Dobry chleb – tylko z domowej piekarni! W Polsce są bardzo bogate tradycje piekarnicze, a zapotrzebowanie na dobry chleb – olbrzymie. Do wspomnień z dzieciństwa o świeżym, jeszcze ciepłym chlebie z chrupiącą skórką i aromatycznym miąższem prosto z piekarni, wielu bardzo chętnie wraca. I poszukuje chleba smakującego i pachnącego "jak dawniej", często bezskutecznie. Dlatego coraz częściej zaczynamy piec chleb sami, w domu. Jak samemu upiec dobry i zdrowy chleb? Czy to jest trudne, jakie składniki są do tego potrzebne – o tym właśnie w "Leniwym przedpołudniu" rozmawiała Anna Popek ze swoim gościem. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA pieczywo zdrowie Anna Popek Trójka
Reportaż w PR24. "Chleba naszego..." W wielkanocnym koszyczku, poza jajkiem i innymi pokarmami poczesne miejsce zajmuje chleb. Nim również jeszcze w wielu domach dzielimy się przy świątecznym stole życząc sobie, by nigdy go nam nie zabrakło. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Ewa Michałowska Wielkanoc tradycja reportaż
W obronie piekarni we Wrocławiu Chleb na zakwasie, bułki, rogaliki, solanki. Od 46 lat pan Andrzej Sekuna piecze chleb na wrocławskim Nadodrzu. Pandemia jednak mocno dała się we znaki rzemieślnikowi, a jego stali - w większości starsi - klienci przestali przychodzić. Było pusto, aż do dnia, gdy jeden z klientów umieścił na Facebooku post, że potrzebna jest pomoc i... wrocławianie ruszyli. Zobacz więcej na temat: wypieki Wrocław
"Chleb i okruszki" - czyli jak połknąć piekarniczego bakcyla Wiele osób chciałoby, a boi się piec chleb. Eliza Mórawska-Kmita przekonuje, że nie ma się czego bać, trzeba próbować, zaufać intuicji, a najlepiej zacząć od bułek na drożdżach. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia jedzenie
Międzynarodowy Dzień Chleba 16 października to Międzynarodowy Dzień Chleba. Z tej okazji składamy wizytę w Muzeum Chleba. Zobacz więcej na temat: dzieci Agnieszka Kunikowska
Chleb. Czy dziś wciąż ma dla nas takie znaczenie jak kiedyś? – Kiedy ogląda się bogactwo obrazów związanych z chlebem, łatwo zrozumieć, jak ważną rolę odgrywał chleb w historii, kulturze, obyczaju, a nawet w wychowaniu – mówiła Anna Popek, odnosząc się do albumu "Malarska opowieść o polskim chlebie". Zobacz więcej na temat: Anna Popek Trójka STYL ŻYCIA ciekawostki dieta chleb żytni chleb razowy chleb orkiszowy
Upiecz sobie chleb. To proste Zapanowała moda na wypiekanie chleba w domu, a w dobie pandemii i kwarantanny wielu z nas też zaczęło wypiekać chleb. Justyna Marszałkowska, dietetyk. Przekonuje, że to bardzo proste. Zobacz więcej na temat: wypieki certyfikat jakość produktu Sława Bieńczycka przepisy kulinarne zdrowie
Kupujesz pieczywo luzem i masz obawy, że zarazisz się koronawirusem? GIS radzi Nie ma doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową, ale jeśli obawiamy się kupionego luzem pieczywa, włóżmy je do nagrzanego piekarnika na dwie minuty - radzi GIS. Zobacz więcej na temat: Koronawirus w Polsce GIS pieczywo społeczeństwo zdrowie POLSKA
Chleb pyszny, chleb zdrowy Dzisiaj rozmawialiśmy o wypiekaniu chleba, o tym co znaczy, że chleb jest zdrowy, jak smakują chleby w innych krajach i czy są lepsze od polskich. Posłuchajcie! Zobacz więcej na temat: W POLSKIM RADIU szkoła podstawowa
Jak dobrze upiec chleb? "Lato z Radiem" w piekarni w Koluszkach Mało nas do pieczenia chleba? Na pewno nie! Reporter Maciej Walecki udał się do piekarni w Koluszkach, gdzie poznał tajniki związane z pieczeniem chleba. Dowiedział się także jak rano musi wstać piekarz, aby świeże pieczywo dotarło do sklepów i na nasze stoły. Zobacz więcej na temat: pieczywo cukiernia Agnieszka Kunikowska Maciej Walecki
TYLKO U NAS Grochówka i chleb. Piknik wojskowy w Katowicach od kuchni 10 tys. porcji grochówki i 1500 bochenków chleba wypiekanego na miejscu przygotowali żołnierze na piknik wojskowy w Katowicach, który zwieńczył uroczystą defiladę Sił Zbrojnych w Święto Wojska Polskiego. Uczestnicy festynu chętnie kosztowali wojskowej kuchni, którą przybliżył portal PolskieRadio24.pl. Zobacz więcej na temat: POLSKA wojsko Wojsko Polskie Święto Wojska Polskiego Katowice Śląsk kuchnia
Chlebowa skórka, czyli czysta radość! Doskonale Państwu znany specjalista od serów – Gieno Mientkiewicz – tym razem opowiadał w Trójce o swej fascynacji... chlebem! Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia gotowanie Katarzyna Pruchnicka
Chleb nasz powszedni Większość z nas lubi pachnący, i chrupiący chleb. Dlaczego ten wypiekany samodzielnie w domu różni się od tego kupowanego w dużych sklepach? Od czego zacząć swoją przygodę z wypiekaniem domowego pieczywa? Zobacz więcej na temat: rodzice dzieci wychowanie żywność
Przepis na udany chleb? Najważniejszy jest zakwas Do przygotowania smaczego chleba z chrupiącą skórką potrzebujemy dobrej jakości zakwasu. Jak go przygotować, aby nasze wypieki były udane? Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamila Dębczak chleb żytni chleb razowy chleb orkiszowy pieczenie chleba Kuba Marcinowicz STYL ŻYCIA
Mrożone i wypiekane na miejscu. Takie pieczywo ma zalety W wielu sklepach spożywczych, tych dużych, ale i średniej wielkości również, można kupić wypiekane na miejscu, jeszcze ciepłe pieczywo. Często powtarzane były opinie, że przywozi się je mrożone, ale nie wiadomo skąd, i nie wiadomo, jaki jest naprawdę skład takich bułek czy chleba. Z Karoliną Zajezierską z piekarni Nowel rozmawiała Aleksandra Tycner. Zobacz więcej na temat: żywność Aleksandra Tycner
Ceny zbóż będą wyższe. Czy zdrożeje chleb? Według prognoz KOWR - z powodu suszy i niższych zbiorów - pszenica będzie kosztowała nawet 720 złotych za tonę. Wyższe ceny zbóż mogą się przełożyć na wzrost cen np. pieczywa czy innych produktów zbożowych. Zobacz więcej na temat: rolnictwo ceny żywności KOWR gospodarka budżet domowy
Rosną wymagania klientów wobec pieczywa Jemy coraz mniej pieczywa, ale wybieramy je bardziej świadomie, zwracając większą uwagę na jego skład. Piekarnie jeśli chcą przetrwać na rynku muszą to brać pod uwagę. Zobacz więcej na temat: pieczywo rynek
Bochen chleba nie kusi już tak bardzo Polaków Spada spożycie chleba w Polsce, obecnie statystyczny Polak zjada ok 45 kg pieczywa rocznie, jeszcze kilka lat temu, było to ponad 60 kg. Zobacz więcej na temat: Elżbieta Mamos rolnictwo