Bigos wygrywa ze schabowym - Top 5 polskich potraw według Polaków to bigos, kapuśniak, żurek, kotlet schabowy i kaszanka - powiedziała dziś w "Podwójnym espresso" blogerka kulinarna Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: Monika Tarka-Kilen Robert Kilen STYL ŻYCIA bigos śniadanie kuchnia polska
Jak zadbać o zdrowie w minutę? Autorka książki "Soki i koktajle w minutę" Agata Ziemnicka-Łaska znalazła odpowiedź na to, jak ekspresowo zaspokoić potrzeby naszego organizmu i sprawić, że będziemy lepiej się czuć i wyglądać. Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz koktajl zdrowie zdrowe odżywianie
Jakie pieczywo jest najlepsze na śniadanie? - Jestem za chlebem, bo go trudniej podrobić niż bułkę. Ale to musi być fajny, dobry chlebek. Szary, ciężki, na zakwasie - powiedziała w radiowej Jedynce dietetyk Hanna Stolińska-Fiedorowicz. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA dieta Roman Czejarek
Jolene Hart o jedzeniu, które dodaje blasku Wszystko, czego potrzebujemy mamy w na wyciągnięcie ręki na przykład w naszej lodówce. Możemy zrobić domową maseczkę z ogórka, bazylii, mięty czy pietruszki - możliwości jest mnóstwo. Zobacz więcej na temat: Czwórka Karina Terzoni Justyna Tylczyńska dieta książki zdrowe odżywianie
Beata Pawlikowska zaprasza na zdrowe śniadanie Dziś Europejski Dzień Śniadania organizowany przez Unię Europejską pod hasłem "Znajdź czas na śniadanie". Śniadanie powinno dostarczyć ok. 25 proc. potrzebnej naszemu organizmowi całodobowej energii. W "Podwójnym espresso" swoimi przepisami na pierwszy posiłek dnia podzieliła się Beata Pawlikowska. Zobacz więcej na temat: Monika Tarka-Kilen Robert Kilen śniadanie jedzenie zdrowe odżywianie kuchnie świata STYL ŻYCIA
Karmienie piersią - obawy i wątpliwości mam O karmieniu piersią napisano wiele publikacji, także tych naukowych. Wiele nowych jeszcze powstanie ponieważ wiedza na ten temat szybko się zmienia. Niezmiennie jednak młode mamy mają w związku z tą tematyką wiele obaw i wątpliwości. W audycji ”Strefa rodzica” zaproszeni goście wiele z tych wątpliwości rozwiali. Zobacz więcej na temat: zdrowie dziecka rozwój dziecka
Kiełki, czyli smakołyk, którego nie można przedawkować Po zjedzeniu kiełków poprawia nam się uroda, nastrój, samopoczucie i ma to naukowe uzasadnienie. Jakie cenne składniki zawierają kiełki i ile należy ich jeść? O tym mówiła prof. Iwona Wawer z WUM. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek STYL ŻYCIA zioła prowansalskie rzeżucha przyprawy
Poczuj moc oddechu i zmień swoje życie na lepsze Zdrowy styl życia to ruch, dieta, brak stresu oraz... dobry, wyregulowany oddech. Umiejętność efektywnego oddychania w sposób naturalny poprawia jakość życia, redukuje stres i pogłębia rozwój osobisty. Zobacz więcej na temat: zdrowie NAUKA Katarzyna Jankowska
Śniadanie powinno być pożywne i gorące - W Europie ludzie jedzą tzw. śniadanie kontynentalne, czyli śmieciowe. W takim jedzeniu nie ma nic z czego organizm miałby budować swoją siłę - mówiła w "Podwójnym espresso" podróżniczka i dziennikarka Beata Pawlikowska, autorka książki "Śniadania świata". Zobacz więcej na temat: Monika Tarka-Kilen Robert Kilen STYL ŻYCIA śniadanie jedzenie
Podstępną sepsę łatwo pomylić z grypą W początkowym stadium sepsa przypomina banalną infekcję i można ją pomylić z grypą. Jedyna różnica polega na tym, że grypa rozwija się stosunkowo wolno, a sepsa błyskawicznie. Wtedy o losie chorego decydują wręcz minuty. Zobacz więcej na temat: zdrowie medycyna bakterie wirusy grzyby Roman Czejarek NAUKA
Nadmiar soli u dzieci i dorosłych - skutki i potrzeba zmian Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM Strefa Rodzica zdrowie dziecka sól rodzina zastępcza pomoc
Jak smakuje kuchnia staropolska? – Odpowiedź nie jest prosta. Ja zawsze mówię, że ona ma taki trochę słodko-gorzki smak. Jest trochę kwaśna, trochę słodka, mocno przyprawiona – powiedziała w radiowej Trójce Paulina Szulist-Płuciniczak z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka STYL ŻYCIA jedzenie przepisy kulinarne przepisy kuchnia polska
Tort z wątróbki, czyli walka z marnowaniem jedzenia Tort z wątróbki wydaje się czymś, co nie przejdzie nikomu przez gardło. Jednak okazuje się, że w smaku jest fenomenalny! Co więcej, zaletą takiego pomysłu jest również to, że w domu marnuje się mniej żywności. Przykłady innych dań, które można przyrządzić z resztek jedzenia podsuwała Sylwia Majcher, autorka książki "Gotuję, nie marnuję". Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek STYL ŻYCIA jedzenie gotowanie żywność
Alergia nasza powszednia Czym właściwie jest alergia? Czy dorosły może się uczulić? Co z objawami – łagodzić? Czy lepiej się odczulić? I na jak długo odczulenie jest skuteczne? To pytania, które każdej wiosny zadaje sobie mnóstwo osób. Odpowiedzi na nie zna Żaneta Geltz, która była gościem "Czterech pór roku". Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek STYL ŻYCIA alergia
Witaj wiosno! Jak przetrwać zmianę pory roku? Dziś jeden z dwóch dni w roku, kiedy dzień i noc są równe i trwają po 12 godzin. Dla niektórych zmiana pory na cieplejszą może być przyczyną złego samopoczucia i sezonowego obniżenia nastroju. Naprawdę wielu z nas ogarnia wiosenna niemoc. Zobacz więcej na temat: Trójka Grażyna Dobroń STYL ŻYCIA depresja ćwiczenia
Polacy spożywają za dużo soli W Światowym Tygodniu Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli (World Salt Awareness Week) mówimy o naukowych dowodach dotyczących szerokiego i bardzo szkodliwego wpływ nadmiernego spożycia soli na zdrowie człowieka. Zobacz więcej na temat: sól zdrowie Artur Wolski STYL ŻYCIA
O korzyściach z jedzenia kiszonek - Nasza dieta w okresie przedwiośnia powinna bazować na warzywach korzennych, warzywach, które przezimowały i na kiszonkach - podkreśliła w radiowej Jedynce dietetyk Justyna Marszałkowska. Zobacz więcej na temat: dieta żywność zdrowie Sława Bieńczycka STYL ŻYCIA
Jaskra - podstępna choroba, która nie boli Aż trudno uwierzyć, że co szósty Polak NIGDY nie badał wzroku! A z badań wykonanych w styczniu 2018 r przez PBS wynika, że wyraźnego pogorszenia wzroku doświadcza prawie każdy Polak po 40. roku życia. Zobacz więcej na temat: okulary badania wzrok cukrzyca zdrowie medycyna Artur Wolski NAUKA STYL ŻYCIA