Tropem ziołolecznictwa. Muzeum Farmacji odkrywa tajemnice roślin, które uzdrawiały "Ziółka, drzewka, y chróściki" to najnowsza wystawa Agnieszki Brzeżańskiej, którą można obejrzeć w Muzeum Farmacji w Warszawie. - Artystka mówi, że wszystkie leki zostały wymyślone przez rośliny - mówi w Programie 1 Polskiego Radia Romuald Demidenko, kurator wydarzenia. Czy faktyczni dawne rośliny miały moc uzdrawiania? Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska medycyna Muzeum Warszawy Zobacz także Romuald Demidenko Muzeum Farmacji Agnieszka Brzeżańska Warszawa rośliny
Herbaty z łąk i pól dla zdrowia, smaku i urody Jak samodzielnie przygotować w domu napary przygotowywane z dziko rosnących roślin i owoców, która spłycą zmarszczki, podniosą odporność lub poprawią nasze trawienie? Przepisy na te i inne receptury w audycji "Szanuj zieleń" zdradza Katarzyna Mikulska, autorka książki "Kawy i herbaty z łąk i pól". Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe zdrowie naturalne metody leczenia natura odżywianie
Z sądeckiego Drzewa Świata do etnobotanicznego zielnika W dniu zwanym w kulturze tradycyjnej świętem Matki Boskiej Zielnej przysłuchiwaliśmy się opowieściom o relacji mieszkańców wsi i roślin dawniej i dziś. A wszystko obracało się wokół Drzewa Świata... Zobacz więcej na temat: Dwójka wystawa etnografia kultura ludowa Monika Gigier
Ziołowy "Poranek" w Polskim Radiu Dzieciom. Co warto wiedzieć o roślinach w naszym otoczeniu? - Zioła to była taka naturalna apteczka, na długo przed tym zanim mogliśmy kupić lekarstwa takie jak syropy czy maści w aptece. Dodatkowo dostęp do specjalistów był przed laty bardzo ograniczony, stąd zielarki były specjalistkami od wielu chorób - powiedziała w Polskim Radiu Dzieciom Iga Samól, zielarka, doktor biochemii i biologii molekularnej roślin. Zobacz więcej na temat: radio dla dzieci DAB+ dzieci kultura dla dzieci Poranek Polskiego Radia Dzieciom podróż z dzieckiem naturalne metody leczenia
Chwasty na talerzu. Które z nich będą najlepsze do spożycia? Otaczają nas latem, ale nie wiemy o tym, że mogą wylądować na naszym talerzu - chwasty. Mogą być one skarbnicą zdrowych roślin, z których można skomponować pyszny posiłek lub koktajl. Zobacz więcej na temat: Ula Kaczyńska Urszula Kaczyńska Rafał Sławoń chwasty kuchnia gotowanie
Dzika kuchnia. Jak wprowadzić do diety rośliny z pól i łąk? Kiszone kwiaty juki, pesto ze szczawiu, młode liście trzew czy kwiaty liliowca - wszystko to może wylądować na naszym talerzu i wzbogacić codzienne menu. Żeby jednak rośliny nam nie zaszkodziły warto dobrze je znać i zbierać w miejscach, gdzie nie są zbyt zanieczyszczone. W Polskim Radiu 24 opowiedziała o tym Iwona Łapińska, zielarka znana jako "Pani Eteryczna". Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Marta Hoppe rośliny łąka
Noc świętojańska Obchody świętojańskie były niegdyś wielkim świętem powitania lata, obchodzonym w okresie letniego przesilenia, z 23 na 24 czerwca. Zobacz więcej na temat: folk kultura ludowa tradycja folklor Słowianie zwyczaje Barbara Ogrodowska Hanna Szczęśniak
Boże Ciało. Brzózki, procesje i czarownice W cyklu "Świętujmy" etnograf Barbara Ogrodowska sięga do ludowych tradycji obchodów Boże Ciała, w których ma ono dużo większe znaczenie niż tylko uroczysta procesja. Jakie? Przeczytasz tutaj. Zobacz więcej na temat: folklor folk kultura ludowa Boże Ciało W POLSKIM RADIU Barbara Ogrodowska święta wiosna przyroda
Chwasty w kuchni. O przyprawach rosnących za płotem "Chwasty od kuchni - leśne gotowanie" to niezwykła książka kucharska ukazująca walory kulinarne dzikich ziół, czyli roślin rosnących tuż za płotem, często mylonych z chwastami. O swoich inspiracjach lokalnymi roślinami opowiadał w Polskim Radiu 24 autor tej książki, Piotr Ciemny. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 KULTURA Maja Kluczyńska kuchnia polska
Jakie zioła warto teraz zasiać? Podpowiada ekspertka Zioła możemy uprawiać na działkach w ogródkach, ale także w domu. A które z nich warto zasiać właśnie teraz i jak o nie zadbać? Rozmawiamy o tym w Programie 1 Polskiego Radia z Justyną Pargiełą, ziołoznawczynią i fitoterapeutką. Zobacz więcej na temat: ekologia rośliny Sława Bieńczycka Justyna Pargieła
Zacząć wszystko od nowa. Reportaż "Łąka życia" Aleksandry Sadokierskiej (PR Białystok) Pani Agnieszka porzuca duszną pracę w urzędzie i po latach wraca do rodzinnego domu na kolonii Knyszewicze. W starej siedzibie, wśród łąk i lasów niedaleko Sokółki, tworzy wyjątkowe miejsce - Zielską Kolonię, królestwo roślin i zwierząt. Tam jej wieloletnia pasja, zielarstwo, staje się dla niej nie tylko pracą, ale czymś znacznie cenniejszym. Zobacz więcej na temat: reportaż łąka natura Aleksandra Sadokierska pr poleca
Smaczny las. Zbieraj bezpieczne zioła - te, które znasz Piotr Ciemny od lat zafascynowany jest skarbami lasu i ich kulinarnym wykorzystaniem - broni dobrego imienia chwastów, podpowiada, jak wykorzystać je w kuchni, żeby zyskała nowy smak. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński las chwasty kuchnia kulinaria jedzenie
Reportaż "Zapach macierzanki". Zioła i ich wpływ na nasze życie [POSŁUCHAJ] Zioła, herbatki, napary i mikstury zawsze fascynowały ludzi i miały tajemniczy wpływ na ich życie. Pani Alina Chilkiewicz pamięta babciny strych, gdzie w półmroku wisiały płachty z ziołami. "Chodziłam tam jako dziecko, wdychałam zapach szałwii, pokrzywy, rumianku… ale najpiękniej pachniała macierzanka. Babcia parzyła z niej herbatkę". Zapraszamy do wysłuchania reportażu Agnieszki Czyżewskiej-Jacquemet pt. "Zapach macierzanki". Zobacz więcej na temat: natura Agnieszka Czyżewska-Jacquemet reportaż reportaż w Jedynce pr poleca
Lecznicze właściwości ziół. Jak je stosować? Rumianek, pokrzywa... Czy wiecie, które rośliny są lecznicze? Jakie kwiatki, jakie listki mogą nam pomóc w sytuacji przeziębienia lub osłabienia? Zielarze doskonale znają właściwości ziół i wiedzą kiedy warto je zrywać, jak suszyć i w jaki sposób podawać choremu. Zobacz więcej na temat: rośliny zdrowe odżywianie zdrowie radio dla dzieci edukacja przyrodnicza
Czy można zamrozić miętę, bazylię, koperek, natkę pietruszki? Przechowywanie ziół Zioła zawierają mniej wody niż np. owoce, więc mrożenie ich to bardzo dobry pomysł. Gość audycji "Cztery pory roku", dietetyk Alicja Kalińska, podzieliła się ze słuchaczami radiowej Jedynki radami, jak mrozić miętę, bazylię, koperek i natkę pietruszki. A dlaczego nie warto mrozić szczypiorku? Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka jedzenie warzywa owoce
Czy wrzesień to dobry czas na zbieranie ziół? "W Jedynce Dzieciom" opowiadaliśmy o skarbach, które można znaleźć na łące - są to wszelkiego rodzaju zioła, które można zebrać, ususzyć i wykorzystać m.in. do robienia naparów. Czy wrzesień to dobry czas na zbieranie ziół? Zobacz więcej na temat: dzieci Joanna Ficińska
Naturalna apteka na łące, czyli człowieku, lecz się sam ziołami O właściwościach leczniczych ziół wiedziano już zarówno w starożytnej Grecji i cesarskim Rzymie, jak wśród Słowian zamieszkujących dawną Polskę. Wiedza ta, przekazywana była z pokolenia na pokolenie. Wypierana przez nowoczesną medycynę, jednak przetrwała, uzyskując dziś dodatkowo wsparcie naukowe. Na fali ekologii i wegetarianizmu ziołolecznictwo znowu staje się popularne. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA medycyna NAUKA natura ekologia Radosław Nałęcz Trójka
Kult Matki Boskiej Zielnej. Jak wyglądał kiedyś, a jak dziś? 15 sierpnia to według polskiej tradycji dzień Matki Boskiej Zielnej. W tym dniu we wszystkich kościołach święci się płody ziemi, a przede wszystkim dojrzałe zboża i zioła, warzywa i owoce, związane w bukiet. Powszechnie wierzono, że bukiet poświęcony w kościele nabierał niezwykłych właściwości zabezpieczających i leczniczych. Zobacz więcej na temat: Artur Wolski wiara Kościół katolicki tradycja religia filozofia zwyczaje