Dlaczego zajadamy stres? – Nie ma w tym nic złego, że traktujemy jedzenie jako pocieszenie, jeśli zdarza się to od czasu do czasu. Jeśli dzieje się to stale, nie zauważymy emocji, które chcą nam coś przekazać – mówi Grażyna Dobroń. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Grażyna Dobroń
"Uczta Króla" w kuchni Barona Aleksander Baron skomponował "Ucztę Króla" na podstwie powieści Szczepana Twardocha. Nie zabrakło jesiotrów, flaków z klopsikami czy duszonej kapusty z rydzami. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska Warszawa Szczepan Twardoch
Warszawski streetfood i "Uczta Króla" Kulinarne targi i markety pod gołym niebem wpisały się już w tradycję wielu europejskich miast. Znana warszawska lokacja, Nocny Market, inspirowana jest tego typu miejscami funkcjonującymi w Azji. Zobacz więcej na temat: Czwórka
Czy produkty w Polsce są niższej jakości? Towary spożywcze sprzedawane pod tą samą marką w zależności od kraju mogą mieć inny skład. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan UOKiK STYL ŻYCIA Unia Europejska
Marnowanie żywności ma zgubny wpływ na klimat Wyrzucanie jedzenia przyczynia się do globalnej emisji gazów cieplarnianych rzędu 3,49 miliardów ton CO2eq. W Polsce jest ona szacowana na 16,5 miliona ton CO2eq, co stanowi ponad połowę emisji produkowanych przez rolnictwo w naszym kraju. Zobacz więcej na temat: środowisko żywność gus
Polskie rolnictwo nadrabia dystans Wspólna Polityka Rolna, choć budzi czasem kontrowersje – to pozytywnie wpływa na konkurencyjność polskiego rolnictwa i naszej żywności. Eksperci rynku rolnego w Polsce są przeważnie zgodni, że sukcesów tej polityki jest zdecydowanie więcej niż porażek. Zobacz więcej na temat: Sylwia Zadrożna Elżbieta Szczerbak żywność Aleksandra Tycner Unia Europejska rolnictwo
Mięsożerni. Polacy nie stronią od mięsa mimo ostrzeżeń Pomimo zaleceń lekarskich i Światowej Organizacji Zdrowia dotyczących ograniczenia spożycia mięsa, Polacy spożywają go coraz więcej, choć zmieniają się preferencje, jeśli chodzi o rodzaje kupowanego mięsa. Zobacz więcej na temat: ceny żywność wieprzowina Aleksandra Tycner
Jedzenie, kino, opera, pleśń, gnicie. Smacznego W "River of Fundament" Matthew Barneya egipska mitologia przeplata się ze współczesną kulturą Stanów Zjednoczonych. A jedzenie wykorzystane na początku zdjęć do filmu towarzyszy akorom przez 4 lata tworzenia obrazu. Gnije, pleśnieje, rozkłada się. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska FILM KULTURA
Śniadanie na kolację Dziś na przekór porze dnia zapraszam was na śniadanie! Zobacz więcej na temat: dzieci Agnieszka Kunikowska śniadanie
Kasztany jadalne. Francuzi szaleją na ich punkcie Francuzi zacierają ręce, bo właśnie rozpoczął się sezon na kasztany jadalne. Dlaczego nad Sekwaną tak je kochają? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta kasztany
Dzięki VR-owi zjesz orzecha, który orzechem nie jest Dzięki Virtual Reality możemy się przenieść do alternatywnej rzeczywistości. Okazuje się, że możemy tam też jeść - jeść to, co nam się zamarzy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska kulinaria
Niedoceniana dynia. Warto po nią sięgnąć Sezon na warzywa w pełni. Warto sięgnąć po ciągle niedocenianą dynię. Jej odmian jest mnóstwo, prawie wszystkie, poza ozdobnymi, niejadalnymi, pełne są wartości odżywczych i witamin. Mają ich więcej niż należące do tej samej rodziny cukinie, kabaczki czy ogórki. Z Tomaszem Smoleńskim z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej rozmawia Aleksandra Tycner. Zobacz więcej na temat: dynia
Czy doczekamy się dobrych jakościowo produktów w całej Unii? UOKiK porównał jakość tych samych produktów w Polsce i Europie Zachodniej. Na 101 zbadanych artykułów w ośmiu przypadkach były znaczące różnice na niekorzyść tych z Polski. Zobacz więcej na temat: Trójka społeczeństwo żywność Unia Europejska POLSKA Agnieszka Furtak-Bilnik Andrzej Faliński Beata Płomecka
Dieta bezglutenowa. Moda czy zdrowie? Sklepy prześcigają się w produktach z napisem "BEZ GLUTENU". Czym jest gluten i czy nam szkodzi? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA kuchnia dieta dieta bezglutenowa zdrowie zdrowie i dieta
Jedzenie jako źródło artystycznej inspiracji W audycji spotkaliśmy się z Tessą Capponi-Borawską i Agnieszką Drotkiewicz - autorkami książki "Smak kwiatów pomarańczy. Rozmowy o kuchni i kulturze". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski KULTURA