Polskie Radio
Section05

jedzenie

Jak nie marnować jedzenia w święta? Świąteczne zero waste

"Nie jedz, to na święta!" przed kolacją wigilijną i "Jedz, bo się zmarnuje" w drugim dniu świąt – te dwa zdania są znane wielu z nas. Z badań Federacji Narodowego Banku Żywności wynika, że rocznie Polacy wyrzucają 5 mln ton żywności, a statystycznie do 2 kilogramów ląduje w koszu w czasie świąt. Jak nie marnować jedzenia w święta i spędzić Boże Narodzenie w duchu zero waste?
Zobacz więcej na temat:  społeczeństwo święta Boże Narodzenie Wigilia Trójka ekologia żywność STYL ŻYCIA

Jak jeść i żyć zdrowo? Dietetyk: wystarczy poznać kilka podstawowych reguł

- Do filozofii zdrowego żywienia powinniśmy podchodzić nieco bardziej na luzie i zdroworozsądkowo, ponieważ wszystko jest dla ludzi. Skrajne podejście często powoduje tak naprawdę odwrotny efekt. Jak najbardziej każdy z nas może usiąść przy stole i nie odmawiać mamie barszczu z uszkami - powiedział na antenie Polskiego Radia 24 doradca żywieniowy Krystian Batóg.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 Piotr Wąż zdrowe odżywianie żywność społeczeństwo zdrowie kuchnia

"Potrawy wigilijne to długa tradycja". Co pojawia się na naszych stołach?

Pierogi z kapustą, barszcz czy makowiec możemy zjeść każdego dnia, ale to przede wszystkim w trakcie wigilii te potrawy smakują naprawdę wyjątkowo. - Polska słynie z tego, że Wigilia i święta Bożego Narodzenia obchodzone są w bardzo szczególny sposób - mówi w Programie 1 Polskiego Radia Rafał Romanowski, wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi. A kiedy w tradycję wigilijną wpisał się karp?
Zobacz więcej na temat:  święta Wigilia

Czy cukier poprawia nastrój? Naukowcy twierdzą, że wręcz przeciwnie

Według obiegowej opinii słodycze, a dokładnie zawarty w nich cukier sprawia, że odczuwamy przyjemność, myślimy sprawniej i pracujemy szybciej. Badania wspólnie przeprowadzone przez brytyjskich i niemieckich naukowców wykazały, że sięganie po cukier w celu poprawy samopoczucia może przynieść wręcz odwrotny skutek. W ciągu godziny od spożycia słodyczy spada koncentracja i wzrasta zmęczenie.
Zobacz więcej na temat:  Trójka STYL ŻYCIA społeczeństwo dieta węglowodany cukierki słodycze badania mózg humor

Raclette - szwajcarski ser na gorąco. Jak go podawać?

Jak wiemy, Szwajcaria słynie z niezliczonej ilości rodzajów sera, a w tradycyjnej szwajcarskiej kuchni można spotkać wiele ciekawych przepisów na ich wykorzystanie. Obok znanego fondue bardzo popularnym smakołykiem w Szwajcarii jest również topiony ser raclette. To danie to również zabawa przy stole dla większego grona znajomych czy rodziny. Zdradzamy tajniki jego serwowania. 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka gotowanie kulinaria Szwajcaria Mateusz Kulik

Dieta przeciwzapalna, czyli jaka? Na talerzu biegacza

Nacisk na produkty spożywcze o działaniu przeciwzapalnym i eliminowanie z diety produktów prozapalnych to najnowsze zalecenie dietetyków sportowych. W Trójkowej audycji "Biegam, bo lubię" Krzysztof Łoniewski gościł jednego z nich – dr Hanna Stolińska-Fiedorow opowiedziała nam o tym, czym jest dieta przeciwzapalna oraz co i dlaczego powinno znaleźć się w diecie osoby aktywnej fizycznie. 
Zobacz więcej na temat:  Trójka społeczeństwo bieganie Krzysztof Łoniewski aktywność fizyczna ryby dieta warzywa owoce