Polskie Radio
Section05

ryba

POLSKIE RADIO 24 Katastrofa może się powtórzyć. "Złota alga jest już w całej Odrze"

- Może być tak, że Odra będzie umierać już do końca, obok nas, a my nie będziemy tego świadomi. Katastrofa może nie być tak "spektakularna", jak dwa lata temu, bo zwyczajnie ryb jest mniej. Ale ona trwa - ostrzega w Polskim Radiu 24 Dorota Serwecińska, specjalistka ds. ochrony ekosystemów rzecznych z WWF Polska.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 klimat środowisko Marta Hoppe ryby Odra rzeka woda POLSKA WWF ochrona środowiska

Zrównoważony połów ryb. Na czym polega?

Obecnie ponad jedna trzecia światowych zasobów ryb i owoców morza jest poławiana w sposób niezrównoważony, powodując przetrzebienie stad, a dane publikowane przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (UN FAO) wskazują na pogarszanie się tej sytuacji na przestrzeni lat. Problem ten dodatkowo potęgują takie czynniki jak zanieczyszczenie czy zmiany klimatu.
Zobacz więcej na temat:  ryby oceany morza Agnieszka Kunikowska ekologia natura przyroda

Ryby pływające w wodach świata

Czy wiecie, że najmniejsza ryba morska na świecie ma około 1 cm długości a największa, czyli rekin wielorybi ma aż 16 metrów? W Polsce najmniejszą rybą jest ciernik a największą sum. 21 listopada przypada Światowy Dzień Rybołówstwa. Dlatego w Polskim Radiu Dzieciom nie zabraknie ciekawostek na temat ryb. Dzieci lubiące rysować zapraszamy do wspólnego narysowania ryby. Po szczegóły zapraszamy niżej!
Zobacz więcej na temat:  radio dla dzieci edukacja przyrodnicza

Ryba po grecku, ziele angielskie. Tajemnice nazw potraw

Barszcz ukraiński, ryba po grecku, karp po żydowsku, pierogi ruskie – skąd wzięły się te nazwy? Jak się okazuje, nie w każdym przypadku nawiązują one do miejsc ich faktycznego pochodzenia. Tajemnice skrywające nazwy popularnych dań i przypraw odsłoniła przed nami dr Ewelina Kwapień, językoznawczyni z Uniwersytetu Warszawskiego.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Witold Lazar Michał Fedusio kulinaria przepisy kulinarne przepisy tradycja Ukraina STYL ŻYCIA przyprawy ryba po grecku pierogi ruskie pierogi kuchnia