Polskie Radio
Section05

makaron

Tortellini, tagliatelle, fettuccine - skomplikowane dzieje makaronów

Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym ragu. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o "tradycyjnych" włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą? O książce "Historia makaronu w dziesięciu daniach" Luci Cesariego rozmawialiśmy w "Drodze przez mąkę" z Tessą Capponi-Borawską, italianistką.
Zobacz więcej na temat:  Włochy Dwójka Łukasz Modelski

Ravioli to nie tylko włoska sprawa

Makaron to jedno z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dań – nie tylko we Włoszech. A gdy makaron ten ma wewnątrz farsz, jest jeszcze smaczniej! Bohaterem audycji "Gorąca płyta" zostało ravioli – zazwyczaj nadziewane serem ricotta, mięsem, warzywami, a najczęściej  – szpinakiem. W programie odwiedziliśmy warszawską, specjalizującą się w ravioli restaurację, której twórcy opowiedzieli nam, co zrobić, by ta potrawa wyszła nam idealnie.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Włochy Adriana Marczewska kuchnia włoska restauracja

Światowy Tydzień Kuchni Włoskiej

Ruszył Tydzień Kuchni Włoskiej organizowany przez Ambasadę Włoch, Włoski Instytut Kultury oraz Włoską Izbę Handlową. Wybrane włoskie restauracje zaproszone do udziału w wydarzeniu przygotowały specjalne menu degustacyjne w promocyjnych cenach. Inicjatywa ma na celu promowanie włoskiej sztuki kulinarnej, która zdobyła serca smakoszy na całym świecie.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA zdrowie i dieta kuchnia włoska Włochy pizza jedzenie kulinaria kuchnia przyprawy zdrowe odżywianie