Polskie Radio
Section05

zdrowie i dieta

Dlaczego kwasy omega są nam potrzebne?

Wiele słyszymy na temat tego, że kwasy omega-3 i omega-6 są ważnymi składnikami naszej diety i powinniśmy dbać o realizowanie ich dziennego zapotrzebowania. Sprawa jest na tyle poważna, że tłuszcze te są budulcem kory mózgowej, a spożywanie ich codziennie w odpowiedniej ilości pomaga uchronić się przez nowotworami, chorobami serca, utratą wzroku, a nawet chorobą Alzheimera. Niestety, organizm sam ich nie produkuje i musimy mu je dostarczać.
Zobacz więcej na temat:  dieta jedzenie ryby STYL ŻYCIA tłuszcz zdrowie

Konserwanty i dodatki do żywności – które grożą zdrowiu?

Są składnikami żywności, która na co dzień pojawia się na naszych stołach. Dzięki nim produkty zachowują przez długi czas swój smak, aromat, kształt i kolor. Wiedząc, że nam szkodzą, chcemy ich uniknąć, ale nie jest to łatwe, bo ich używanie dopuszcza prawo europejskie. Co więc zrobić? Czytać etykiety i wybierać produkty bez sztucznych, chemicznych dodatków.
Zobacz więcej na temat:  jedzenie STYL ŻYCIA zdrowie żywność

Raport NIK: coraz więcej uczniów unika lekcji WF-u

Z raportu Najwyższej Izby Kontroli wynika, że ponad 17 proc. uczniów w szkołach podstawowych, 24 proc. w gimnazjach oraz prawie 38 proc. w szkołach ponadgimnazjalnych nie uczestniczy w zajęciach wychowania fizycznego. Zwolnienia wypisują nawet sami rodzice, pozbawiając tym samym dzieci możliwości aktywnego spędzania czasu. Dla niektórych uczniów lekcje wychowania fizycznego w szkole to jedyna okazja do zadbania o ruch w ciągu dnia.
Zobacz więcej na temat:  aktywność fizyczna STYL ŻYCIA szkoła zdrowie

Kawa: fakty i mity

Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawy. Potwierdzają to statystyki, według których 90% dorosłych Polaków spożywa ten kofeinowy napój. Cenimy w nim smak, aromat i właściwości pobudzające, ale też wiele innych cech, którym zawdzięczamy zdrowie. Z drugiej strony, ograniczamy kawę i traktujemy ją jako używkę, od której można się uzależnić i która mocno podnosi ciśnienie. Napój z palonych ziaren jest zatem porcją zdrowia czy przyjemnością, z którą nie należy przesadzać?
Zobacz więcej na temat:  kawa napoje STYL ŻYCIA zdrowie

Dżemy, marmolady, konfitury, powidła – czym się różnią?

Jesień tuż-tuż, a razem z nią wielkimi krokami zbliża się czas na robienie przetworów. Już teraz na osiedlowych straganach można kupić różne rodzaje owoców, z których da się wyczarować smakołyki w słoiczkach. Smakowite dżemy, pachnące marmolady, słodkie powidła i wyśmienite konfitury – które z nich przygotować, do czego wykorzystać i czym się właściwie różnią?
Zobacz więcej na temat:  dżem owoce przetwory STYL ŻYCIA

Nietolerancja laktozy – ma ją już co trzeci Polak

Na ten rodzaj nietolerancji pokarmowej cierpi około 30% Polaków, 95% Chińczyków i nawet do 100% mieszkańców Dalekiego Wschodu. Występowanie niedostatecznego trawienia laktozy uzależnione jest od regionu świata. Może być wrodzone albo nabyte, jednak każda jego forma wymaga zmiany sposobu odżywiania nawet do końca życia. Na szczęście nie oznacza to, że fani nabiału muszą całkowicie z niego rezygnować.
Zobacz więcej na temat:  mleko STYL ŻYCIA zdrowie