GUS o cenach skupu produktów rolnych Ceny skupu podstawowych produktów rolnych, tj. pszenicy, żyta, żywca wołowego, żywca wieprzowego, drobiu i mleka krowiego, wzrosły w marcu 2019 r. w stosunku do marca 2018 r. o 4.4 proc. - poinformował GUS. Zobacz więcej na temat: ceny żywności gus
Wielkanocny stół - zależy od regionu Zbliża się Wielkanoc, a wraz z nią - zapach różnorakich potraw. Jak się okazuje, każdy region ma swoje świąteczne specjały, które - choć czasami występują pod tą samą nazwą - wyglądają i smakują inaczej. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha Wielkanoc społeczeństwo jajko
Żywność GMO. Co o niej wiemy? Wokół żywności genetycznie zmodyfikowanej narosło już wiele mitów. Nie wszyscy jednak wiemy, w jakim celu wykorzystujemy geny w jedzeniu i że modyfikowanie żywności nie jest wcale nowym zjawiskiem. Zobacz więcej na temat: Czwórka Oliwia Olczyk żywność Patryk Kuniszewicz NAUKA
Zagadka kulinarna Katarzyny Pruchnickiej Z okazji Dnia Radia autorka audycji przygotowała dźwiękową zagadkę dla słuchaczy radiowej Trójki. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka
Tymoteusz Michalski: najlepsza oliwa jest z czystych miejsc - Na jakość oliwy z Kalamaty wpływa dostęp do morza, wiatry i prądy opływające Peloponez, ale przede wszystkim braku przemysłu w okolicy. Czystość tego regionu jest najważniejsza - mówił w Dwójce Tymoteusz Michalski z inicjatywy "Oliwa wypływa". Zobacz więcej na temat: Grecja oliwa Łukasz Modelski KULTURA
Trochę wiosny w kuchni – Pomyślałam, że nie powinnam już mówić o warzywach korzeniowych, bo to kuchnia przednówkowa. Na nowalijki jeszcze chwilę poczekamy. Co więc jeść, by przywołać wiosnę na talerz? – pyta Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka
"Zadziwiające życie owoców" - pełna świeżego soczystego miąższu - Jarosław Molenda napisał już niejedną książkę o roślinach. W tej mamy 10 egzotycznych owoców i ich zdumiewajace historie - mówi Łukasz Skop, autor bloga "Bez-ogródek". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kasia Dydo Katarzyna Dydo owoce zdrowie truskawki
Czy pieczarki lubią gałkę muszkatołową? – Do pieczarek w dzisiejszym wydaniu potrzebna jest gałka muszkatołowa. Zazwyczaj kojarzy nam się ona z pasztetem, ale Samar Khanafer przekonuje, że to niezwykle uniwersalna przyprawa – mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka
W Polsce tyją już przedszkolaki - Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie, a jest to efekt złych nawyków żywieniowych - mówi dr Małgorzata Kostecka z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Co przedszkola mogą zrobić, aby uchronić dzieci przed nadmiernym przybieraniem na wadze? Zobacz więcej na temat: zdrowie STYL ŻYCIA zdrowie i dieta przedszkole dzieci dzieciństwo Daniel Wydrych Piotr Gociek
"Bez chemii" - reportaż Jakuba Tarki Ponad 2 kg - tyle przeciętny konsument spożywa w ciągu roku dodatków do żywności oznaczonych różnego rodzaju "E". Produkty spożywcze nafaszerowane są np. konserwantami, przeciwutleniaczami, emulgatorami, czy wzmacniaczami smaku. Tymczasem brakuje właściwego nadzoru nad ich stosowaniem. Zobacz więcej na temat: reportaż chemia Najwyższa Izba Kontroli
Czym jest smak umami? Zazwyczaj spotykamy się z czterema smakami: słonym, słodkim, gorzkim i kwaśnym. Czy znany jest nam piąty smak, nazywany umami? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Alain Passard: kuchnia warzywna zbliża nas do malarstwa i mody - Miałem trzy gwiazdki gotując z mięsem i to wszystko zmieniłem, poświęciłem, żeby gotować z warzyw. To pozostanie w historii kuchni - mówił w Dwójce szef paryskiej restauracji uhonorowanej trzema gwiazdkami Michelin. Zobacz więcej na temat: Francja kuchnia francuska Łukasz Modelski warzywa KULTURA
Planujesz długie życie? "Ogranicz cukier" - Cukier powoduje, że w naszym organizmie wzrasta stężenie dopaminy i serotoniny, czyli hormonów szczęścia. Dlatego w momentach kryzysowych po niego sięgamy. To błędne koło - mówi dietetyk Ewelina Ogrzewała. Zobacz więcej na temat: Czwórka cukier Marta Hoppe
Kimchi. Jak przygotować koreańską "klasykę" z polskich produktów? - My, jako Polacy, najchętniej kisilibyśmy wyłącznie kapustę i ogórki, a tymczasem okazuje się, że świat fermentacji jest o wiele bardziej bogaty - mówi Grzegorz Łapanowski w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Grzegorz Łapanowski gotowanie
Psychologia jedzenia. Dlaczego "zajadamy smutki"? - Jedzenie pomaga rozładować emocje, ale sprzyja też utrzymaniu mechanizmów kontrolnych. Na przykład dzięki diecie kontrolujemy wagę, czyli kontrolujemy swój wygląd, a przez to mamy poczucie kontroli nad interakcjami społecznymi - tłumaczy ekspertka. Zobacz więcej na temat: Czwórka psychologia Jakub Jamrozek depresja
Hummus - zdrowa przekąska z cieciorki Bazą tego dania jest cieciorka, zwana też ciecierzycą. Można ją dostać w puszkach, w słoikach i suchą. Którą wybrać? Zobacz więcej na temat: Czwórka Anna Hardej kuchnia STYL ŻYCIA
Masło z aquafaby. Czy można usmażyć na nim steka? Aquafaba to woda, która zostaje po ugotowaniu ciecierzycy i to właśnie z niej można robić wegańskie zamienniki mlecznych produktów. Wśród nich jest także wegańskie masło. Zobacz więcej na temat: Czwórka Damian Sikorski Mateusz Kulik dieta STYL ŻYCIA
Cheebab - jak smakuje serowy kebab? Jak mówią jego twórcy, właściciele farmy mlecznej w Zurychu – to pierwszy na świecie wegetariański kebab, jest tłusty i słony, ale nie przytłacza smakiem. Cheebab to po prostu kebab, w którym miejsce mięsa zajmuje ser. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria rozrywka Mateusz Fusiarz STYL ŻYCIA