Poznać stolicę od kuchni: ostatnie dni wystawy "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska" Interesuje Cię, co i na czym jadali mieszkańcy Warszawy w dawnych wiekach? A może sam chcesz przyrządzić jakieś danie według starych przepisów? Jeszcze tydzień, do 17 kwietnia, w Muzeum Warszawy trwa wystawa "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska". Zobacz więcej na temat: KULTURA Muzeum Warszawy jedzenie historia Polski wystawa Trójka
Kino wchodzi do kuchni. Poznaj najbardziej smakowite filmy Lubimy jeść. Coraz bardziej. I jesteśmy ciekawi nowych smaków, nowych pomysłów. Ta ciekawość przenika do kina, gdzie pojawiają się kolejne "kuchenne" filmy, do telewizji, w której programy kulinarne biją rekordy oglądalności i do sieci, czego wyrazem jest lawinowo rosnąca liczba kulinarnych postów, blogów i vlogów. Polecamy najlepsze, naszym zdaniem, filmy z kuchnią i jedzeniem w roli głównej. Zobacz więcej na temat: KULTURA FILM kinematografia jedzenie
Co nas kręci w kinie kulinarnym? Premiera filmu "Apetyt na więcej. La Cocina" W najbliższy piątek do kin wchodzi film "Apetyt na więcej. La Cocina", w którym zawarte jest wszystko: miłość, przyjaźń, rywalizacja, zdrada, kradzież i wielkie marzenia. W produkcji zagrała, dwukrotnie nominowana do Oscara, Rooney Mara, film wyreżyserował nagradzany na festiwalu w Berlinie Alonso Ruizpalacios. Zobacz więcej na temat: Ula Kaczyńska kino FILM USA Zobacz także
Wiosna porą na grzybobranie? Oto jakich gatunków szukać Choć marzec zwykle nie jest miesiącem kojarzonym z grzybobraniem, tegoroczne warunki atmosferyczne sprawiły, że grzybiarze ruszyli do lasów. Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo grzyby środowisko grzybobranie natura wiosna jedzenie kulinaria
Joanna Dudek: owsianki i pasztety to trudni bohaterowie fotografii kulinarnej Gotowanie było pierwszą pasją Joanny Dudek, później dołączyła do tego fotografia kulinarna, a ich połączenie to jej blog foodlajf.pl. Czwórkowa gościni w kuchni eksperymentuje, chętnie też sięga po wiralowe przepisy i nie boi się fotografować nawet niezbyt fotogenicznych dań. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński fotografia jedzenie gotowanie STYL ŻYCIA Zobacz także
Paweł Ochman i tradycyjna kuchnia postna Trwa Wielki Post, a to okazja, żeby zmienić na dobre swoje nawyki żywieniowe, np. na wegetarianizm, albo weganizm. Twórca bloga "Weganon", podkreśla, że dawna kuchnia postna, szczególnie ta znana z domów naszych babć, to nic innego jak tradycyjna kuchnia roślinna. Zobacz więcej na temat: Czwórka Paweł Ochman Zobacz także Kamil Jasieński
Jak idealnie ugotować jajko? Naukowiec rozwikłał zagadkę Prof. Ernesto Di Maio, naukowiec z Uniwersytetu w Neapolu, opracował nowatorską metodę gotowanego jajka. Może ona przerazić osoby, które poświęcają na to tradycyjne sześć minut. Trwa bowiem ponad pół godziny. Naukowiec jednak przekonuje, że dla walorów odżywczych i smakowych - warto poświęcić swój czas. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT gotowanie kulinaria jedzenie NAUKA
Drewniane, plastikowe czy bambusowe? Sprawdź, które przybory kuchenne będą najlepsze Przybory kuchenne są wytwarzane z różnych materiałów. Czy najbardziej przyjazne dla nas są te wykonane z drewna, czy może z metalu, plastiku lub silikonu? Czy stosowane w kuchniach deski do krojenia (niekoniecznie drewniane) powinno się tylko myć, czy jednak co jakiś czas wymieniać je na nowe? Czy bakterie gromadzą się tylko na używanych przez nas w kuchni gąbkach do zmywania, czy również na drewnianych łyżkach? Zobacz więcej na temat: mikroplastik ekologia przybory kuchenne społeczeństwo Agnieszka Kunikowska Zobacz także
Naukowcy stworzyli idealny przepis na kultowy makaron cacio e pepe. Tylko po co? Włoscy naukowcy stworzyli idealny przepis na kultowy makaron cacio e pepe na podstawie zasad fizyki i termodynamiki. Ale natychmiast sami przyznali, że prawdziwy Włoch ugotuje to danie perfekcyjnie, bazując wyłącznie na genach, intuicji i miłości. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA kuchnia włoska przepisy kulinarne makaron spaghetti Aleksandra Dobieszewska Robert Grzędowski Trójka Zobacz także Włochy Rzym
Przyprawy korzenne, pączki wytrawne i na słodko. Co dawniej jedzono w karnawale? Zupa rakowa, kiszony dereń, marynowane dziki i jelenie, do tego mnóstwo przypraw z cynamonem, imbirem i szafranem. Ważnym elementem staropolskiej kuchni były również pączki. - Karnawał w XVII wieku nie byłby tak "rumiany", gdyby nie post - przekonuje Joanna Jaroć. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska Zobacz także pączki karnawał Wielki Post
Dyplomacja kulinarna - które potrawy mogą zostać ambasadorami polskiej kuchni Okres polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej jest bardzo dobrą okazją do promocji rodzimej kuchni. Wiadomo już, że będą towarzyszyć jej polskie jabłka. Jakie jeszcze potrawy można promować w świecie? O polskiej dyplomacji kulinarnej opowiedziała Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Zobacz więcej na temat: Czwórka Zobacz także jedzenie kulinaria kuchnia polska Damian Sikorski Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Świąteczna uczta. Niektórzy zjedzą nawet 10 tys. kalorii Przeciętny Polak zje podczas świątecznego dnia 6 tys. kalorii - takie wyliczenia, obejmujące jeden świąteczny dzień, przedstawia prof. Danuta Figurska–Ciura, ekspertka ds. żywienia z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Zdradza, że niektórzy pozwalają sobie na jeszcze więcej, nawet na 10 tys. kalorii. Zobacz więcej na temat: POLSKA Wigilia Święta Bożego Narodzenia żywność jedzenie gotowanie kulinaria zdrowie
Wspólne gotowanie z dziećmi? To bardzo dobry pomysł na rodzinne spędzenie czasu Czy rodzinne gotowanie to dobry sposób na wspólne spędzanie czasu? Oczywiście, że tak! Szczególnie teraz, w okresie przedświątecznym, kiedy jesteśmy w naszej kuchni częściej i dłużej, warto zaprosić do gotowania czy pieczenia nasze dzieci. W ten sposób możemy nauczyć najmłodszych samodzielności. Zobacz więcej na temat: jedzenie Agnieszka Kunikowska gotowanie Zobacz także dziecko rodzice Sebastian Gołębiewski
Potrawy na święta. Przygotowujemy je sami czy zamawiamy? Czy Polacy przygotowują świąteczne potrawy osobiście, czy jednak idą trochę na skróty i decydują się na catering? O tym w "Tylko szczerze" Laura Osęka, psycholożka i psychodietetyczka SWPS. Zobacz więcej na temat: Zobacz także Krzysztof Grzybowski Laura Osęka gotowanie
PORADNIK Czy płukać naczynia przed włożeniem do zmywarki? Nie marnuj wody Brytyjski rzecznik konsumentów opublikował poradnik o tym, jak w 11 krokach prawidłowo załadować zmywarkę, aby mycie naczyń było efektywne. Niektóre wskazówki mogą zaskakiwać - chociażby ta, która głosi, że nie należy płukać naczyń przed włożeniem ich do zmywarki. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Europa społeczeństwo Wielka Brytania
Focaccia sprzed 9 tysięcy lat. Wypiek tego typu pojawił się już w późnym neolicie Badania wskazują, że między 7000 a 5000 rokiem p.n.e. rolnicze społeczności w regionie Żyznego Półksiężyca na Bliskim Wschodzie wypiekały duże bochenki chleba i odpowiednik obecnej focaccii o różnych smakach na specjalnych tacach. Zobacz więcej na temat: kulinaria HISTORIA Mezopotamia Bliski Wschód archeologia chleb wypieki prehistoria odkrycia i ciekawostki odkrycia archeologiczne
Bartek Kieżun i chorwacki tygiel smaków Położenie geograficzne i historyczne losy Chorwacji sprawiają, że kulinarnie i kulturowo to niezwykle dobrze wymieszany tygiel, w którym znajdziemy ślady Rzymian, Greków, Turków, Austriaków czy Węgrów. - Jak mogło się to wymieszać, skąd różne smaki się tu wzięły, jest tym, co mnie w kuchni najbardziej interesuje - mówi Bartek Kieżun, autor "Chorwacji do zjedzenia". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Bartek Kieżun gotowanie Chorwacja STYL ŻYCIA podróże
Obiady czwartkowe w "Popołudniówie". W stylu chorwackim i kaszubskim To będzie prawdziwa czwartkowa, Czwórkowa uczta. Nasze studio odwiedzą Bartek Kieżun i Ewa Szczęsna, czyli włoska mama. Zabiorą nas w swój kuchenny świat. Z Bartkiem poznamy smaki Chorwacji, z Ewą przysmaki Kaszub. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie