Walka z otyłością. Rozwiązanie polskich naukowców pozwoli łatwiej zdiagnozować chorobę Rubid, potas, żelazo i brom - stężenie tych pierwiastków w tkankach ma być kluczem do wczesnej diagnostyki otyłości oraz związanych z nią powikłań. W szybkim i skutecznym wykrywaniu choroby ma pomóc rozwiązanie, nad którym pracują naukowcy z Wydziału Fizyki i Informatyki Stosowanej Akademii Górniczo-Hutniczej i Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Zobacz więcej na temat: Trójka Krzysztof Łoniewski Joanna Gąska medycyna zdrowe odżywianie zdrowie otyłość nadwaga
Bezmięsny schabowy przyszłością naszej kuchni? Nadchodzi rewolucja alternatywnych białek W Europie gwałtownie rośnie sprzedaż produktów pochodzenia roślinnego. Związane jest to m.in. z rosnącą świadomością konsumentów na temat wpływu spożycia mięsa na ludzkie zdrowie i długość życia. Dlatego coraz większą karierę robią alternatywne źródła białka. Nie bez znaczenia jest też fakt, że zwiększenie ich produkcji ma również wpływ na gospodarkę i klimat. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA jedzenie zdrowe odżywianie wegetarianizm weganizm ekologia rolnictwo białko hodowla zwierząt klimat mięso Trójka Szymon Majchrzak Krzysztof Łoniewski
Kawa: napój coraz bardziej ceniony przez Polaków i... coraz droższy Espresso, z mlekiem, latte lub cappuccino - kawę pijemy w różnych wydaniach. Wiedza polskich konsumentów na temat kawy rośnie, a wraz z nią ceny napoju. Nie działa to jednak odstraszająco. Według danych jednej z firm badawczych, mimo wzrostu cen spożywamy kawę coraz częściej. Zobacz więcej na temat: Trójka Robert Grzędowski Adrianna Janiszewska kawa społeczeństwo napoje
Powrót do przedświątecznej formy. Jak pozbyć się dodatkowych kilogramów? W czasie świąt niejedna osoba chętniej sięgała po dodatkowe jajko w majonezie, zajadała się sałatką jarzynową, bądź oddawała się spożywaniu tłustego mięsa. Skutkiem tego, a w niektórych przypadkach również mniejszej aktywności fizycznej, są dodatkowe kilogramy lub poczucie przybrania na wadze. Jak z tym walczyć? Zobacz więcej na temat: Trójka Krzysztof Łoniewski dieta żywność zdrowie jedzenie
Nadwaga i otyłość - dolegliwości coraz powszechniejsze, również wśród dzieci Nadwaga i otyłość są coraz powszechniejszym problemem. Zmiany w trybie życia, takie jak coraz mniejsza aktywność fizyczna w ciągu dnia, prowadzą do jego pogłębiania. 4 marca obchodzimy Światowy Dzień Otyłości; przy tej okazji warto zastanowić się, co możemy zmienić w swoich nawykach, aby zrzucić zbędne kilogramy. Zobacz więcej na temat: Trójka Piotr Łodej zdrowie zdrowie dziecka aktywność fizyczna
140 lat temu urodził się odkrywca witamin Kazimierz Funk. Czterokrotnie otarł się o Nobla 140 lat temu, 23 lutego 1884 roku w Warszawie, urodził się Kazimierz Funk, światowej sławy twórca nauki o witaminach. Cztery razy miał szansę na Nagrodę Nobla, ale nigdy jej nie dostał. Był polskim biochemikiem, odkrywcą pierwszej witaminy (B1) i twórcą terminu "witamina". Zajmował się leczeniem chorych na awitaminozę. Dziś obchodzimy 140. rocznicę jego urodzin. Zobacz więcej na temat: historia Polski medycyna badania witaminy zdrowie
Żyjemy coraz dłużej. Co na to statystyki? Siedzący tryb życia, niewłaściwa dieta, używki i negatywne nastawienie. Żyjemy coraz dłużej, ale czy zdrowiej? Według danych Głównego Urzędu Statystycznego kobiety mają trzykrotnie większe prawdopodobieństwo dożycia 90 lat niż mężczyźni. Jakie są tego przyczyny? Które nawyki mają wpływ na naszą kondycję? Co zrobić, by cieszyć się dobrym zdrowiem jak najdłużej? Zobacz więcej na temat: Trójka senior długość życia długowieczność zdrowie dieta emerytura Radosław Nałęcz Aleksandra Dobieszewska
Słodzone napoje. Jedna puszka dziennie to za dużo? Nawet regularna aktywność fizyczna nie uchroni nas przed skutkami nadmiernego spożywania słodzonych napojów. – Szkodzą nam one w nadmiarze, czyli w tym wypadku będziemy myśleli o nadmiarze spożytego cukru, co przekłada się na zbyt wysoki poziom glukozy we krwi – wyjaśnia Magdalena Kartasińska-Kwaśnik, dietetyczka. Zobacz więcej na temat: Trójka Piotr Firan Radosław Nałęcz zdrowie dieta napoje słodzone cukier dietetyk dietetyczka Magdalena Kartasińska-Kwaśnik
Zimowa pogoda szkodzi naszym oczom. Jak o nie zadbać? Prognozy długoterminowe wskazują, że może nas czekać powrót mroźnej zimy. O ile niskie temperatury i śnieg mogą nam odpowiadać, zdecydowanie nie lubią tego nasze oczy. Zimowa aura ma niekorzystny wpływ na nasz narząd wzroku, dlatego warto o niego zadbać o tej porze roku. Zobacz więcej na temat: Trójka Witold Lazar wzrok zdrowie
Powrót do zdrowia po chorobie. Jak sobie w tym pomóc? Po przebyciu grypy, przeziębienia czy innej choroby sezonowej nasz organizm potrzebuje czasu, by wrócić do pełni sprawności. W rekonwalescencji możemy sobie pomóc na kilka prostych sposobów - takich jak odpowiednia dieta czy sen. Jak jeszcze możemy przyspieszyć powrót do zdrowia? Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka zdrowie choroba alergia społeczeństwo
Po jakie produkty wegetarianie sięgają najczęściej? Rynek produktów wegetariańskich rozwija się w zawrotnym tempie, co zdecydowanie odróżnia go od rynku żywności tradycyjnej. Po jakie produkty wegetarianie sięgają najczęściej? Zobacz więcej na temat: wegetarianizm weganizm potrawy dieta społeczeństwo zdrowie Izabela Kostyszyn infografika
Wibrująca kapsułka może pomóc w leczeniu otyłości Naukowcy opracowali wibrującą kapsułkę, która połknięta przed posiłkiem może wywołać uczucie sytości i sprawić, że zjemy mniej. Zdaniem badaczy to tanie i bezpieczne urządzenie jest nadzieją na skuteczne leczenie otyłości. Zobacz więcej na temat: Trójka zdrowie dieta Piotr Firan
Grzyby - pokarm nie dla każdego. Kto powinien ich unikać? Zupa grzybowa, uszka z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, bigos, grzybki marynowane - w wielu potrawach wigilijnych znajdziemy grzyby. Nie są jednak to dania dla każdego. Znaczenie ma to, w jaki sposób grzyb jest przygotowany do spożycia; istotny może być również wiek spożywającego. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek Maciej Walecki grzyby żywność jedzenie dieta zdrowie
Jak starzeje się nasze ciało? Sprawdź, co można zrobić, aby opóźnić te procesy Gdy mówimy o starzeniu się, to najczęściej w pierwszej kolejności zwracamy uwagę na to, co najłatwiej zobaczyć w lustrze, czyli na skórę. Ona zaś starzeje się najszybciej, bo już od 18 roku życia. Dlaczego tak się dzieje? Zobacz więcej na temat: Trójka Krzysztof Łoniewski zdrowie starość
Solvita Ketobułka: keto - to nie tylko dieta. To styl życia Solvita znana jest w sieci jako Ketobułka. Propaguje dietę keto i jest jej dobrą wizytówką. Momentem granicznym dla niej była rezygnacja z pracy w korporacji i z niezdrowego stylu życia. Weszła w świat sztuki keto, schudła, utrzymuje nową wagę i dzieli się poradami, jak to zrobić. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński ruch ćwiczenia aktywność fizyczna zdrowie sen
Otyłość i nadwaga. W czym może pomóc psychodietetyk? Osoby, które borykają się z nadwagą czy otyłością doskonale wiedzą czym jest efekt jojo. Mając za sobą takie doświadczenia, warto sięgnąć po bezpłatną pomoc psychodietetyka w Centrum Dietetycznym Online. Zobacz więcej na temat: Czwórka Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej otyłość nadwaga jedzenie zdrowie medycyna dieta Kamil Jasieński Martyna Ogonek talerz zdrowego żywienia
Otyłość i nadwaga - jak z nimi zawalczyć? Ze zbyt dużą masą ciała boryka się już 57 procent Polaków, wynika z danych GUS z 2019 roku. Ten wskaźnik niestety rośnie, dlatego nie warto zwlekać i odkładać walki z otyłością i nadwagą na później. Warto skorzystać z bezpłatnych wizyt online u dietetyka, psychodietetyka czy fizjoterapeuty w Centrum Dietetycznym Online. Zobacz więcej na temat: Czwórka Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej otyłość nadwaga jedzenie zdrowie medycyna dieta Kamil Jasieński Martyna Ogonek talerz zdrowego żywienia
Studenckie gotowanie - szybko, tanio i zdrowo Studenci nie mają zbyt dużo czasu na przygotowanie domowych obiadków. Często liczy się dla nich czas i cena posiłku. W "Czwórce do piątej" nasz gość, Daria Ładocha, udowodni, że studenckie gotowanie może być szybkie, tanie i zdrowe. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie jedzenie studenci dieta