Polskie Radio
Section05

mięso

Alternatywne źródła białka. Po które z nich warto sięgnąć?

Węglowodany, białka i tłuszcze to trzy makroskładniki, które są nam niezbędne do życia. Jednak białko jest tym składnikiem, który najtrudniej dostarczyć. Jego wzorcem jest białko jaja kurzego, ale alternatywne źródła białka możemy z powodzeniem wprowadzać do naszej diety. Podpowiadamy jak i które najlepiej. 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Kamil Jasieński dieta proteinowa dieta zdrowie Radosław Bogusz Jakub Woźniak białko odżywianie

Polskie Radio 24 Szaszłyk z chrząszcza, sałatka z glonów? Polacy niechętni

Szaszłyk z owadów, sałatka z glonów czy pasztet z ciecierzycy to potrawy, które są alternatywnymi źródłami białka. Europejczycy, wpisując je do swojego menu, często myślą o ratowaniu planety i walce ze zmianami klimatu. Na taką żywność bardziej otwarci są mieszkańcy Europy Zachodniej i Skandynawii, mniej - Europy Środkowej, w tym Polski. 
Zobacz więcej na temat:  społeczeństwo żywność białko klimat ochrona środowiska jedzenie dieta Europa Polskie Radio 24 POLSKA

Bezmięsny schabowy przyszłością naszej kuchni? Nadchodzi rewolucja alternatywnych białek

W Europie gwałtownie rośnie sprzedaż produktów pochodzenia roślinnego. Związane jest to m.in. z rosnącą świadomością konsumentów na temat wpływu spożycia mięsa na ludzkie zdrowie i długość życia. Dlatego coraz większą karierę robią alternatywne źródła białka. Nie bez znaczenia jest też fakt, że zwiększenie ich produkcji ma również wpływ na gospodarkę i klimat.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA jedzenie zdrowe odżywianie wegetarianizm weganizm zdrowie i dieta ekologia rolnictwo białko hodowla zwierząt klimat Trójka Szymon Majchrzak Krzysztof Łoniewski

Ile mięsa jedzą Francuzi? Za dużo, by skutecznie dbać o planetę

Gdyby mieszkańcy Francji zmniejszyli o połowę spożycie mięsa, kraj bez problemu osiągnąłby swoje cele klimatyczne - twierdzą autorzy nowego raportu przywoływanego przez dziennik "Le Monde". Tymczasem branża hodowców zwierząt we Francji trzyma się mocno i chciałaby utrzymać konsumpcję mięsa na dotychczasowym poziomie. Problem w tym, że Francuzi spożywają dwukrotnie więcej mięsa, niż wynosi średnia światowa. 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Kamil Jasieński Martyna Ogonek Francja jedzenie kulinaria klimat ekologia

Minister rolnictwa: ochrona klimatu jest ważna, ale bezpieczeństwo żywnościowe jest najważniejsze

- To jest rzecz do przemyślenia, co w Zielonym Ładzie jest dobrego, a co złego (…). Ochrona klimatu jest ważna, dbanie o środowisko jest ważne, ale bezpieczeństwo żywnościowe jest najważniejsze - powiedział w minister rolnictwa Robert Telus. W tym kontekście wskazał m.in., że unijna propozycja ograniczenia stosowania pestycydów o 50 proc. jest "niesprawiedliwa".
Zobacz więcej na temat:  GOSPODARKA rolnictwo Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Robert Telus żywność hodowla zwierząt owoce warzywa POLSKA