Lody to prosta sprawa – zdradza Peter Bertoti, właściciel kultowej podwarszawskiej lodziarni Zaczynał od wielkiej, międzynarodowej firmy, gdzie osiągnął wysokie stanowisko menadżerskie. A jednak pewnego dnia postanowił rzucić tę pracę i "wyjechać w Bieszczady". A właściwie do podwarszawskiego Pruszkowa, gdzie założył kultową dziś lodziarnię. Dzisiaj chodzi się na lody "do Włocha", chociaż to jego dziadek był Włochem, a on ma obywatelstwo… węgierskie. W porannym "Zapraszamy do Trójki" Peter Bertoti opowiadał o sobie i swoich lodach. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA lody jedzenie smak nagroda Pruszków Robert Grzędowski Trójka kuchnia kulinaria
Majonezowe, śledziowe, cebulowe. Najbardziej oryginalne smaki lodów Majonezowe, szpinakowe, marchewkowe, czosnkowe, śledziowe, szparagowe a także te o smaku sera gorgonzola, oscypka, lub bryndzy, ba! nawet z dodatkiem soli z Wieliczki. O wyobraźni producentów lodów rozmawialiśmy z Krzysztofem Kopcińskim. Zobacz więcej na temat: Lato z Radiem Lato z Radiem 2024 lody
Słodkie przysmaki od Polek na siedmiu kontynentach Na rodzinne spotkania, święta czy coś słodkiego do popołudniowej kawy. Polki mieszkające na wszystkich kontynentach podzieliły się swoimi przepisami i stworzyły e-book ze słodkimi przysmakami. - W ramach programu "Polki na 7 kontynentach" postanowiłyśmy zrealizować inicjatywę kulinarną. Każda z nas coś gotuje, ma swoje ulubione smaki i potrawy, zatem na początek postanowiłyśmy opracować przepisy na słodko - wyjaśnia Agata Rymut, pomysłodawczyni i koordynatorka e-booka „Wielkie świętowanie z Polkami na 7 kontynentach”. Zobacz więcej na temat: emigracja emigracja zarobkowa Polonia Polonia w USA USA Meksyk Urugwaj Nowa Zelandia Malezja Francja Niemcy grenlandia przepisy kulinarne ciasteczka ciasta Małgorzata Frydrych
Auto tak słodkie, że można je zjeść. Mazda cała z czekolady! Cukiernicy to artyści, którzy z czekolady tworzą prawdziwe dzieła sztuki. Jednym z bardziej wyjątkowych deserów na świecie jest Mazda Miata, która podobno smakuje równie dobrze, jak wygląda. Zobacz więcej na temat: Radio kierowców Polskie Radio Kierowców Polskie Radio kierowca kierowcy samochód samochody motoryzacja radio kierowcow radiokierowcow radiokierowców radio kierowców online radio kierowców jedynka polskie radio kierowców online radio dla kierowców polskie radio kierowcow polskie radio kierowców dab+ radio kierowcow 24 polskie radio kierowcy radio kierowców 24 czekolada mazda Japonia marketing
Dzień Czekolady. Co wiemy o najsłynniejszym smakołyku świata? Czekolada znana jest na całym świecie jako słodki rarytas. Jednak jej początki to raczej gorzki smak sprzed wieków, z Ameryki Południowej. Z okazji Dnia Czekolady przybliżamy historię tego przysmaku. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Szymon Majchrzak czekolada
Premiera Słodkie życie. Reportaż "George i jego lody" [POSŁUCHAJ] George Szumowski jest z pochodzenia Polakiem, ale urodził się i wychował w Londynie. Przez pewien czas pracował w odlewni artystycznej brązu, gdzie wykonywał rzeźby dla najsławniejszych brytyjskich artystów. Kiedy poznał swoją przyszłą żonę Magdę, postanowił wyjechać z nią do jej rodzinnej Piwnicznej-Zdroju na południu Polski i zostać specjalistą w produkcji… lodów. Zobacz więcej na temat: reportaż Monika Chrobak małopolskie rzeźba Londyn Wielka Brytania STYL ŻYCIA
Mango sticky rice - jak przyrządzić tajski deser w Polsce? Łatwo go przygotować, ma przyjemną konsystencję i jest pyszny - mango sticky rice. Jak samodzielnie zrobić deser, którego receptura pochodzi prosto z Tajlandii? Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria Mateusz Kulik Tajlandia
12 kwietnia to Dzień Czekolady. Słodko-gorzka historia 12 kwietnia to Dzień Czekolady. Lubimy ją jeść i pić, poprawia nam nastrój, a do tego, ze względu na dużą zawartość magnezu, dodaje nam zdrowia. Jaka jest historia czekolady i po czym możemy poznać, że wszyscy ci, dzięki którym możemy ją smakować, zostali uczciwie wynagrodzeni? Zobacz więcej na temat: Trójka Piotr Firan czekolada słodycze deser czekoladowy jedzenie Ameryka Południowa handel Majowie Aztekowie Krzysztof Kolumb
Pavlova. Jak przyrządzić najsłynniejszy tort bezowy świata? - Beza to potwierdzenie naszych kulinarnych umiejętności. Na każdym przyjęciu wywołuje efekt "wow". Jest trochę prawdy w powiedzeniu, że na bezę zawsze znajdzie się osobne miejsce w żołądku. Nawet jeśli jest pełny - mówi Joanna Matyjek, fotograf kulinarny. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie ciasta Mateusz Kulik
Dobre, nie za słodkie. Dziś obchodzimy Dzień Ciasta Ląduje na naszych stołach w dni urodzin (przyozdobione świeczkami), dni imienin, w święta, a często zupełnie bez okazji. 26 listopada to National Cake Day, czyli Dzień Ciasta. Jakie wyroby cukiernicze zjadamy najchętniej i jakie cechy powinna posiadać osoba, która przygotuje idealny, pyszny wypiek? Zobacz więcej na temat: Przemysław Cięgotura Łukasz Sobolewski Trójka ciasta słodycze słodkości jedzenie kuchnia kulinaria cukiernia społeczeństwo
Do picia, jedzenia i wąchania. Kawa dobra na wszystko? Cappuccino, macchiato, espresso, caffe latte. To nazwy doskonale znane nie tylko prawdziwym kawoszom, ale również osobom, które kawę piją okazjonalnie. Przy okazji Międzynarodowego Dnia Kawy warto temu napojowi przyjrzeć się bliżej. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska kawa kuchnia
Youtiao - śniadaniowy przysmak z Chin podbija internet Youtiao to chiński przysmak, który oryginalnie jest jedzony na śniadanie w zestawie z kleikiem ryżowym lub maczany w mleku. Brzmi niezbyt ciekawie? Od czego wyobraźnia internautów? W sieci mnożą się różne warianty serwowania tego pysznego smakołyku. Zobacz więcej na temat: Czwórka śniadanie Szymon Jaworski Chiny
Owsianka w nowej odsłonie podbija internet Sposobów na przyrządzenie klasycznej owsianki jest mnóstwo. Jedni dodają do niej owoce, inni wolą zjeść ją na słono. Tymczasem podniebienia internatów podbija pieczona owsianka. Zobacz więcej na temat: Czwórka owsianka Małgorzata Jakubowska śniadanie
Dlaczego podczas jedzenia lodów czasem bolą zęby? W upalne dni częściej mamy ochotę na coś zimnego. Niestety, wiele osób odczuwa dyskomfort, a nawet ból przy spożywaniu lodów i napojów wyjmowanych prosto z lodówki. Sprawdzamy, dlaczego tak się dzieje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Oliwia Krettek kulinaria zdrowie
Reportaż "Cesarzowa lodów z Wrocławia" [POSŁUCHAJ] Pani Anna Barton niemal od pół wieku zapewnia wrocławianom smakowitą, lodową ochłodę. Potrafi kręcić lody jak mało kto i nie ma w tym stwierdzeniu żadnego podtekstu. Ma na nie swój własny, kręcony przez 50 lat przepis. Bez żadnego kręcenia zapewnia natomiast, że nigdy się nie poddaje ani nie załamuje. Zobacz więcej na temat: Trójka reportaż Wrocław STYL ŻYCIA
Crème brûlée i wszystkie jego tajemnice Crème brûlée to jeden z najpopularniejszych francuskich deserów. Jego konsystencja jest aksamitna, a wierzch przykrywa warstwa chrupkiego karmelku. Przysmak zyskał opinię lubianego na całym świecie. Jakie skrywa tajemnice? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia francuska Adriana Marczewska
Lody. Przysmak noszony z gór - niesłodki, niemleczny Historia lodów wcale nie zaczyna się od słodkiego, mlecznego przysmaku jaki znamy dziś, a delektowali się nim m.in. Aleksander Wielki, Katarzyna Medycejska, a nawet król Ludwik XIV. Skąd wziął się tak lubiany przez nas mroźny deser? Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska jedzenie STYL ŻYCIA
Dla ochłody... lody z mrożonych owoców! Koniec lata to ostatni moment, w którym pogoda tłumaczy łakomstwo. Trzeba się ochłodzić, a najlepszym na to sposobem są… lody! Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie gotowanie Katarzyna Pruchnicka