Między sztuką kulinarną a jedzeniem w sztuce „Ten co podejmuje przyjaciół, a nie zatroszczył się o posiłek dla nich, niegodny jest posiadania przyjaciół” – pisał Brillat-Savarin. O celebrowaniu życia przez ucztowanie oraz sposobach przedstawiania jedzenia w sztuce i filmie dyskutowali w Kwadraturze Kultury Zofia Jabłonowska-Ratajska, krytyczka sztuki i Michał Oleszczyk, filmoznawca. Zobacz więcej na temat: Michał Oleszczyk malarstwo
Warzywniak. "Twoja gwarancja młodości" Jedzenie dwóch łyżek posiekanej rzeżuchy codziennie przez miesiąc spłyca zmarszczki nawet o 40 proc. przekonuje w książce "5 lat młodsza w 5 tygodni" Agnieszka Mielczarek, a nam zdradza inne przepisy na to, jak zachować młodość. Zobacz więcej na temat: Czwórka malarstwo kulinaria zdrowie Beata Kwiatkowska STYL ŻYCIA zdrowie i dieta
W street foodzie liczy się inwencja A w Czwórce dowodzi tego Jurek Sobieniak, kucharz, technolog żywności, a także autor książki "Street food. Głód ulicy". Jakie są najnowsze trendy ulicznego gotowania? Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie STYL ŻYCIA Karina Terzoni Aleksandra Jasińska miasto kuchnia kuchnia tajska zdrowie i dieta
Burak w niecodziennym wydaniu Kumin, czosnek niedźwiedzi, olej lniany, kozi ser mogą sprawić, że burak nabierze nowego wymiaru smaku. Jak jeszcze można urozmaicić dania z tym warzywem? Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie buraki buraczki warzywa zdrowie
Jedzeniem warto się dzielić... także z sąsiadami A pomoże Wam w tym aplikacja Shaman, którą trzech studentów - Jakub Sienkiewicz, Tomasz Garbus i Michał Dzienisiewicz - opracowało w 20 godzin podczas Hakatonu. W Czwórce zdradzają, na czym ich aplikacja polega oraz skąd wzięli na nią pomysł. Zobacz więcej na temat: Czwórka aplikacje mobilne Kamil Jasieński gotowanie akcja charytatywna pomoc żywność
Jak dobrze przygotować jedzenie do pracy? - O diecie warto pomyśleć tak, jak o zmianie nawyków żywieniowych, czyli jak o czymś, co jest trwałe, by utrzymać efekty odchudzania - mówi dietetyk, Ewa Bieniak. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha dieta zdrowie
Biurowa moda. Co nam wolno w pracy? Podczas najbliższej audycji poruszymy temat dress code'u. Jakie są zasady dobierania stroju, w którym pojawiamy się w miejscu pracy? Zobacz więcej na temat: moda praca Dress code biuro diety porady
Zdrowo to także smacznie. Liczy się balans Taką dewizę w gotowaniu wyznaje Justyna Połeć, autorka kulinarnego bloga, ale przede wszystkim pasjonatka gotowania. W "Czacie Czwórki" zdradziła kilka sekretów swojej kuchni i zdrowego stylu życia. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA zdrowie i dieta kuchnia przepisy kulinarne Piotr Firan Justyna Tylczyńska
"Mama nie wpuszczała mnie do kuchni" A niedawno ta blogerka i pasjonatka gotowania wydała książkę "Na zdrowie", w której dzieli się z czytelnikami nie tylko swoimi przepisami, ale także kulinarnymi doświadczeniami. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia gotowanie zdrowie zdrowie i dieta STYL ŻYCIA Piotr Firan
Nieznane nazwy, pod którymi kryje się cukier Gdy mówimy o cukrze, mamy na myśli głównie drobne, białe kryształki znajdujące się w cukiernicach w większości domów. Kupujemy go w pierwszym napotkanym sklepie i dodajemy do herbaty, kawy, ciast i dań na słodko. Nazw cukru jest jednak znacznie więcej, a pod niektórymi kryją się substancje otrzymywane chemicznie. Aby łatwiej zidentyfikować jego występowanie, należy szukać na etykietkach następujących nazw: Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie dieta zdrowe odżywianie cukier cukierki mleko kuchnia cukrzyca
Jak godnie uczcić Tydzień Kuchni Włoskiej? Kuchnia włoska to nie tylko pizza i pasta. - Nie wyobrażam jej sobie bez pomidorów i oliwy - przyznaje kucharz Marco Ghia. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia włoska dieta Marco Ghia smak STYL ŻYCIA
Jak dawniej obchodzono katarzynki? Choć dziś bardziej popularne są andrzejki, dawniej w Polsce równie często obchodzono katarzynki. W wigilię imienin Katarzyny wróżyli sobie młodzi panowie. Zobacz więcej na temat: Trójka Anna Rokicińska STYL ŻYCIA
Francuskie słodkości według Alaina Ducasse'a Alain Ducase to francuski szef kuchni, uważany za najlepszego na świecie. Jego restauracja w Monte Carlo jako pierwsza uzyskała trzy gwiazdki Michelin. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne STYL ŻYCIA kuchnia francuska kuchnia
Produkty "bio", "fit", "light" - nie daj się nabrać! Osoby, które się odchudzają lub chcą po prostu odżywiać się zdrowo, często sięgają po produkty oznaczone jako dietetyczne. Okazuje się jednak, że to pułapka zastawiona przez marketingowców! Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha zdrowe odżywianie żywność zakupy dieta STYL ŻYCIA
Światowy Tydzień Kuchni Włoskiej Ruszył Tydzień Kuchni Włoskiej organizowany przez Ambasadę Włoch, Włoski Instytut Kultury oraz Włoską Izbę Handlową. Wybrane włoskie restauracje zaproszone do udziału w wydarzeniu przygotowały specjalne menu degustacyjne w promocyjnych cenach. Inicjatywa ma na celu promowanie włoskiej sztuki kulinarnej, która zdobyła serca smakoszy na całym świecie. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta kuchnia włoska Włochy pizza kulinaria kuchnia makaron przyprawy zdrowe odżywianie
Świąteczna zbiórka żywności. Podziel się z potrzebującymi Pierwsza zbiórka żywności organizowana przez Federację Polskich Banków Żywności SOS odbyła się w 1996 roku. Od tamtej pory każdego roku w sklepach na terenie całej Polski przed świętami Bożego Narodzenia wolontariusze zbierają żywność dla potrzebujących. O akcji mówiły w Polskim Radiu 24 Magdalena Krajewska (Federacja Polskich Banków Żywności SOS w Warszawie) i Dagmara Rudowska (koordynatorka Świątecznej Zbiórki Żywności w Warszawie). Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 akcja charytatywna Boże Narodzenie wolontariat żywność
Jak nie podjadać i nie pozwalać na to dzieciom? - Gdy do dziecka przychodzi koleżanka czy kolega, to wiadomo, że wypada poczęstować maluchy czymś do jedzenia. To mogą być domowe, łatwe ciasteczka owsiane, nasiona słonecznika czy świeże lub suszone owoce - zaleca dietetyk Aneta Łańcuchowska. Zobacz więcej na temat: Krystian Hanke Paulina Kozion Trójka STYL ŻYCIA
Przeżyć na kapuście. Tajniki okrętowej kuchni - Gdy raz podróż przedłużyła się o dwa tygodnie, postawiłem sobie za punkt honoru, że będę karmił marynarzy warzywami. Ukisiłem zatem kapusty - wspominał w "Drodze przez mąkę" Piotr Lisakowski, rybak, restaurator i wieloletni kucharz okrętowy. Zobacz więcej na temat: kuchnia Łukasz Modelski morza żeglarstwo KULTURA