Bohater konspiracji: jestem mrówką, budującą lotnictwo - Jak wróciłem do Warszawy w 1956 roku, to znalazłem się w bardzo głupiej sytuacji, bo umiałem latać, ale nie miałem na czym, bo w Polsce były wtedy tylko cztery śmigłowce - mówi specjalista w dziedzinie lotnictwa, Ryszard Witkowski. Zobacz więcej na temat: Trójka Michał Olszański lotnictwo II wojna światowa historia Polski samolot
Skąd się wzięło słowo "osoba"? Jak odmieniają się nazwy górskich miejscowości? Czy poprawna jest forma wyrażenia "krem dla pięknej cery"? Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Kłosińska Kuba Strzyczkowski język polski poprawna polszczyzna poprawność językowa
"Mama nie wpuszczała mnie do kuchni" A niedawno ta blogerka i pasjonatka gotowania wydała książkę "Na zdrowie", w której dzieli się z czytelnikami nie tylko swoimi przepisami, ale także kulinarnymi doświadczeniami. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia jedzenie gotowanie zdrowie zdrowie i dieta Piotr Firan
Nieznane nazwy, pod którymi kryje się cukier Gdy mówimy o cukrze, mamy na myśli głównie drobne, białe kryształki znajdujące się w cukiernicach w większości domów. Kupujemy go w pierwszym napotkanym sklepie i dodajemy do herbaty, kawy, ciast i dań na słodko. Nazw cukru jest jednak znacznie więcej, a pod niektórymi kryją się substancje otrzymywane chemicznie. Aby łatwiej zidentyfikować jego występowanie, należy szukać na etykietkach następujących nazw: Zobacz więcej na temat: zdrowie i dieta zdrowie dieta zdrowe odżywianie cukier cukierki mleko jedzenie kuchnia cukrzyca
,,Black Friday” – dzień rabatów i wyprzedaży Wydłużone godziny otwarcia, obniżki cen, rabaty, promocje, wyprzedaże, konkursy z nagrodami, loterie i bony podarunkowe – te wszystkie atrakcje czekają na klientów, którzy w najbliższy piątek odwiedzą galerie handlowe. ,,Black Friday” to dzień zapoczątkowujący przedświąteczne wyprzedaże w USA. Z roku na rok coraz większą popularność zdobywa jego polski odpowiednik, czyli ,,Czarny Piątek”. Zobacz więcej na temat: zakupy zakupy w internecie czarny czwartek zakupy online kolejka sklepy handel sprzedaż ceny
Po co miś jest dzieciom potrzebny? A dorosłym? Po co miś jest dzieciom potrzebny? W psychologii dziecięcej nazywa się go obiektem przejściowym... Zobacz więcej na temat: Trójka Dariusz Bugalski psychologia
Jak godnie uczcić Tydzień Kuchni Włoskiej? Kuchnia włoska to nie tylko pizza i pasta. - Nie wyobrażam jej sobie bez pomidorów i oliwy - przyznaje kucharz Marco Ghia. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia włoska jedzenie dieta Marco Ghia smak
20 uczuć kształtujących inteligencję emocjonalną Inteligencja emocjonalna to zdolność rozpoznawania stanów emocjonalnych własnych oraz innych osób, a także umiejętność używania własnych emocji i radzenia sobie z emocjami innych. Istnieje lista uczuć, które mają wyjątkowe znaczenie w naszym życiu, ponieważ decydują o tym, jak z tymi właśnie emocjami sobie radzimy. Zobacz więcej na temat: psychologia psychoterapia emocje mózg umysł relaks inteligencja inteligencja emocjonalna dzieci
Jak dawniej obchodzono katarzynki? Choć dziś bardziej popularne są andrzejki, dawniej w Polsce równie często obchodzono katarzynki. W wigilię imienin Katarzyny wróżyli sobie młodzi panowie. Zobacz więcej na temat: Trójka Anna Rokicińska jedzenie
Czas na biegowy przegląd organizmu Koniec listopada to dobry czas, żeby zrobić sobie biegowy przegląd organizmu. Warto dmuchać na zimne i dać się przebadać. Zobacz więcej na temat: Trójka bieganie hobby Krzysztof Łoniewski Paweł Januszewski zdrowie i dieta
24 listopada – Święto Dziękczynienia Święto obchodzone w każdy czwarty czwartek listopada, czyli w tym roku przydające na 24 dzień tego miesiąca, jest dla Amerykanów jedną z najważniejszych dat roku. Tego dnia odbywają się parady, msze i mecze, a rodziny zasiadają do uroczystej kolacji, której obowiązkowym składnikiem jest pieczony indyk. Zobacz więcej na temat: Święto Dziękczynienia USA Stany Zjednoczone indyk tradycja dynia
Akcje charytatywne, czyli warto pomagać Przed Świętami wiele organizacji organizuje pomoc dla swoich podopiecznych. My podpowiadamy, w jakie inicjatywy warto się zaangażować. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek akcje charytatywne pomoc problemy społeczne Małgorzata Kownacka
Just Edi: karty to część mnie - Karty to narzędzie, które pozwala mi dawać ludziom iluzję, odrobinę magii, coś co po prostu kocham - mówi w Czwórce Adrian Pruski, iluzjonista. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Tomaszuk telewizja magik
Dzień Bez Futra. "Więcej wiesz, mniej chcesz nosić" - Z naszych badań wynika, że ponad 60 proc. społeczeństwa jest za wprowadzeniem zakazu hodowli zwierząt na futro i ta liczba ciągle zwiększa się - przekonuje Martyna Kozłowska z Fundacji Viva! Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia Ula Kaczyńska psychologia
Do czego potrzebna jest sztuczna pszczoła? W pierwszym wydaniu "Trójwymiaru" mówimy o mechanicznej pszczole, fotosyntezie w cieniu i konsumentach w wieku od 3 do 16 lat. Zobacz więcej na temat: Trójka NAUKA biznes Arkadiusz Ekiert
Kinga Dębska o stawianiu czoła odchodzeniu najbliższych - Rodzina to jest temat niemodny, ale i nieuchronny, bo kiedy jej nie ma "smutnyś jak pies". Nigdy nie jesteśmy przygotowani na choroby naszych rodziców i strasznie się obciążamy próbując być doskonałymi - ocenia reżyserka filmu "Moje córki krowy", który zainspirowało przedwczesne odejście jej rodziców. Zobacz więcej na temat: Kinga Dębska Małgorzata Raducha kino zdrowie rodzina senior psychologia
Świąteczne sztuczki, na które dajemy się nabrać - Kiedy jesteśmy w miłym, pozytywnym, przedświątecznym nastroju, to większa jest nasza skłonność, by ulegać różnym perswazyjnym komunikatom - uważa psycholog biznesu prof. Alicja Grochowska z Uniwersytetu SWPS. Zobacz więcej na temat: Magdalena Karczewska Trójka święta Boże Narodzenie zakupy promocja marketing
Francuskie słodkości według Alaina Ducasse'a Alain Ducase to francuski szef kuchni, uważany za najlepszego na świecie. Jego restauracja w Monte Carlo jako pierwsza uzyskała trzy gwiazdki Michelin. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka jedzenie przepisy kulinarne kuchnia francuska kuchnia