Co jeść, aby mieć płaski brzuch? W odchudzaniu nie jest najważniejsze redukowanie kalorii do minimum, ale dostarczanie ich w odpowiedniej ilości i co bardzo ważne – jakości. W wyglądzie naszej sylwetki jest istotne nie tylko to, ile jemy, ale też jakie produkty jemy. Spożywanie konkretnych pokarmów może nam pomóc w utrzymaniu ładnej figury. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie zdrowe odżywianie jedzenie dieta cukier kuchnia ryby tłuszcz owoce
Powstaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej W Instytucie Żywności i Żywienia rozpocznie działalność edukacyjną Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Dzięki temu każdy za pośrednictwem internetu będzie mógł otrzymać ważne informacje dotyczące zdrowia. Gościem Polskiego Radia 24 była Hanna Stolińska-Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 zdrowie żywność jedzenie dieta internet
To nie był dobry rok dla producentów warzyw Zbiory warzyw w sezonie 2016 były znacząco lepsze niż roku ubiegłym. Jednak dr Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej ocenia, że dla producentów warzyw ten rok był trudny, mimo że zbiory wzrosły o prawie 20 procent. Zobacz więcej na temat: rolnictwo rolnicy Elżbieta Mamos
Przedświąteczny detoks W przedświątecznym zabieganiu pamiętamy o zakupach, prezentach, ozdabianiu wnętrz i przyrządzaniu smakowitych potraw. Bardzo często zapominamy jednak o sobie, a przecież zależy nam, by w te wyjątkowe dni czuć się i wyglądać dobrze. Warto poświęcić kilka chwil na przygotowanie organizmu do ucztowania. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie dieta detoks zanieczyszczenie jedzenie Wigilia Boże Narodzenie święta owoce
Ekologiczna żywność. Czy musi być droga? W "Czacie Czwórki" pytanie to zadaliśmy dwóm ekspertom - Pawłowi Stankiewiczowi ze Związku Stowarzyszeń "Polska Zielona Sieć" oraz Wojciechowi Majorowi z Kooperatywy Spożywczej "Dobrze". Jak i gdzie znaleźć dobre, zdrowe oraz niedrogie jedzenie? Zobacz więcej na temat: Czwórka owoce żywność zdrowie Piotr Firan STYL ŻYCIA
Styl życia = styl żywienia. Menu z ideą Coraz częściej spotykamy osoby, które nie spożywają mięsa, glutenu, produktów pochodzenia zwierzęcego i wielu innych produktów. Powstają też restauracje serwujące dania dla wymagających. Jedni decydują się na zmianę sposobu żywienia z powodów zdrowotnych, np. chorób i alergii, a inni w trosce o środowisko, względy ekologiczne i moralne. Przedstawiamy kilka rodzajów najbardziej charakterystycznych diet. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie jedzenie żywność dieta kuchnia owoce zwierzęta
Ziemniaki wyszły z mody? Polacy jedzą ich coraz mniej Europejczycy, w tym również Polacy, jedzą coraz mniej ziemniaków. Czy ten utrzymujący się trend spadkowy spożycia, a także wyraźnie niższe ceny przełożą się również na zmniejszenie liczby gospodarstw rolnych zajmujących się w naszym kraju uprawą tego warzywa? Zobacz więcej na temat: ziemniaki rolnictwo Aleksandra Tycner
Burak w niecodziennym wydaniu Kumin, czosnek niedźwiedzi, olej lniany, kozi ser mogą sprawić, że burak nabierze nowego wymiaru smaku. Jak jeszcze można urozmaicić dania z tym warzywem? Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka jedzenie gotowanie buraki buraczki zdrowie
Skąd wzięła się nazwa fasolka po bretońsku? - Gotuję fasolę z odrobiną cukru i solę intensywnie dopiero pod koniec gotowania. Dodaję szałwię, rozmaryn i czosnek, a gdy jest miękki i odcedzony dolewam oliwę. Fasola staje się wtedy włoska i można ją zjadać po ziarenku jak cukierki - poleca Agnieszka Kręglicka. Zobacz więcej na temat: Trójka Agnieszka Kręglicka Katarzyna Pruchnicka fasolka po bretońsku fasolka szparagowa dieta STYL ŻYCIA
Po co modyfikujemy genetycznie żywność? W języku angielskim skrót GMO oznacza dokładnie "genetycznie modyfikowany organizm". Eksperymenty laboratoryjne nad genetyczną modyfikacją żywności zaczęto prowadzić 30 lat temu, a pierwszy raz trafiła ona na nasze stoły w latach 90. ubiegłego stulecia. Co dzisiaj wiemy o GMO? Zobacz więcej na temat: Czwórka GMO Patryk Kuniszewicz Marta Hoppe żywność genetyka owoce NAUKA
Sfermentowane znaczy zdrowe. Pora na kiszonki Są nie tylko smaczne i pożywne, ale też zdrowe, gdyż poza wieloma witaminami i składnikami mineralnymi zawierają bakterie kwasu mlekowego chroniące nas przed chorobami i infekcjami. Kiszonki są zatem naturalnym probiotykiem, cenną przekąską, dodatkiem do dań i sałatek. Ponadto, są wygodne w przechowywaniu i nie psują się tak łatwo, bo są już… sfermentowane. Zobacz więcej na temat: kiszenie kapusty kiszenie ogórków owoce przetwory STYL ŻYCIA witaminy zdrowe odżywianie zdrowie zdrowie i dieta
Co jeść jesienią, żeby się rozgrzać? - Zrezygnowałabym już nieco z zimnych warzyw, na rzecz tych, które są podgotowane. Idealne na tę porę roku są gęste, kremowe zupy - mówi w "Czterech porach roku" Alicja Kalińska, dietetyczka. Zobacz więcej na temat: dieta jesień Małgorzata Raducha zupa z dyni zupy
Białaczka szpikowa – z choroby agresywnej do przewlekłej Kilkanaście lat temu pacjenci chorzy na białaczkę szpikową umierali w przeciągu 3-4 lat. Dziś średni czas przeżycia chorych nie odbiega od populacji zdrowej. O tym, jak ta agresywna choroba stała się chorobą przewlekłą, dzięki czemu pacjenci żyją dłużej, mówił w Rozmowach o Zdrowiu prof. Krzysztof Warzocha, dyrektor Instytutu Hematologii i Transfuzjologii w Warszawie. Zobacz więcej na temat: choroba medycyna nowotwory Polskie Radio 24 zdrowie Henryk Szrubarz
Rosyjskie embargo. Pomoc dla sadowników niewystarczająca? Plony jabłek w tym roku zapowiadają się na jeszcze lepsze niż w roku 2015. Są szacowane na 4 mln ton. Rynek krajowy - przemysł i konsumpcja - mogą wchłonąć do 3 mln ton tych owoców. Eksport w poprzednim sezonie wyniósł około 1 miliona ton i był na podobnym poziomie jak w sezonie 2014 roku. Brak rynku rosyjskiego jest wyraźnie odczuwalny, zresztą nie tylko przez polskich sadowników. Zobacz więcej na temat: agencja rynku rolnego Aleksandra Tycner embargo Komisja Europejska owoce rosyjskie embargo
Zapobiega chorobom: od przeziębień do nowotworów Sami jej nie wytwarzamy i nie potrafimy magazynować. Jest jednak niezbędna, a niedobory odczuwalnie dają o sobie znać. Uzupełnianie jej braków powinno być jednak samą przyjemnością, bo po pierwsze: znajduje się w lubianych produktach spożywczych, a po drugie – wraz z nią serwujemy sobie zdrowie i młody wygląd. Zobacz więcej na temat: jedzenie owoce STYL ŻYCIA witaminy zdrowe odżywianie zdrowie i dieta
Warzywne zupy oczyszczą organizm - Preferujemy zupy oparte o warzywa i kasze, te, które zapewniają nam witaminy, minerały i węglowodany sprawiające, że dłużej czujemy się najedzeni mówią autorki książki "Zupowy detoks". Zobacz więcej na temat: dynia kapuśniak kulinaria Małgorzata Raducha STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie zdrowie i dieta zupa z dyni zupy
Przed jedzeniem myjmy owoce i warzywa! Owoce i warzywa powinny być smaczne, dorodne, zdrowe, a zatem - używając kolokwializmu - najlepiej niepryskane. Te oczekiwania nie muszą być sprzeczne, mówi w radiowej Jedynce Jacek Postupolski z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego Państwowego Zakładu Higieny. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Tycner owoce zdrowie
Zatrzymaj aromat lata i bierz się za suszenie Podobno suszyć można praktycznie wszystko - warzywa, owoce i zioła. Jest to niezawodna metoda na konserwowanie żywności i na trzymanie w zimowej spiżarni wiosenno-letnich specjałów. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Mateusz Kulik owoce Patryk Kuniszewicz STYL ŻYCIA zdrowie i dieta