Kimchi w kosmosie i na polskim stole W ciągu roku przeciętny mieszkaniec Korei Południowej zjada 25 kilogramów kimchi, a do wyboru ma 200 różnych odmian. Na czym polega fenomen koreańskiego przysmaku, który w 2021 roku był ulubioną kiszonką Polaków? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
Nie wyrzucaj, przekaż dalej, podziel się jedzeniem. Czym jest foodsharing? Foodsharing to dzielenie się żywnością. W okresie świątecznym często mamy jej za dużo. Jak nie marnować potraw, które przygotowaliśmy? Zobacz więcej na temat: Trójka społeczeństwo żywność Tomasz Miara
Nie marnuj jedzenia. Co zrobić z resztkami ze świąt? Najpierw: "nie ruszaj, to na święta", potem: "jedz, bo się zepsuje". Co zrobić ze świątecznymi resztkami i jak to wszystko ułożyć w lodówce, by przetrwało jak najdłużej? Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA ekologia Marta Hoppe
Co zrobić z jedzeniem po świętach? Zawieź do Jadłodzielni Za nami święta, a po nich nie tylko pełne brzuszki, ale też u niektórych pełne lodówki. W wielu domach zostało jeszcze wiele przysmaków, a na ich nadmiar czekają po świętach Jadłodzielnie. Takie punkty działają w całej Polsce i łączą sytych z potrzebującymi. Zobacz więcej na temat: Czwórka święta zdrowie Piotr Firan Marta Zinkiewicz Boże Narodzenie
Muzyka i jedzenie. Czy w renesansie grano do kotleta? Zgodnie z tradycją kolędnikom, którzy odwiedzali nas w Wigilię czy kolejne dni świąt, dziękowano za muzykę jedzeniem. To jednak niejedyne połączenie sztuki, muzyki z kulinariami. Zobacz więcej na temat: Czwórka MUZYKA Beata Kwiatkowska
Jak nie marnować jedzenia w święta? Świąteczne zero waste "Nie jedz, to na święta!" przed kolacją wigilijną i "Jedz, bo się zmarnuje" w drugim dniu świąt – te dwa zdania są znane wielu z nas. Z badań Federacji Narodowego Banku Żywności wynika, że rocznie Polacy wyrzucają 5 mln ton żywności, a statystycznie do 2 kilogramów ląduje w koszu w czasie świąt. Jak nie marnować jedzenia w święta i spędzić Boże Narodzenie w duchu zero waste? Zobacz więcej na temat: społeczeństwo święta Boże Narodzenie Wigilia Trójka ekologia żywność STYL ŻYCIA
Jak jeść i żyć zdrowo? Dietetyk: wystarczy poznać kilka podstawowych reguł - Do filozofii zdrowego żywienia powinniśmy podchodzić nieco bardziej na luzie i zdroworozsądkowo, ponieważ wszystko jest dla ludzi. Skrajne podejście często powoduje tak naprawdę odwrotny efekt. Jak najbardziej każdy z nas może usiąść przy stole i nie odmawiać mamie barszczu z uszkami - powiedział na antenie Polskiego Radia 24 doradca żywieniowy Krystian Batóg. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Piotr Wąż zdrowe odżywianie żywność społeczeństwo zdrowie kuchnia
Magia świąt Bożego Narodzenia zamknięta w potrawach Boże Narodzenie to jedno z najbardziej rodzinnych świąt w naszej tradycji. To czas spotkań z bliskimi, ale również sentymentalna podróż do smaków, czasów i atmosfery naszego dzieciństwa. Sprawdzamy, jakie emocje wywołuje świąteczne jedzenie i rytuał jego przygotowania. Zobacz więcej na temat: Czwórka święta choinka pierniki ryba emocje Mateusz Kulik
Pakowanie samochodu na Święta Gdy jedziemy na świąteczne spotkanie z rodziną, bagażnik załadowany jest prezentami. Wracając - smakołykami. Jak przewieźć barszcz, ciasto i śledzie, aby nie narobić bałaganu? Zobacz więcej na temat: kierowca kierowcy Radio kierowców Polskie Radio Kierowców motoryzacja samochody święta Boże Narodzenie podróże transport Polskie Radio społeczeństwo POLSKA
Zerowy VAT na żywność możliwy już od lutego. Trwają rozmowy z Komisją Europejską Premier Mateusz Morawiecki oświadczył w środę, że "jakiś czas temu" złożył wniosek o obniżenie do zera podatki VAT na podstawowe artykuły żywnościowe, ale cały czas nie ma na niego odpowiedzi. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA biznes
"Potrawy wigilijne to długa tradycja". Co pojawia się na naszych stołach? Pierogi z kapustą, barszcz czy makowiec możemy zjeść każdego dnia, ale to przede wszystkim w trakcie wigilii te potrawy smakują naprawdę wyjątkowo. - Polska słynie z tego, że Wigilia i święta Bożego Narodzenia obchodzone są w bardzo szczególny sposób - mówi w Programie 1 Polskiego Radia Rafał Romanowski, wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi. A kiedy w tradycję wigilijną wpisał się karp? Zobacz więcej na temat: święta Wigilia
Rośnie świadomość żywieniowa konsumentów. Stawiamy na jakość i pewne źródła dostaw Rośnie świadomość żywieniowa konsumentów, z badań przeprowadzonych w 2021 r. wynika, że 6 na 10 klientów czyta etykiety i poszukuje produktów spożywczych wysokiej jakości. Odpowiedzią na to zapotrzebowanie jest polski system jakości żywności QAFP - powiedział prezes UPEMI Wiesław Różański. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA biznes
Czy cukier poprawia nastrój? Naukowcy twierdzą, że wręcz przeciwnie Według obiegowej opinii słodycze, a dokładnie zawarty w nich cukier sprawia, że odczuwamy przyjemność, myślimy sprawniej i pracujemy szybciej. Badania wspólnie przeprowadzone przez brytyjskich i niemieckich naukowców wykazały, że sięganie po cukier w celu poprawy samopoczucia może przynieść wręcz odwrotny skutek. W ciągu godziny od spożycia słodyczy spada koncentracja i wzrasta zmęczenie. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA społeczeństwo dieta węglowodany cukierki słodycze badania mózg humor
Polacy marnują góry żywności. Liczby są porażające W skali całego kraju rocznie wyrzucamy do śmieci pięć milionów ton żywności. Najwięcej, bo prawie trzy miliony ton wyrzucają gospodarstwa domowe. - Gdyby to przeliczyć na pieniądze to każda rodzina wyrzuca rocznie 2,6 tys. złotych - mówi Norbert Konarzewski z Federacji Polskich Banków Żywności. Zobacz więcej na temat: żywność społeczeństwo Roman Czejarek
Klęska głodu w Somalii. Winne zmiany klimatu Co czwarty mieszkaniec Somalii cierpi z powodu głodu - podaje ONZ. Wynika to ze zmian klimatu, które doprowadziły do tego, że trzy kolejne pory deszczowe nie przyniosły opadów. Podobnie ma być w przyszłym roku. Zobacz więcej na temat: Somalia klimat ONZ ŚWIAT Afryka pomoc
Raclette - szwajcarski ser na gorąco. Jak go podawać? Jak wiemy, Szwajcaria słynie z niezliczonej ilości rodzajów sera, a w tradycyjnej szwajcarskiej kuchni można spotkać wiele ciekawych przepisów na ich wykorzystanie. Obok znanego fondue bardzo popularnym smakołykiem w Szwajcarii jest również topiony ser raclette. To danie to również zabawa przy stole dla większego grona znajomych czy rodziny. Zdradzamy tajniki jego serwowania. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria Szwajcaria Mateusz Kulik
Dieta przeciwzapalna, czyli jaka? Na talerzu biegacza Nacisk na produkty spożywcze o działaniu przeciwzapalnym i eliminowanie z diety produktów prozapalnych to najnowsze zalecenie dietetyków sportowych. W Trójkowej audycji "Biegam, bo lubię" Krzysztof Łoniewski gościł jednego z nich – dr Hanna Stolińska-Fiedorow opowiedziała nam o tym, czym jest dieta przeciwzapalna oraz co i dlaczego powinno znaleźć się w diecie osoby aktywnej fizycznie. Zobacz więcej na temat: Trójka społeczeństwo bieganie Krzysztof Łoniewski aktywność fizyczna ryby dieta warzywa owoce
Polacy stawiają na produkty rodzimych producentów? Zobacz wyniki badania Jak przekazała firma badawcza GfK, lockdown oraz szereg obostrzeń zmieniły postawy konsumenckie. Polacy zaczęli zwracać większą uwagę na pochodzenie kupowanych artykułów spożywczych - chętniej sięgają po lokalne artykuły od krajowych producentów. Zobacz więcej na temat: żywność GOSPODARKA zakupy pandemia ceny żywności ceny