Smaki bardzo dobrze skatalogowane Nikki Segnit napisała książkę, na którą czekał niejeden smakosz. Jej "Leksykon smaków" został właśnie wydany w języku polskim. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka smak KSIĄŻKA STYL ŻYCIA
Agnieszka Ciecierska "Smak na życie" Reportaż jest poświęcony Mariuszowi Wachowiczowi, wybudzonemu ze śpiączki dziennikarzowi PAP, który opublikował właśnie swoją książkę kulinarną "5 pór roku w kuchni. Smak na życie". Zobacz więcej na temat: reportaż reportaż w Jedynce Agnieszka Ciecierska
Pachnące i rozgrzewające napary na jesień Jesień nadeszła, nie da się ukryć, cieplej w tym sezonie już prawdopodobnie nie będzie... Stąd w audycji "A nuż, widelec" kilka pomysłów na jesienno-zimowe rozgrzewające napary. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne potrawy STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie zdrowie woda
Czy ostry to smak? Papryczki chili, jalapeno, pieprz... Po zjedzeniu większej ilości nasza twarz czerwienieje, robi nam się gorąco, pocimy się, a usta palą nas niczym przypalone ogniem. Jak reagują na to nasze kubki smakowe? Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Rożek Marcin Łukawski fizyka STYL ŻYCIA NAUKA smak
Podlasie SlowFest. Rozkosze wolnego jedzenia W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o gastronomicznej odsłonie najdłuższego w Polsce festiwalu artystycznego, który odbywał się w Supraślu od 1 lipca do 17 września. Zobacz więcej na temat: kulinaria Podlasie jedzenie KULTURA Łukasz Modelski
Zmysłowe uczty dla wielbicieli sztuki i kulinariów – Opowiem Państwu o nietypowych spotkaniach przy stole, o wydarzeniach na styku sztuk wizualnych, teatru i kuchni – mówi Katarzyna Pruchnicka, rozpoczynając audycję "A nuż, widelec". Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne potrawy STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie zdrowie
Co masz zjeść za sto lat, zjedz dziś O jedzeniu przyszłości w związku z wystawą "Food revolution 5.0" rozmawialiśmy z dziennikarzem gastronomicznym i blogerem Przemysławem Bociągą. Zobacz więcej na temat: kulinaria jedzenie wystawa Łukasz Modelski KULTURA
Szef kuchni. Jak zostać kulinarnym artystą? Jest mistrzem, artystą, czasem musi być po prostu dobrym rzemieślnikiem, a czasem żołnierzem. Szef kuchni - czy, aby nim zostać, wystarczy tylko doskonałe wyczucie smaku? Zobacz więcej na temat: Czwórka praca Beata Kwiatkowska kulinaria gotowanie zatrudnienie STYL ŻYCIA
Warto kosztować? Jedzenie, picie i pieniądze W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o przepisach prawnych i podatkowych związanych z handlem żywnością oraz alkoholem w Polsce. Zobacz więcej na temat: kulinaria pieniądze przepisy prawo Łukasz Modelski
Pyszne, festiwalowe kino kulinarne – Jak zaczęłam się zajmować kinem kulinarnym, to wydawało mi się, że ileż można o tym opowiadać. Jednak co roku, na kolejnych festiwalach, daję się zaskoczyć – mówi Lucyna Zębowicz, filmoznawca. Zobacz więcej na temat: Trójka kulinaria kino STYL ŻYCIA jedzenie dieta
A do smaku... pył grzybowy! Grzyb może być dodatkiem, głównym składnikiem dania, ale może też być przyprawą. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka Trójka grzyby przepisy kulinarne warzywa zdrowie
Na grzyby... Najpierw nauczmy się je zbierać! - Na temat zbierania grzybów istnieje mnóstwo mitów . Na nasze pierwsze grzybobranie warto zabrać ze sobą doświadczonego grzybiarza - wyjaśnia w Czwórce Maciej Pawłowski z Lasów Państwowych. Zobacz więcej na temat: Czwórka grzyby las jesień STYL ŻYCIA Piotr Firan Michał Piwowarek
Poznając kuchnie świata - podróże kierowane smakiem - Gdy podróżuję, coraz częściej do różnych krajów prowadzą mnie ich kulinaria - opowiada w Czwórce Marta Gawrychowska, podróżniczka i autorka bloga "Podróże od kuchni". Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże STYL ŻYCIA Azja Europa Anna Hardej Grzegorz Łapanowski kuchnie świata
Kulinarne kryminały - zbrodnia z jedzeniem w tle - W tej literaturze najbardziej odpowiada mi merytoryka kulinarna. Można na przykład dowiedzieć się, jak funkcjonuje restauracja, lub co to jest "mise en place" - mówi w Czwórce o prozie Toma Hillenbrand'a autor komiksów Mateusz Szlachtycz. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie literatura KSIĄŻKA kryminał Beata Kwiatkowska
Food Festival. Same pyszności w Kopenhadze W audycji "Droga przez mąkę" Małgorzata Minta opowiadała o tegorocznej sierpniowej odsłonie Cooking & Food Festival, która odbyła się w duńskiej stolicy. Zobacz więcej na temat: jedzenie Dania Łukasz Modelski kulinaria KULTURA
Kebson TV. O sekretach arabskiego dania - Dobry kebab to duży kebab. I ostry. A jego sekret tkwi w mięsie - mówi Adam Seliga, autor kanału "Kebson TV - testuje kebaby". Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik kulinaria gotowanie hobby youtube STYL ŻYCIA
Glutaminian sodu - to on odpowiada za piąty smak To substancja, bez smaku i zapachu, a jednak wzmacnia aromat spożywanych przez nas potraw. - Jest to związek chemiczny produkowany w laboratorium, na opakowaniach oznaczany jako E 621 - tłumaczy w Czwórce Izabela Przybysz, dietetyczka z Instytutu SanVita w Warszawie. Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz Kaja Zemła żywność zdrowie zdrowie i dieta STYL ŻYCIA
Tradycyjne smaki małopolski Jego nautralnym środowiskiem są czyste wody zlokalizowane na terenie Ojcowskiego Parku Narodowego. Wędzony naturalnie, z użyciem drewna bukowego, co podkreśla jego wyjątkowy smak. W dzisiejszej audycji "Polska smakuje" mowa o rarytasie wśród polskich ryb - Pstrągu Ojcowskim. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska małopolskie Sława Bieńczycka potrawy