Karol Wedel i "bardzo przyjemne wyroby". Tak powstało królestwo czekolady Karol Wedel chciał po prostu zarobić na ludzkiej skłonności do czekolady, tymczasem stworzył coś więcej, niż tylko wytwórnię słodyczy. – Bajkowy czar Wedla to rzecz, którą potajemnie odczuwam do dziś – mówił Jarosław Iwaszkiewicz w Polskim Radiu w 1959 roku. Zobacz więcej na temat: historia Polski HISTORIA słodkości słodycze czekolada Warszawa cukierki
Dobry, tłusty i brzydki. Jak pączek od Bliklego zdobył serca warszawskich łasuchów – Moje pączki są brzydkie, bo gdyby były okrągłe i foremne, to ciasto byłoby twarde, a pączki suche. Przepraszam moich klientów za to, ale robię tylko taki towar, jaki mnie smakuje – mówił w 1977 roku Jerzy Czesław Blikle, wnuk Antoniego Kazimierza Bliklego, założyciela słynnej cukierni. Zobacz więcej na temat: Andrzej Blikle HISTORIA historia Polski cukiernictwo Warszawa pączki
Najpiękniejszy tort świata zrobiły Polki! Słodko i muzycznie! W październiku odbyły się w Mediolanie Mistrzostwa Świata FIPGC w dekorowaniu tortów. Pierwsze miejsce wywalczyły Polki - Angelika Chwyć i Renata Martyna. Na ich torcie znaleźli się m.in. Chopin, Kayah, Michał Szpak, Małgorzata Ostrowska czy Edyta Górniak. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe torty cukiernictwo Mediolan mistrzostwa świata słodycze
Rządowe wsparcie dla piekarni i cukierni. Od dziś można składać wnioski Przedsiębiorcy, którzy zajmują się produkcją pieczywa, świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek i wykorzystują do prowadzenia działalności piec ogrzewany paliwem gazowym, będą mogli korzystać z preferencyjnych stawek za gaz. Maksymalną cenę ustalono na poziomie 200,17 zł/MWh. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA firma dofinansowanie gaz ziemny lpg chleb ZUS
Sernik z drukarki? Słodka innowacja zza oceanu Jest kremowy, ułożony warstwowo i idealnie słodki. Amerykańscy naukowcy przygotowali sernik technologią 3D. Wydrukowany przysmak jest idealnie ułożony i nie wymaga dużego nakładu pracy. Czy tak właśnie maluje się przyszłość cukiernictwa? Zobacz więcej na temat: Trójka Kuba Witkowski Witold Lazar sernik
Z różą, pudrem czy polewą? Jakie pączki cieszą się popularnością? W tłusty czwartek, rozpoczynający ostatni tydzień karnawału, niezmiennie spożywamy różnego rodzaju pączki oraz faworki. Jakie nadzienia i polewy w tym roku są najbardziej popularne? Zobacz więcej na temat: tłusty czwartek pączki faworki społeczeństwo Klaudia Porębska dieta
Światowy Dzień Ciastek. Sposób na idealne wypieki i na słodki biznes O co zadbać, aby ciasto drożdżowe wyszło nam, jak należy? Jaka powinna być idealna beza? Od czego powinna zacząć osoba, która chce zawodowo zająć się cukiernictwem? Te pytania w Światowym Dniu Ciastek zadaliśmy Aleksandrze Boreckiej, cukiernikowi samoukowi, która od pięciu lat prowadzi własny słodki biznes. Zobacz więcej na temat: Trójka Piotr Firan STYL ŻYCIA słodycze ciasteczka ciasta ciasto drożdżowe cukier jagody
Karol Wedel. Twórca słynnej cukierni – Któż nie jadł czekolady z napisem E. Wedel? Któż nie kupował pięknych bombonierek? Któż nie pogryzał mieszanki wedlowskiej? – mówił prof. Andrzej Notkowski w audycji Polskiego Radia z 2002 roku. – Kojarzą się te smakołyki z osobą Karola Wedla, niemieckiego majstra piekarniczego. Zobacz więcej na temat: Warszawa przemysł HISTORIA czekolada
Pączki od Zagoździńskich. "Najlepsze na świecie" - reportaż Urszuli Żółtowskiej-Tomaszewskiej W polskiej tradycji "tłusty czwartek", to j tak ważny dzień, że nawet osoby na diecie sięgają wtedy po pączka. Zgodnie z tradycją, każdy powinien zjeść chociaż jednego pączka, aby przez cały rok nie opuszczało go szczęście. W Warszawie stoi się tego dnia w kilometrowej kolejce po pączki od Zagoździńskich. Zobacz więcej na temat: reportaż tłusty czwartek pączki Urszula Żółtowska-Tomaszewska
Dobre, nie za słodkie. Dziś obchodzimy Dzień Ciasta Ląduje na naszych stołach w dni urodzin (przyozdobione świeczkami), dni imienin, w święta, a często zupełnie bez okazji. 26 listopada to National Cake Day, czyli Dzień Ciasta. Jakie wyroby cukiernicze zjadamy najchętniej i jakie cechy powinna posiadać osoba, która przygotuje idealny, pyszny wypiek? Zobacz więcej na temat: Przemysław Cięgotura Łukasz Sobolewski Trójka ciasta słodycze słodkości jedzenie desery kuchnia kulinaria społeczeństwo
Blikle - moc dawnych, sprawdzonych przepisów... na biznes i na słodycze 152 lata temu, 11 września 1869 roku Antoni Kazimierz Blikle założył cukiernię w Warszawie, która stała się słynna na całą Polskę, a w Warszawie w wielu okresach wręcz kultowa. Zobacz więcej na temat: Warszawa PRL słodycze
Gorzkie zaległości cukierników i piekarzy. Branża zadłużona na ponad 100 mln zł Zaległości producentów wyrobów ciastkarskich i piekarniczych przekroczyły 118 mln zł w 2020 r.; wzrosły o ok.10 proc., przy średniej dla ogółu firm wynoszącej 4 proc. - wynika z danych Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor oraz BIK. Najbardziej zadłużeni są piekarze i cukiernicy ze Śląska. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA długi POLSKA
Cukiernia Zalewskich. Jeden z symboli przedwojennego Lwowa "Cukrowi Mikołaje powozili zaprzęgami, a z ich worów kipiały lawiny smakołyków" - tak we wspomnieniach pisarza Stanisława Lema czytamy o najsłynniejszej lwowskiej cukierni Zalewskich. Świąteczne wystawy figur z czekolady i marcepanu były wydarzeniem towarzyskim, tematem artykułów prasowych, ale przede wszystkim cieszyły oko oraz podniebienie wyszukanym smakiem. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Jankowska Lwów
"Czekolada dla cukiernika jest jak złoto dla jubilera". Poznaj sekrety mistrzów cukiernictwa 16 grudnia przypada Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą. W "Czterech porach roku" rozmawialiśmy z Joanną i Januszem Profusami, mistrzynią cukiernictwa i maestro czekolady o sekretach tego słodkiego wyrobu. Zobacz więcej na temat: czekolada słodycze żywność cukier Agnieszka Kunikowska
Tradycyjne receptury i nowe smaki. Oto trendy cukiernicze Anna Rożalska od lat pasjonuje się cukiernictwem. Jest autorką Cukierniczej Montażowni, która serwuje zaplatańce, danisze i słodkie rożaliki. Skąd bierze pomysły na takie wypiekowe montaże i jakie są obecnie cukiernicze trendy? Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan wypieki jedzenie
Jak dobrze upiec chleb? "Lato z Radiem" w piekarni w Koluszkach Mało nas do pieczenia chleba? Na pewno nie! Reporter Maciej Walecki udał się do piekarni w Koluszkach, gdzie poznał tajniki związane z pieczeniem chleba. Dowiedział się także jak rano musi wstać piekarz, aby świeże pieczywo dotarło do sklepów i na nasze stoły. Zobacz więcej na temat: chleb pieczywo Agnieszka Kunikowska Maciej Walecki
Belgijskie praliny na mistrzowskim poziomie - Miałem szczęście być uczniem belgijskiego mistrza Jeana-Pierre'a Wybauwa - mówi cukiernik Tomasz Deker. - Był on niesamowitą osobowością, człowiekiem, który o czekoladzie wiedział wszystko - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Michał Piwowarek Kamil Jasieński kuchnia czekolada KSIĄŻKA STYL ŻYCIA
Jagodzianka nobilitowana Drożdżowe ciastka z kruszonką na wierzchu i jagodowym nadzieniem zostały wpisane na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Zobacz więcej na temat: jagody ciasto drożdżowe rolnictwo żywność