Moda na czerń w… kuchni Znany już setki lat temu zapamiętany został jako lek na dolegliwości żołądkowe. Dziś odkrywany jest na nowo i wymienia się jego kolejne właściwości. W nowym roku ma szansę stać się trendem wśród fanów dietetycznych nowinek. Czy węgiel aktywny zostanie hitem? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie zdrowe odżywianie dieta trendy kuchnia uroda
Najpopularniejsze trendy żywieniowe 2016 roku Każdego roku wrasta zainteresowanie konkretnymi produktami spożywczymi, które zostają odkryte, spopularyzowane albo wracają do naszych kuchni w nowych odsłonach. Pojawia się moda na jedzenie pewnych produktów i wyłączanie z diety innych. Jakie trendy królowały w menu na 2016 rok? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie zdrowie i dieta dieta dieta bezglutenowa 2016 tłuszcz kuchnia zdrowe odżywianie cukier
Eksperci alarmują: otyłość zabija! - Coraz więcej lekarzy i naukowców mówi, że 50 lat temu przemysłem najbardziej szkodliwym dla zdrowia był przemysł tytoniowy, a dziś jest to przemysł produkujący wysoko przetworzoną żywność z dodatkiem cukru - mówi Marta Pawłowska, trenerka zdrowego żywienia. Zobacz więcej na temat: Jolanta Fajkowska psychologia problemy społeczne zdrowe odżywianie otyłość NAUKA zdrowie cukier
Można zapobiec marnowaniu jedzenia? W Polsce co roku marnuje się około 9 milionów ton jedzenia. Nasz kraj zajmuje niechlubne piąte miejsce pod tym względem w europejskim rankingu. Zobacz więcej na temat: Trójka Kuba Strzyczkowski żywność dobroczynność
Świąteczne przejedzenie? Jest na to sposób! Trudno oprzeć się świątecznym smakołykom, które kuszą nas wyglądem i zapachem na zastawionym stole. Chcemy spróbować wszystkiego, a trudno odmówić babci, gdy częstuje kolejnym kawałkiem sernika albo dokładką bigosu. Staramy się pamiętać, by jeść z umiarem, ale nie zawsze się to udaje. Jak sobie pomóc, gdy przesadzimy z ucztowaniem? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie zdrowie i dieta dieta święta Boże Narodzenie Wigilia woda detoks
Jak nie przytyć w święta? W święta zapominamy o dietach i ograniczeniach żywieniowych, tłumacząc sobie, że raz w roku można sobie na to pozwolić. Jednak w praktyce ucztowanie zaczynamy już od momentu przygotowywania potraw aż do ich całkowitego opróżnienia z garnków i naczyń. A największy problem pojawia się wtedy, gdy okazuje się, że sylwestrowa kreacja jest… za mała… Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowe odżywianie zdrowie Boże Narodzenie święta Wigilia Nowy Rok sylwester dieta
Przedświąteczny detoks W przedświątecznym zabieganiu pamiętamy o zakupach, prezentach, ozdabianiu wnętrz i przyrządzaniu smakowitych potraw. Bardzo często zapominamy jednak o sobie, a przecież zależy nam, by w te wyjątkowe dni czuć się i wyglądać dobrze. Warto poświęcić kilka chwil na przygotowanie organizmu do ucztowania. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie dieta detoks zanieczyszczenie Wigilia Boże Narodzenie święta owoce warzywa
Podróż po warszawskich restauracjach lat 90. O tajnikach kulinariów sprzed ponad dwóch dekad lat opowiadał Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny magazynu "Wino". Zobacz więcej na temat: restauracja Warszawa lata 90 Łukasz Modelski
Opłata za marnowanie żywności - Przekazywanie żywności jest bezpłatne, podobnie jak jej otrzymywanie przez osoby potrzebujące. To, czego dotyczą opłaty w ustawie dotyczącej przeciwdziałania marnowaniu żywności, to opłata za utylizację żywności – podkreśliła w Polskim Radiu 24 Maria Kowalewska z Federacji Banków Żywności. Dodała, że oznacza to, że firma lub przedsiębiorca, który kieruje żywność do zutylizowania, będzie musiał wnieść dodatkową opłatę. Zobacz więcej na temat: pomoc
Łosoś, śledź, dorsz - których ryb nie kupować? Fishburger z plamiaka, śledź z patelni z warzywami lub wędzona makrela - brzmi apetycznie i zdrowo, ale czy ekologicznie? Zobacz więcej na temat: Czwórka ryby ekologia Marta Hoppe NAUKA
W kinie Jarmuscha jedzenie to przekaźnik - I to nie tylko stanów emocjonalnych. Może być także przyczynkiem do jakiejś dyskusji - mówi krytyczka filmowa Madga Maksimiuk. Na srebrnych ekranach premiera "Patersona", nowego filmu Jima Jarmuscha, a w "Sztuce jedzenia" sprawdzamy wątki kulinarne w twórczości reżysera. Zobacz więcej na temat: Czwórka kino kuchnia Jim Jarmusch Beata Kwiatkowska KULTURA FILM
Ranking najbardziej smakowitych książek Zapraszamy do wysłuchania trzech części podsumowania najciekawszych książek kucharskich, które w ostatnim czasie trafiły do księgarń. Zobacz więcej na temat: gotowanie Łukasz Modelski
Styl życia = styl żywienia. Menu z ideą Coraz częściej spotykamy osoby, które nie spożywają mięsa, glutenu, produktów pochodzenia zwierzęcego i wielu innych produktów. Powstają też restauracje serwujące dania dla wymagających. Jedni decydują się na zmianę sposobu żywienia z powodów zdrowotnych, np. chorób i alergii, a inni w trosce o środowisko, względy ekologiczne i moralne. Przedstawiamy kilka rodzajów najbardziej charakterystycznych diet. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie żywność dieta kuchnia warzywa owoce zwierzęta
Jak zrzucić kilogramy? "Zdrowe nawyki zamiast tasiemca" - Jeśli ekstremalnie ograniczymy liczbę kalorii, na początku szybko stracimy kilogramy. Po pewnym czasie jednak nasze ciało zacznie się "zabezpieczać" przed brakami substancji odżywczych i wówczas waga się zatrzymuje. Wciąż nie jemy, ale już nie chudniemy. I pojawia się frustracja - mówiła Elżbieta Lange, psychodietetyk. Zobacz więcej na temat: diety zdrowie Czwórka Jakub Jamrozek STYL ŻYCIA zdrowie i dieta
Kto marzy o gwiazdce Michelin i czapce Gault&Millau? Czym się kierować przy wyborze restauracji? Jeśli opiniami, to czyimi? W tym odcinku audycji mówiliśmy o tym, co jest oznaką prestiżu dla samych szefów kuchni. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka restauracja kuchnia
Między sztuką kulinarną a jedzeniem w sztuce „Ten co podejmuje przyjaciół, a nie zatroszczył się o posiłek dla nich, niegodny jest posiadania przyjaciół” – pisał Brillat-Savarin. O celebrowaniu życia przez ucztowanie oraz sposobach przedstawiania jedzenia w sztuce i filmie dyskutowali w Kwadraturze Kultury Zofia Jabłonowska-Ratajska, krytyczka sztuki i Michał Oleszczyk, filmoznawca. Zobacz więcej na temat: Michał Oleszczyk malarstwo
Warzywniak. "Twoja gwarancja młodości" Jedzenie dwóch łyżek posiekanej rzeżuchy codziennie przez miesiąc spłyca zmarszczki nawet o 40 proc. przekonuje w książce "5 lat młodsza w 5 tygodni" Agnieszka Mielczarek, a nam zdradza inne przepisy na to, jak zachować młodość. Zobacz więcej na temat: Czwórka malarstwo kulinaria zdrowie Beata Kwiatkowska STYL ŻYCIA zdrowie i dieta
W street foodzie liczy się inwencja A w Czwórce dowodzi tego Jurek Sobieniak, kucharz, technolog żywności, a także autor książki "Street food. Głód ulicy". Jakie są najnowsze trendy ulicznego gotowania? Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie STYL ŻYCIA Karina Terzoni Aleksandra Jasińska miasto kuchnia kuchnia tajska zdrowie i dieta