zobacz więcej na temat: grill zdrowie kuchnia Małgorzata Raducha STYL ŻYCIA
Jak stworzyć naturalny "herbicyd"? Rynek żywności ekologicznej w Polsce cały czas się rozwija. Dbając o zrównoważony rozwój i jak najlepsze zbiory coraz częściej sięga po wiedzę naukową. Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz Kaja Zemła Maciej Oswald zdrowe odżywianie ekologia żywność rośliny rośliny strączkowe
Leki i dieta w ciąży mają wpływ na kolor zębów dziecka - Każdy z nas ma inny kolor zębów. Jedni od urodzenia mają zęby bardziej żółte, drudzy - bardziej białe, które przebarwiają się również wraz z wiekiem – powiedziała Agata Pleszyniak, stomatolog z Kliniki Implantologii i Stomatologii Estetycznej w Katowicach. Dentystka podkreśliła, że nie na wszystkie przebarwienia mamy wpływ. Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka stomatolog kolor ząb ciąża STYL ŻYCIA
Jak przechowywać żywność? Lepszy jest papier, torby foliowe, plastikowe pojemniki czy może folia aluminiowa? W jaki sposób zachować na dłużej świeżość produktów? Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka STYL ŻYCIA żywność lodówka
Żywienie w pierwszym roku życia Gdy rodzi się dziecko, bardzo ważna dla matki staje się dieta. Pojawia się pytanie, czy wszystko co je karmiąca matka ma wpływ na samopoczucie dziecka oraz co warto jeść a czego raczej unikać? Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM rozwój dziecka zdolności dziecko zdrowie dziecka rodzina
Kuchnia polska to dziś pierogi czy hummus? - Kultura jedzenia oznacza szacunek. Do produktu, przygotowania posiłku i jedzenia. Nawet jeśli mamy tylko dziesięć minut przerwy postarajmy się, żeby zjeść w spokoju ciesząc się smakiem - mówiła Dominika Wójciak autorka książki "Prosto, pysznie, do pudełka". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kasia Dydo Katarzyna Dydo zdrowe odżywianie diety jedzenie kuchnia polska
Nowalijki wcale nie są takie zdrowe, jakby się wydawało? Wreszcie są na bazarach, targowiskach i w sklepach. Wiosennie, świeże, zielone, chrupiące. Rzodkiewki, szparagi, botwinka, ogórki, sałaty, szczypiorek... Zobacz więcej na temat: dieta żywność Karolina Rożej STYL ŻYCIA Klaudia Porębska ogórki pomidory botwinka
Raw food. Podgrzewaj tylko do 48 stopni - Przy stosowaniu diety raw food dostarczamy sobie bombę witami, mikroelementów i wartości odżywczych. 75 procent rzeczy, które jemy powinniśmy jeść na surowo - mówi Karolina Szaciłło. - Pamiętajmy, że to nie jest model odżywiania na cały rok i nie dla każdego - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński dieta zdrowie jedzenie
Bigos wygrywa ze schabowym - Top 5 polskich potraw według Polaków to bigos, kapuśniak, żurek, kotlet schabowy i kaszanka - powiedziała dziś w "Podwójnym espresso" blogerka kulinarna Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: Monika Tarka-Kilen Robert Kilen STYL ŻYCIA bigos śniadanie kuchnia polska
Jak zadbać o zdrowie w minutę? Autorka książki "Soki i koktajle w minutę" Agata Ziemnicka-Łaska znalazła odpowiedź na to, jak ekspresowo zaspokoić potrzeby naszego organizmu i sprawić, że będziemy lepiej się czuć i wyglądać. Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz koktajl zdrowie zdrowe odżywianie
Jakie pieczywo jest najlepsze na śniadanie? - Jestem za chlebem, bo go trudniej podrobić niż bułkę. Ale to musi być fajny, dobry chlebek. Szary, ciężki, na zakwasie - powiedziała w radiowej Jedynce dietetyk Hanna Stolińska-Fiedorowicz. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA dieta Roman Czejarek
Jolene Hart o jedzeniu, które dodaje blasku Wszystko, czego potrzebujemy mamy w na wyciągnięcie ręki na przykład w naszej lodówce. Możemy zrobić domową maseczkę z ogórka, bazylii, mięty czy pietruszki - możliwości jest mnóstwo. Zobacz więcej na temat: Czwórka Karina Terzoni Justyna Tylczyńska dieta książki zdrowe odżywianie
Beata Pawlikowska zaprasza na zdrowe śniadanie Dziś Europejski Dzień Śniadania organizowany przez Unię Europejską pod hasłem "Znajdź czas na śniadanie". Śniadanie powinno dostarczyć ok. 25 proc. potrzebnej naszemu organizmowi całodobowej energii. W "Podwójnym espresso" swoimi przepisami na pierwszy posiłek dnia podzieliła się Beata Pawlikowska. Zobacz więcej na temat: Monika Tarka-Kilen Robert Kilen śniadanie jedzenie zdrowe odżywianie kuchnie świata STYL ŻYCIA
Karmienie piersią - obawy i wątpliwości mam O karmieniu piersią napisano wiele publikacji, także tych naukowych. Wiele nowych jeszcze powstanie ponieważ wiedza na ten temat szybko się zmienia. Niezmiennie jednak młode mamy mają w związku z tą tematyką wiele obaw i wątpliwości. W audycji ”Strefa rodzica” zaproszeni goście wiele z tych wątpliwości rozwiali. Zobacz więcej na temat: zdrowie dziecka rozwój dziecka
Kiełki, czyli smakołyk, którego nie można przedawkować Po zjedzeniu kiełków poprawia nam się uroda, nastrój, samopoczucie i ma to naukowe uzasadnienie. Jakie cenne składniki zawierają kiełki i ile należy ich jeść? O tym mówiła prof. Iwona Wawer z WUM. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek STYL ŻYCIA zioła prowansalskie rzeżucha przyprawy
Poczuj moc oddechu i zmień swoje życie na lepsze Zdrowy styl życia to ruch, dieta, brak stresu oraz... dobry, wyregulowany oddech. Umiejętność efektywnego oddychania w sposób naturalny poprawia jakość życia, redukuje stres i pogłębia rozwój osobisty. Zobacz więcej na temat: zdrowie NAUKA Katarzyna Jankowska
Śniadanie powinno być pożywne i gorące - W Europie ludzie jedzą tzw. śniadanie kontynentalne, czyli śmieciowe. W takim jedzeniu nie ma nic z czego organizm miałby budować swoją siłę - mówiła w "Podwójnym espresso" podróżniczka i dziennikarka Beata Pawlikowska, autorka książki "Śniadania świata". Zobacz więcej na temat: Monika Tarka-Kilen Robert Kilen STYL ŻYCIA śniadanie jedzenie
Podstępną sepsę łatwo pomylić z grypą W początkowym stadium sepsa przypomina banalną infekcję i można ją pomylić z grypą. Jedyna różnica polega na tym, że grypa rozwija się stosunkowo wolno, a sepsa błyskawicznie. Wtedy o losie chorego decydują wręcz minuty. Zobacz więcej na temat: zdrowie medycyna bakterie wirusy grzyby Roman Czejarek NAUKA