Rodzaje mąk. Pszenna, żytnia czy gryczana - którą wybrać? - Istnieją mąki bezglutenowe, popularne są także mąki gryczane. Jednak poza mąką pszenną wszystkie rodzaje zawierają witaminy i składniki mineralne, głównie magnez. I warto je spożywać – przekonywała… Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie kulinaria Maciej Oswald zdrowe odżywianie Anna Borkowska STYL ŻYCIA
Modne jedzenie. Między samotną ascezą a zbiorowym obżarstwem Modą ostatnich lat jest indywidualnie opracowywana dieta, specjalnie spreparowane dania dostarczane w pojemnikach pod wskazany adres o ściśle wyznaczonych porach. Przeciwwagą dla tej tendencji jest kult wspólnego, radosnego gotowania pod okiem doświadczonych kucharzy. O tym, jak te dwa nurty koegzystują we współczesnej kulturze i jak pogodzić kult smukłości z kultem wspólnego gotowania i jedzenia, mówili w audycji Kwadratura Kultury publicysta prof. Janusz Noniewicz (Akademia Sztuk Pięknych w Warszawie) i Piotr Szymkowiak - autor treningów, w których pomaga zrozumieć znaczenie kuchni i wspólnego stołu. Zobacz więcej na temat: żywność jedzenie moda dieta
"Gastronom zjednoczenia Włoch", czyli XIX-wieczna kuchnia Artusiego - Pellegrino Artusi sam nie gotował, miał dwóch wiernych służących, z których pomocą doprowadzał kulinarne przepisy do perfekcji - o autorze legendarnej książki "Włoska sztuka dobrego gotowania", opowiadała jej tłumaczka Tessa Capponi-Borawska. Zobacz więcej na temat: kuchnia włoska kuchnia Włochy jedzenie kulinaria Łukasz Modelski KULTURA
Klasyczne polskie smaki na nowo Niedawno ukazała się książka Moniki Śmigielskiej w całości poświęcona polskiej kuchni przedwojennej. Zawiera niezwykłe przepisy i pokazuje, czym różni się nasza współczesna kuchnia od tej sprzed niemal stu lat. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia jedzenie
Jedzenie jako przejaw patriotyzmu? W książce "Rozmowy przy stole" Jerzy Bralczyk, Katarzyna Lengren i Jacek Wasilewski piszą, że jedzenie zawsze było w Polsce wyrazem patriotyzmu. Czy można powiedziec, że jedzenie może być patriotyczne? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria tradycja
Kulinarny sekret Francji - delektuj się chwilą - Celebrowanie, wspólne siedzenie przy stole, są ważniejsze niż sam smak; liczy się ten moment, ta chwila - mówi David Gaboriaud, pół Polak, pół Francuz, który właśnie wydał książkę kulinarną "Coś francuskiego". Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kuchnia francuska kulinaria Francja
Jak wyciągnąć z dyni to, co najlepsze? Katarzyna Pruchnicka kontynuuje temat dyni i kolejny raz udowadnia, jak dużo można zrobić z tym fantastycznym warzywem. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia dynia STYL ŻYCIA
"Dwudziestolecie od kuchni", czyli co jadano w międzywojniu Aleksandra Zaprutko-Janicka w swojej nowej książce zabiera czytelników w czasy szokujących kontrastów. Arystokratyczne rauty zestawia z wielkim kryzysem zmuszającym wiejskie rodziny do żywienia się trawą i korą. Zobacz więcej na temat: Trójka Marek Stremecki HISTORIA I wojna światowa II RP kuchnia polska KSIĄŻKA
Jak produkuje się sery szwajcarskie? Białe, żółte, topione, pleśniowe, słodkie, pikantne, z mleka krowiego, koziego lub owczego - na świecie produkuje się około czterech tysięcy gatunków sera. Jak przebiega ten proces - to sprawdzała w Szwajcarii Justyna Tylczyńska. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia kulinaria Justyna Tylczyńska Maciej Oswald
"Kociołek wolski" - reportaż Marty Rebzdy Spółdzielnia Socjalna Wola powstała z inicjatywy społeczniczek i osób z niepełnosprawnością, którzy marzyli o stworzeniu miejsca dostępnego, otwartego i przyjaznego dla mieszkanek i mieszkańców Woli, i nie tylko. Zobacz więcej na temat: Marta Rebzda reportaż przepisy kulinarne
Michał Bryś podaje przepisy na dania z grzybów Pizza z grzybami i grzyby w proszku? Znany szef kuchni Michał Bryś radzi, jak wykorzystać tegoroczny wysyp grzybów. Zobacz więcej na temat: grzyby kulinaria STYL ŻYCIA przepisy kulinarne
Jeść mięso czy nie jeść mięsa? Oto jest pytanie - Film "Głód mięsa" nie narzuca żadnych rozwiązań czy odpowiedzi, tylko zachęca do refleksji i zastanowienia się nad tym, co jest dobre dla naszego organizmu - mówi Kuba Gutek z Films For Food. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska FILM kino kulinaria KULTURA
Szef kuchni. Jak zostać kulinarnym artystą? Jest mistrzem, artystą, czasem musi być po prostu dobrym rzemieślnikiem, a czasem żołnierzem. Szef kuchni - czy, aby nim zostać, wystarczy tylko doskonałe wyczucie smaku? Zobacz więcej na temat: Czwórka praca kuchnia Beata Kwiatkowska kulinaria zatrudnienie STYL ŻYCIA
Banany i kawa z misją. Jak kupować odpowiedzialnie? W cyklu "A nuż, widelec" staramy się zachęcać do jedzenia warzyw i owoców sezonowych oraz rosnących tam, gdzie mieszkamy. Kupując bardziej egzotyczne produkty, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka warzywa owoce Trójka odpowiedzialność handel certyfikat prawo
Czas rozpocząć pomidorowe szaleństwo! Nim na dobre zacznie się zima, warto pomyśleć o przetworach, które pozwolą na dłużej zatrzymać smaki lata. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka przetwory Trójka przepisy kulinarne
Owocowo-warzywni ludzie Giuseppe Arcimboldo Choć Giuseppe Arcimboldo stworzył malarski koncept w XVI w., jego "kulinarne" portrety do dziś robią wrażenie. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria malarstwo hobby
Kebson TV. O sekretach arabskiego dania - Dobry kebab to duży kebab. I ostry. A jego sekret tkwi w mięsie - mówi Adam Seliga, autor kanału "Kebson TV - testuje kebaby". Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik kulinaria kuchnia hobby youtube STYL ŻYCIA
Niezwykła kulinarna kolekcja - 600 menu Macieja Nowaka Zbieranie talerzy, sztućców czy etykiet wydaje się być banalne przy kolekcji menu Macieja Nowaka. Znany krytyk kulinarny przez prawie dwadzieścia lat był gościem restauracji i zbierał… jadłospisy. Kolekcję przekazał Bibliotece Narodowej. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA Beata Kwiatkowska Maciej Nowak kulinaria restauracja Mateusz Gołębiewski