Nadwaga i otyłość wśród dzieci. Winne reklamy? Europejskie organizacje konsumenckie chcą, żeby Unia Europejska wprowadziła regulacje ograniczające liczbę reklam niezdrowej żywności, np. słodyczy. Zwłaszcza jeśli takie treści emitowane są w telewizji czy internecie przed i w trakcie programów dla dzieci. Zobacz więcej na temat: Trójka Unia Europejska Euranet Plus reklama Łukasz Walewski
Warszawskie restauracje okiem szefa kuchni <p>Gościem audycji był Mateusz Walusiewicz, 21-letni kucharz mający na koncie współpracę z najbardziej ekskluzywnymi miejscami na kulinarnej mapie Warszawy.</p> Zobacz więcej na temat: restauracja Łukasz Modelski
Radzimy: jak czytać etykiety na produktach żywnościowych Nie wiesz, co oznaczają skomplikowane nazwy i symbole na etykietach żywności? Posłuchaj audycji Pogotowie Konsumenckie. W programie eksperci: Paulina Gąsiewska (Instytut Żywienia i Żywności), Dariusz Łomowski (Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów) doradzali, na co zwracać uwagę robiąc zakupy. Zobacz więcej na temat: żywność zakupy zdrowie
Bliny czy naleśniki? Jaka jest różnica? Francuzi mają swoje crepes, Amerykanie pancakes, a Polacy zajadają się naleśnikami. Jednak zdrowszą alternatywą mogą być bliny robione z mąki gryczanej. Jak radzi Ewa Aszkiewicz, świetnie pasuje do nich kawa zbożowa z mlekiem. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie dieta kuchnia zdrowe odżywianie naleśniki bliny
Co nas zakwasza? Dietetycy i lekarze coraz częściej podkreślają, jak ważna jet równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie. Jej zaburzenie to efekt niewłaściwej diety. Skutkiem zakwaszenia mogą być z kolei poważne dolegliwości, ale nie będą nam groziły, jeśli tylko będziemy się odpowiednio odżywiać. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie dieta zdrowe odżywianie żywność kawa herbata cukier
Dieta (nie tylko) dla studenta Nie bez powodu znaną mieszankę bakalii nazwano studencką. Spożywanie właśnie m.in. orzechów i suszonych owoców zalecane się studentom w czasie nauki. Wysiłek umysłowy wspomagają też m.in. banany i jajka. Ułożenie odpowiedniego jadłospisu pomoże nie tylko tym, których czekają egzaminy, ale każdego, kto chce zadbać o prawidłową pracę mózgu. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA dieta zdrowie i dieta zdrowie zdrowe odżywianie mózg studenci studia tłuszcz węglowodany
Skutki uboczne żucia gumy Zwykle kojarzona jest z odświeżaniem oddechu i higieną jamy ustnej w sytuacjach, kiedy nie możemy umyć zębów. Gdy po gumę do żucia sięgamy sporadycznie, możemy dostrzec jej zalety, ale jeśli jej nadużywamy, możemy sobie zaszkodzić. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie higiena mięśnie uroda stawy
Odkryto gen smaku pomidorów Gdy kupujemy warzywa, kierujemy się głównie ich wyglądem, kolorem i kształtem. Zależy nam też, aby były smaczne, ale wygląd i smak niestety nie zawsze idą ze sobą w parze. Naukowcy odkryli gen, dzięki któremu smak pomidorom będzie można… nadać. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie pomidory warzywa owoce genetyka smak
"Superfood" - wprowadź do diety nową jakość Jarmuż, komosa ryżowa, olej lniany, algi, jagody goji czy czosnek - moda na zdrowe gotowanie trwa, więc te składniki coraz częściej lądują na naszych stołach. Zobacz więcej na temat: kulinaria Patryk Kuniszewicz Marta Hoppe dieta zdrowie STYL ŻYCIA Czwórka
Zimą trzeba jeść więcej? Dietetyk: to mit! Zimą jedzmy inaczej - nie chodzi o to, żeby o tej porze roku jeść bardziej kaloryczne potrawy. - To mit, że nasz organizm zimą potrzebuje więcej kalorii niż latem - mówi dietetyk kliniczny Katarzyna Kosałka. Zobacz więcej na temat: Monika Tarka-Kilen Robert Kilen zdrowe odżywianie STYL ŻYCIA diety herbata zupy
Lekkostrawny i bezglutenowy, a dodaje energii! Dobrze znany także w kuchni polskiej, choć wydaje się, że wciąż za mało doceniany. W zestawieniu z ziemniakami i makaronem raczej nie ma szansy na miejsce pierwsze. A szkoda, bo daje nam dużo dobrego. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie zdrowie i dieta dieta ryż kuchnia zdrowe odżywianie indeks glikemiczny
Jadłodzielnia - prosty sposób na pomaganie W Polsce powstają kolejne punkty, w których można się podzielić jedzeniem. Na każdą "jadłodzielnię" składa się lodówka i szafka z półkami. Zobacz więcej na temat: Marta Rebzda dobroczynność reportaż Trójka STYL ŻYCIA
Rakotwórcze tosty i frytki? Tak twierdzą w najnowszym raporcie eksperci brytyjskiej Agencji Standardów Żywności. Zobacz więcej na temat: NAUKA tłuszcz rak
"Jadłodzielnia" - reportaż Marty Rebzdy W Polsce powstają kolejne punkty, w których można się podzielić jedzeniem. Zobacz więcej na temat: Marta Rebzda reportaż
Glutaminian sodu jest bezpieczny? Substancja używana w przemyśle spożywczym w celu wydobycia i wzmocnienia smaku produktów uznawana jest przez wiele osób za konserwant szkodliwy dla zdrowia. W Unii Europejskiej nie został sklasyfikowany jako niezdrowy, amerykańska organizacja Food and Drug Administration również twierdzi, że jest bezpieczny. Jaka jest prawda o glutaminianie sodu? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie dieta zdrowe odżywianie przyprawy kuchnia japońska chemia
Czym się zajadały panny z Wilka? W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o kuchni w opowiadaniu Jarosława Iwaszkiewicza, ale też w filmie Andrzeja Wajdy. Zobacz więcej na temat: kuchnia Jarosław Iwaszkiewicz Andrzej Wajda Łukasz Modelski
20 minut na zjedzenie obiadu to zbyt mało W stołówce uczniowie mają zazwyczaj 20 minut na zjedzenie obiadu. Polskie Banki Żywności alarmują, że ten czas może nie wystarczyć, żeby w spokoju zjeść posiłek. Zobacz więcej na temat: Trójka Robert Kantereit szkoła Paulina Kozion STYL ŻYCIA
Blogerka w restauracji. Nowy wymiar krytyki W audycji "Droga przez mąkę" spotkaliśmy się z blogerką restauracyjną Joanną Mróz, która ocenia lokale w autorskiej 20-punktowej skali. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski