Polskie Radio
Section05

Zobacz także

Trwa oblężenie biur podróży. Gdzie (i za ile) latają Polacy?

Liczba zakażeń koronawirusem spada, a Polacy znów chętnie wybierają ciepłe kraje jako destynacje wakacyjnych wycieczek. – Myślę, że wyjedzie podobna liczba turystów jak w roku 2019. Widzimy to po ilości rezerwacji – przewiduje Joanna Bielicka, pracownica białostockiego biura podróży.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Łukasz Ciechański społeczeństwo biuro podróży STYL ŻYCIA Renata Reda wakacje podróże podróże zagraniczne rodzina

Andrzej Kuryło: powstaje płyta Andrzej i Andrzej, słowa moje, muzyka Andrzeja Rybińskiego

Naukowiec, który zaczynał w studenckim Teatrze Kalambur. Spod jego pióra wyszły takie szlagiery jak "Nie przejdziemy do historii", "Muzyka Twoje imię ma", czy "Chcę wyjechać na wieś". Andrzej Kuryło opowiada o swoich planach artystycznych związanych z Andrzejem Rybińskim i z Andrzejem Zielińskim.
Zobacz więcej na temat:  Andrzej Kuryło Zbigniew Krajewski Andrzej Rybiński Andrzej Zieliński

W stronę słońca! Podróż przez muzykę

– Jak być może Państwo zauważyli "Francuski łącznik" stara się łączyć wydarzenia bieżące, aurę i kalendarz z muzycznym menu. Dziś za przewodnika posłuży nam słońce, a dokładniej rzecz ujmując, proponuję układ heliocentryczny. Utwory będą krążyć wokół centralnej gwiazdy – mówiła Monika Małkowska, zapraszając do słuchania audycji w upalne popołudnie. 
Zobacz więcej na temat:  Monika Małkowska Trójka MUZYKA lato

Jerzy Zelnik o swoich aktorskich przemianach

– Nigdy nie powinieneś zapomnieć o dziecku w sobie, o szeroko otwartych oczach dziecka: zachwycających się, ciekawych, zdumionych, żebyś takich uczuć, nie zaniedbał. Powinny Ci one towarzyszyć do końca twojego zawodowego i człowieczego życia – mówił Jerzy Zelnik, cytując słowa Jana Kreczmara. To one stały się jego mottem podczas kolejnych dziesięcioleci pracy aktorskiej.
Zobacz więcej na temat:  Redbad Klynstra Trójka Jerzy Zelnik KULTURA aktorstwo

Słoiki pełne smaku, czyli tajemnice kiszonek i zakwasu

Kisić możemy prawie wszystko, ale… – Nie każde warzywo da się ukisić tak samo dobrze. Są takie, które warto kisić tak, jak ogórki wiosenne, czyli delikatnie. Je zjadamy po kilku dniach. Długoterminowo możemy kisić warzywa mocno dojrzale. Kisić można też owoce, ja przygotowuję tak cytryny – opowiada Mikołaj Bator. Jak zdradza, pastę z tych owoców wykorzystuje później, przygotowując dania kuchni marokańskiej. 
Zobacz więcej na temat:  Adriana Marczewska Trójka dieta jedzenie zdrowie STYL ŻYCIA kuchnia warzywa owoce