Pyszności i osobliwości ze stołu czterech Jerzych W "Drodze przez mąkę" dietetyczka i psycholog Laura Osęka opowiadała o metamorfozach kuchni w Wielkiej Brytanii za czasów panowania dynastii hanowerskiej. Zobacz więcej na temat: Wielka Brytania kulinaria historia Europy Łukasz Modelski KULTURA HISTORIA
Polska może pochwalić się potrawami z mięsa Mięso zawsze było produktem luksusowym. To dzisiaj spowszedniało. Polska ma w tej kulinarnej dziedzinie wiele do zaoferowania. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska potrawy wieprzowina Sława Bieńczycka Grzegorz Łapanowski
Fine dining, czyli jedzenie, które staje się sztuką "Mała porcja, dziwna konstrukcja, a rachunek na 1000 zł" - tak złośliwie można powiedzieć o fine diningu. Czym on właściwie jest? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria kuchnia francuska hobby
Polskie sery: przysmak z wielowiekową tradycją - Najzdrowszym wyborem są sery białe, twarogowe - zwłaszcza młode. Wybierać je należy najlepiej wiosną i z początkiem lata, w okresie rozkwitu ziół i bogatej w witaminy roślinności - radzi ekspert kulinarny Tomasz Jakubiak. Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka zdrowe odżywianie zdrowie STYL ŻYCIA nabiał uczulenia Lato z Radiem
Płatki, czekolada i gin, czyli dieta królowej Elżbiety II Wizyta księżnej Kate i księcia Williama w Polsce potwierdziła tylko, że zainteresowanie rodziną brytyjską jest wciąż ogromne. Podglądamy, co robią, w co się ubierają i co jedzą. Szczególnie ciekawe jest menu królowej Elżbiety, która uwielbia czekoladę i nie stroni od... alkoholu. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA Elżbieta II Wielka Brytania królestwo jedzenie
Ryba gwarantowana. Łów tradycyjnie, jedz powoli – To nie są ryby łowione przez wielkie statki, lecz przez małe wspólnoty rybackie, które z wielkim szacunkiem podchodzą do morza – mówiła dziennikarka Beata Majchrowska, autorka bloga "Pomału", która próbowała morskich smakołyków na majowych targach Slow Fish 2017 w Genui. Zobacz więcej na temat: kulinaria jedzenie Łukasz Modelski KULTURA NAUKA ryby ryba owoce morza
Chcesz się najeść? Pałaszuj to, co kaloryczne! -To, co proponujemy, to wbrew pozorom zdrowe jedzenie. Bardzo zwracamy uwagę na to, jakie produkty kupujemy. Chodzi o to, żeby miały jak najkrótszy skład - mówili w Czwórce Anita Kilian i Piotr Kuźniewicz, autorzy bloga kulinarnego "Stonerchef". Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie przepisy kulinarne STYL ŻYCIA Kamil Jasieński blog przepisy
Szybki pomysł na obiad bez marnowania żywności - Recipe boxy pozwalają na przygotowanie ciekawych posiłków ze świeżych produktów bez wytwarzania odpadów - mówi Jakub Mielniczuk ze studia CookUp. Zobacz więcej na temat: Trójka gotowanie Katarzyna Pruchnicka STYL ŻYCIA
Gorący pies, czyli...? Jaka potrawa nosi taką nazwę? Jest bardzo popularna i nie bardzo zdrowa, niestety. Nazywa się ją fast foodem. Zobacz więcej na temat: jedzenie dieta
Potrawy z łąki i lasu. Jak przyrządzać rośliny? - Ja bez problemu mogę znaleźć kilkadziesiąt gatunków roślin jadalnych niedaleko mojego domu, a mieszkam w centrum Warszawy - przekonuje gospodarza "Czatu Czwórki" Piotra Firana Karol Szurdak, botanik, biolog i technik farmacji. Zobacz więcej na temat: Czwórka rośliny Piotr Firan Weronika Puszkar STYL ŻYCIA żywność książki warzywa dieta zdrowe odżywianie
Sushi. Sztuka i rytuały w japońskiej kuchni Sushi to potrawa, która podbiła serca smakoszy i wielbicieli zdrowego trybu życia na całym świecie. - To tradycyjna potrawa z Japonii, której jednak nie jada się tam często. Mniej więcej tak, jak Polacy spożywają bigos - opowiadał Marcin Bruczkowski, pisarz, który 10 lat spędził w Kraju Kwitnącej Wiśni. Zobacz więcej na temat: Czwórka sushi kuchnia japońska Beata Kwiatkowska kulinaria gotowanie STYL ŻYCIA
Najwyższy czas na polskie zioła! - Kiedy używamy polskich ziół, kuchnia pachnie łąką i polami. To fantastyczne - mówi Malka Kafka, szefowa warszawskiej restauracji Tel Aviv. Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka sałatki Trójka przepisy kulinarne
Śniadanie na trawie. Kolacja w kinie Śniadanie sportretowane przez francuskiego malarza Édouarda Maneta skończyło się skandalem i oburzeniem. "Śniadanie na trawie" to obraz, który uchodził za jedno z najbardziej kontrowersyjnych dzieł XIX wieku. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Edouard Manet malarstwo
Szparagi i jajko. Stworzone, by jeść je razem - Szparagi pasują do wszystkiego - mówi kucharz Piotr Kucharski. Dodaje, że najsmaczniejsze są w połączeniu z jajkami. I to w każdej postaci. Zobacz więcej na temat: szparagi gotowanie Katarzyna Pruchnicka sałatki
2017. Rok, w którym kucharze odkryli ogień – Wracamy do korzeni nie tylko w wyborze składników, lecz także w technikach, jakimi te składniki traktujemy – mówiła Małgorzata Minta, dziennikarka i blogerka kulinarna. Zobacz więcej na temat: kulinaria napoje jedzenie Łukasz Modelski KULTURA Małgorzata Minta
"Nowa Jadłonomia". Przez świat z roślinną kuchnią "Nowa Jadłonomia" to efekt wieloletnich podróży przez ponad 50 różnych państw na całym świecie. Jej autorka Marta Dymek szukała bowiem inspiracji do swoich przepisów kulinarnych w każdym niemal zakątku globu. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia wegetariańska warzywa rośliny podróże Podróże z Czwórką STYL ŻYCIA Kamil Jasieński
"Pedant w kuchni". Julian Barnes od kuchni O kłopotach z gastronomiczną precyzją w książce wybitnego angielskiego prozaika opowiadał krytyk sztuki Bogusław Deptuła. Zobacz więcej na temat: Julian Barnes literatura
Dyskutujemy: czy jedzenie może być patriotyczne? Ostatnio zwiększyło się zainteresowanie polskich konsumentów lokalnymi produktami spożywczymi. Jednocześnie w jadłospisie Polaków dominuje kuchnia włoska, francuska i japońska. A jaka jest nowoczesna kuchnia polska? I czym się przejawia kulinarny patriotyzm? Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kuchnia polska patriotyzm Piotr Firan Beata Kwiatkowska Grzegorz Łapanowski STYL ŻYCIA Monika Kucia maciej nowicki