"Mięso z angusów ma doskonały smak" - Kiedyś, pracując jeszcze w korporacji i mając ziemię na Mazurach, kupiłem sobie stado bydła, a konkretnie angusów po to, żeby mieć dobre steki - mówił w Dwójce Rafał Bachan, warszawski rzeźnik, właściciel sklepu i bistro. Zobacz więcej na temat: krowy kulinaria STYL ŻYCIA Łukasz Modelski
Odkrywamy jarmuż na nowo Jarmuż, czyli odmiana kapusty warzywnej, to roślina, która stała się w ostatnim czasie niezwykle popularna. Moda na nią mocno się już ukorzeniła i wciąż powstają nowe sposoby na wykorzystanie jej w kuchni. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Katarzyna Pruchnicka jarmuż
Turystyka i gastronomia. Czy w kurorcie można dobrze zjeść? Nieuważny dobór restauracji w czasie wakacji może bardzo skomplikować nasz wypoczynek. Skutkować niechęcią do lokalnej kuchni, a nawet zatruciem pokarmowym. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan Michał Piwowarek restauracja kuchnia polska biznes turystyka
Jak znaleźć dobre sery zagrodowe? Wakacyjne wyjazdy to doskonały powód, aby spróbować różnych lokalnych smakołyków. Jak dotrzeć do miejsc, w których będziemy mogli zjeść znakomite sery zagrodowe? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie
ONZ: w Korei Płn. brak leków. 20 proc. dzieci niedożywionych Rozwój około 20 proc. dzieci w Korei Płn. jest opóźniony ze względu na niedożywienie, a połowa dzieci z obszarów wiejskich pije brudną wodę. W kraju brakuje jedzenia i leków - poinformował przebywający w tym kraju wysokiej rangi przedstawiciel ONZ. Zobacz więcej na temat: Korea Północna żywność ŚWIAT ONZ
Czy na urlopie warto samemu gotować? Odowiedzi na to pytanie szukaliśmy we wtorkowym wydaniu "Południka", które poprowadziła Trójkowa ekspertka kulinarna – Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka STYL ŻYCIA Agnieszka Kręglicka urlop wakacje
Miłość w filmie? To pocałunki poprzedzone jedzeniem W tym tygodniu świętowaliśmy Dzień pocałunku, a wczoraj Dzień czekolady dlatego w niedzielnej "Sztuce jedzenia" powracamy do najsmaczniejszych i najromantyczniejszych filmów w światowym kinie. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska czekolada kino
Lody – najlepszy deser na upały Mało jest deserów, które tak bardzo pasują do lata jak lody. Jakie wybrać? Najlepiej te własnej roboty. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka STYL ŻYCIA desery
"Paskalizacja plus". Polski wkład w konserwację żywności - Instytu Wysokich Ciśnień PAN opracował technologię HPP+, która umożliwa zmiękczenie, a następnie rozerwanie błon przetrwalników bakterii i grzybów przyczyniających się do rozkładu żywności - mówiła w Dwóje Emilia Pawlikowska. Zobacz więcej na temat: KULTURA Łukasz Modelski NAUKA żywność
Jedzenie pod dużym ciśnieniem W audycji "Droga przez mąkę" zapraszamy na rozmowę o paskalizacji, czyli nowej metodzie konserwowania żywności za pomocą wysokiego ciśnienia. Zobacz więcej na temat:
Zdrowe nawyki żywieniowe trzeba utrwalać od dziecka W zakończonym roku szkolnym realizowany był program dla szkół, który łączy zagadnienia związane z rolnictwem, zdrowiem oraz edukacją. Zobacz więcej na temat: KOWR żywność
Nieładne warzywa i owoce warto oddać na "Mionsz" - Tworząc nasz projekt "Mionsz" bazowaliśmy na raporcie jednego z większych supermarketów w Polsce i stąd wiemy, że u nas marnuje się ponad 9 milionów ton żywności, z czego 65 procent to warzywa i owoce - mówi Agata Grzenkowicz, współtwórczyni Mionszu. - Stąd pomysł na soki - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan Anna Depczyńska ekologia
Pichcenie w domu jest passe. Coraz częściej jadamy na mieści Polacy coraz częście jadają poza domem. Rynek gastronomiczny w naszym kraju szybko rośnie i wart już jest około 36 mld złotych. Zobacz więcej na temat: restauracja żywność
"Ugotuj mi tato" - przez żołądek do bliskości "Ugotuj mi tato" to wspólny projekt zawodowego kucharza Tomasza Jakubiaka i profesjonalnej niani Joanny Jakubiak. Razem stworzyli kuchenny przewodnik nawet dla tych, którzy potrafią przygotować wyłącznie jajecznicę. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska Czwórka książki dzieci dieta
Jadalne sztućce - pyszny i ekologiczny trend Pyszne talerze i smakowite łyżki to nie fikcja! Martyna Ochojska, Dominika Wysoglad i Joanna Jurga, trzy młode projektantki, wpadły na pomysł stworzenia czegoś, co od dawna śniło się łasuchom. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska Czwórka ekologia
„Poznaj (i kup) dobrą żywność” na pikniku Dziś na warszawskim Torze Wyścigów Konnych na Służewcu trwa kolejny piknik „Poznaj dobrą żywność”. Organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa, które zaprasza na imprezę do godz. 18.00. Zobacz więcej na temat: żywność piknik
Pyszne talerze, smakowite łyżki. Polki stworzyły jadalne naczynia W filmie "Ostatnia miłość na ziemi" bohaterowie w wyniku zarazy doświadczają niepohamowanego apetytu. Jedzą nawet plastikowe naczynia. Istnieje możliwość, że nie jest to tylko filmowa fikcja. Zobacz więcej na temat: Czwórka
Warto skusić się na świeżą rybę! Ryby to znakomity, acz niedoceniany w Polsce rodzaj mięsa. Co sprawia, że są one tak zdrowe? Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka STYL ŻYCIA ryby zdrowie dieta