Jakie ćwiczenia są najlepsze dla osób z nadwagą? - Lepszy aktywny grubas, niż osoba bez nadwagi, która się nie rusza - mówi prof. Ewa Ziemann z Gdańskiej Akademii Wychowania Fizycznego. Zobacz więcej na temat: bieganie hobby Krzysztof Łoniewski Paweł Januszewski STYL ŻYCIA Trójka nadwaga otyłość
Cztery pomysły na obiad z boczniakami - Czosnek, szałwia, rozmaryn i pieprz - to aromaty, które idealnie pasują do boczniaków - mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: hobby jedzenie Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne STYL ŻYCIA
Jak uchronić dziecko przed otyłością? Nasze dzieci tyją na potęgę, a przyczyną są złe nawyki żywieniowe, stres i siedzący tryb życia. Jak troszczyć się o dziecko, by sięgało po zdrowe jedzenie? Zobacz więcej na temat: dieta dzieci Grażyna Dobroń otyłość STYL ŻYCIA Trójka
Produkty mleczne: ten sam składnik, różne właściwości Dietetycy zachęcają do codziennego spożywania nabiału ze względu na wysoką zawartość białka, wapnia i wielu innych substancji odżywczych. Nie wszystkie produkty mleczne są jednak dla nas odpowiednie i nie każdy przyswaja się tak samo łatwo. Mimo że wszystkie wymienione produkty są na bazie mleka, różnią się swoim działaniem i właściwościami, dzięki czemu możemy wybrać to, co będzie dla nas najlepsze. Zobacz więcej na temat: dieta dieta proteinowa jogurt mleko STYL ŻYCIA witaminy zdrowe odżywianie zdrowie
Od czego zależy, kiedy osiwiejemy? Choć wydaje się nam, że z wiekiem włosy stają się białe, w rzeczywistości są one... przezroczyste. Jak wyjaśnia dr Tomasz Rożek, postępy procesu siwienia zależą od kilku czynników. Zobacz więcej na temat: Krystian Hanke NAUKA pielęgnacja włosów Tomasz Rożek Trójka
14 listopada – Światowy Dzień Cukrzycy Cukrzyca rozwija się podstępnie i na początku nie daje żadnych objawów. Często dopiero pacjent, kiedy trafia do szpitala z groźnymi powikłaniami dowiaduje się, że jest chory. W przypadającym na 14 listopada Światowym Dniu Cukrzycy lekarze zwracają uwagę na obserwowanie organizmu i nielekceważenie żadnych niepokojących oznak. Zobacz więcej na temat: choroba cukrzyca dieta STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie zdrowie
Na św. Marcina najlepsza polska gęsina - Nasze polskie gęsi, nawet te z supermarketu, to taki rodzaj mięsa, którym zachwyca się pół Europy - mówi Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska. Zobacz więcej na temat: hobby jedzenie Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne STYL ŻYCIA
Co jeść żeby nie chorować – Zjadamy ok. 210 ton różnych posiłków w ciągu całego swojego życia. Jeżeli nasz pokarm składa się z konserwantów, barwników i dodatków do żywności, organizm musi to przepracować i nie jest później do końca zdrowy – mówiła w audycji Rozmowy o Zdrowiu prof. Bożena Kropka. Jak więc odżywiać się, żeby nie chorować – doradzała dietetyk, promotor zdrowia, autorka książki "Co mi dolega? Poradnik skutecznego leczenia dietą". Zobacz więcej na temat: nowotwory zdrowie dieta Henryk Szrubarz
Nadeszła moda na kiszenie Kiszenie warzyw, owoców, serów, a nawet mięsa staje się coraz bardziej popularne. Niektóre z tych potraw swój renesans przeżywają w domowym zaciszu. Zobacz więcej na temat: hobby jedzenie Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne STYL ŻYCIA
Bez owoców ani rusz. Susz i już! Jesienią i zimą jemy znacznie mniej świeżych owoców, a te, które kupujemy w supermarketach są często ubogie w wartości odżywcze, hodowane w szklarniach lub transportowane przez wiele godzin w nieodpowiednich warunkach. Warto wtedy sięgać po suszone owoce, które zawierają wiele cennych substancji, błonnika, a do tego są zdrowszym zamiennikiem słodyczy. Zobacz więcej na temat: dieta jedzenie minerały owoce STYL ŻYCIA witaminy zdrowe odżywianie
Sałatka do picia? Yerba ma te właściwości! Odpowiednik herbaty, zamiennik kawy i alternatywa dla napojów energetycznych. To tylko niektóre z cech wartościowego naparu Yerba mate. Jego właściwości można długo wyliczać, a o sposobie przyrządzania i o jego rodzajach – jeszcze dłużej rozmawiać. Zdradzamy tajemnice niezwykłego napoju z Ameryki Południowej. Zobacz więcej na temat: herbata kawa minerały rośliny STYL ŻYCIA witaminy zdrowe odżywianie zdrowie
W zdrowym gotowaniu liczy się kreatywność 8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Z tej okazji o najlepsze sposoby obróbki warzyw, owoców, mięsa i ryb zapytaliśmy ekspertów z Fundacji Szkoła na Widelcu - dietetyczkę Ulę Somow i kucharza Grzegorza Łapanowskiego. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta jedzenie kulinaria Marta Hoppe STYL ŻYCIA zdrowie
Zimno? Rozgrzej się od wewnątrz! W chłodne dni szukamy różnych sposobów na ogrzanie się, ale nie musimy ograniczać się tylko do grubych swetrów i grzania przy kominku lub kaloryferze. W walce z chłodem pomoże nam nie tylko gorąca herbata, ale także pokarmy i przyprawy mające właściwości pobudzające krążenie krwi i przyspieszające produkcję ciepła w organizmie. Zobacz więcej na temat: jedzenie jesień kulinaria STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie zdrowie zima
Choroby wyczytane z twarzy Twarz jest naszą wizytówką i to na niej widać emocje, uczucia i stany. Niestety trudno jest ukryć nieprzespaną noc czy stresujący dzień , ale za to znacznie łatwiej na podstawie objawów ukazujących się na twarzy wykryć niektóre choroby. Zobacz więcej na temat: choroba choroby nerek choroby skóry nowotwory STYL ŻYCIA zdrowie
Owoce morza – cenne skarby wielkich wód Krewetki, homary, kraby, ostrygi, ośmiornice – to najczęściej spożywane owoce morza. Jedni się nimi zajadają, a innych przeraża już sam ich wygląd. Warto się do nich przekonać, bo są prawdziwą skarbnicą elementów odżywczych i białka, a co więcej - cieszą się opinią silnego afrodyzjaku. Zobacz więcej na temat: jedzenie krewetki kulinaria ostrygi owoce morza STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie zdrowie
Jak prawidłowo odżywiać się w ciąży? Instytut Żywności i Żywienia oraz Centrum Zdrowia Dziecka opracowały raport nt. wpływu żywienia kobiet w ciąży na zdrowie dzieci. Zobacz więcej na temat: ciąża jedzenie kobieta zdrowe odżywianie zdrowie dziecka
Sfermentowane znaczy zdrowe. Pora na kiszonki Są nie tylko smaczne i pożywne, ale też zdrowe, gdyż poza wieloma witaminami i składnikami mineralnymi zawierają bakterie kwasu mlekowego chroniące nas przed chorobami i infekcjami. Kiszonki są zatem naturalnym probiotykiem, cenną przekąską, dodatkiem do dań i sałatek. Ponadto, są wygodne w przechowywaniu i nie psują się tak łatwo, bo są już… sfermentowane. Zobacz więcej na temat: kiszenie kapusty kiszenie ogórków owoce przetwory STYL ŻYCIA warzywa witaminy zdrowe odżywianie zdrowie
Zapalenie zatok. Jak z nim walczyć? To wyjątkowo uciążliwa i zwykle długotrwała choroba, która przebiega najczęściej w kilku etapach i lubi wracać. Co więcej, atakuje większość obszarów w obrębie głowy, przez co utrudnia mówienie, jedzenie, oddychanie, wąchanie i słuchanie, czyli po prostu normalne funkcjonowanie. Jeśli zapalenie zatok jest przewlekłe, narażeni jesteśmy na poważne powikłania, dlatego tak ważne jest, aby wykryć je najwcześniej. Zobacz więcej na temat: choroba lekarz STYL ŻYCIA zapalenie zatok zdrowie