Historia polskiego winiarstwa pisana na nowo Gościem audycji "Droga przez mąkę" był Mariusz Kapczyński, autor "Atlasu wina – Polska". Zobacz więcej na temat: Winnica Łukasz Modelski Dwójka
Zupka w proszku - co w niej jest? Zupka w proszku to błyskawiczne, popularne studenckie danie. Wystarczy dolać wody, chwilę poczekać i gotowe. Sprawdzamy co tak naprawdę zawiera. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia przepisy
Rzeczywistość dogoniła wizje twórców z filmów SF. Mięso z drukarki już w restauracjach Alternatywne mięso wyprodukowane ze składników roślinnych i wydrukowane w technice 3D trafia z Izraela na stoły m.in. luksusowych restauracji we Francji, Wielkiej Brytanii i Niemczech. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA pieniądze ŚWIAT Polskie Radio
Kulinarna Hiszpania - co do zjedzenia i obejrzenia? Po Włoszech, Portugalii i Stambule Bartek Kieżun wyruszył w podróż do Hiszpanii, by przywieźć z niej to, co najpyszniejsze w kraju wiecznej sjesty i południowego słońca. Zobacz więcej na temat: Czwórka Hiszpania kuchnia hiszpańska przepisy kulinarne Kamil Jasieński
Kulinarne bestsellery Najlepsze książki kucharskie ostatniego półrocza - to był temat tej audycji. Zobacz więcej na temat: gotowanie Łukasz Modelski Dwójka
Fine dining - wybierz się w kulinarną podróż przez 5 talerzy Rolą posiłku - wg filozofii fine dining - nie jest zaspokojenie głodu, lecz dostarczenie wrażeń. Istotny jest kunszt kulinarny szefa kuchni, sposób przygotowania jedzenia, jego serwowania, wystrój wnętrza oraz atmosfera towarzysząca uczcie. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia przepisy Mateusz Kulik restauracja
Gęś – smakowita arystokracja wśród drobiu Wszyscy znamy popularne od pewnego czasu hasło „Gęsina na świętego Marcina” mające na celu przypomnienie i przywrócenie polskiej kuchni tego niegdyś niezwykle popularnego rodzaju mięsa. Wszak pieczona gęś z jabłkami to nasza tradycyjna potrawa. Na dodatek gęsina jest zdrowym mięsem, co potwierdzają badania naukowe. Tym bardziej więc warto się nią zainteresować. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie Anna Popek Trójka
W Lublinie jedzenie z restauracji dostarcza… robot W centrum Lublina od kilku dni można spotkać Kasię i Mateusza – dwa roboty, które dowożą do klientów jedzenie z restauracji. Do tej pory udało im się dostarczyć dziesięć posiłków. Póki co, urządzenia są sterowane przez ludzi, ale celem ich twórców jest stworzenie całej armii urządzeń, które zastąpią "tradycyjnych" dostawców. Zobacz więcej na temat: Trójka Piotr Łodej Tomasz Spicyn technologie restauracja dostawa Lublin robotyka STYL ŻYCIA
Kotlet z ciecierzycy zamiast schabowego 8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, którego celem jest promowanie wśród najmłodszych, ale nie tylko, zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych, regularnego spożywania posiłków. Informowania o konsekwencjach złej diety. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie dieta ekologia Witold Lazar Trójka
"Ponad połowa Polaków planuje zmniejszenie konsumpcji mięsa". Zobacz analizę PIE Coraz większa liczba Polaków ogranicza lub zupełnie rezygnuje ze spożycia mięsa; obserwowane trendy to w dużej mierze zasługa młodszych pokoleń - stwierdzono w analizie Polskiego Instytutu Ekonomicznego. Zobacz więcej na temat: żywność dieta GOSPODARKA rynek
Psotrawy, psiesmaki, psiecjały - a Ty co wybierzesz na obiad dla swojego psa?? Każdy do swojego psa chce jak najlepiej. Często zmieniamy im karmy, eksperymentujemy, dzielimy się przysmakami z własnego talerza - okazuje się, że to błędy, bo psu na talerzu służy monotonia - stałe, pełnowartościowe danie. Zobacz więcej na temat: Czwórka Szymon Jaworski PSY pies
Czy nasi przodkowie jedli lepiej niż my? "Monumenta Poloniae Culinaria" to cykl wydawniczy przygotowany przez Muzeum Jana III Sobieskiego w warszawskim Wilanowie. Prezentuje wykwintną kuchnię naszych przodków. Jak się okazuje, była ona bogata w wymyślne potrawy z dziczyzny, drobiu i ryb przyprawionych korzeniami i orientalnymi przyprawami. Zobacz więcej na temat: Łukasz Sobolewski Trójka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie Przemysław Cięgotura
Ryby na polskich stołach. Śledź wciąż niepokonany, choć doceniamy też mintaja Spożycie ryb w Polsce z roku na rok rośnie. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w tym roku wyniesie 14 kg na mieszkańca. Najchętniej jemy śledzie, mintaje i makrele. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA kuchnia ryby owoce morza
Henryk Kowalczyk: przyspieszamy prace nad Polskim Holdingiem Spożywczym - Jest zmiana ustawy w Sejmie i sądzę, że to możliwe, żeby Polski Holding Spożywczy powstał w ciągu pół roku. To ambitny czas - poinformował w Programie 1 Polskiego Radia minister rolnictwa Henryk Kowalczyk. Zobacz więcej na temat: żywność Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi handel GOSPODARKA POLSKA społeczeństwo rolnictwo polityka
Zamawianie jedzenia na wynos. Rosnąca liczba skarg od klientów Opcja dowozu jedzenia ułatwia życie, a usługi dostawców w dobie pandemii cieszą się ogromnym powodzeniem. Tymczasem lista zarzutów wobec nich jest ogromna i ciągle rośnie. Zobacz więcej na temat: restauracja UOKiK konsument prawa klienta Klaudia Porębska
Kaszanka i czarna polewka. Międzynarodowe odsłony krwistych dań Aby w kinie pokazać krew, ekipy filmowe uciekały się do przeróżnych sztuczek. Wykorzystywano ketchup, dżemy, sok malinowy. Jednak filmowcy korzystali też z kulinarnych odkryć. Przepisy na przeróżne odsłony dań z krwi wiele im podpowiadały. Bez problemu odnajdziemy je w kuchni całej Europy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska kuchnia krew
Konferencja Madrid Fusión. Co będziemy jeść w przyszłości? - Wątek mięsa był bardzo obecny na tegorocznej konferencji, bo cały świat gastronomii próbuje zająć wobec niego jakieś stanowisko, wymyślając przeróżne alternatywy - mówił w audycji "Droga przez mąkę" Łukasz Modelski. Zobacz więcej na temat: Dwójka Łukasz Modelski kulinaria
Co jeść po bieganiu? Dietetyk podpowiada Dlaczego posiłek po bieganiu jest koniecznością? Bo tak naprawdę to regeneracja powoduje, że wzrasta poziom sportowy biegacza. Oczywiście, ważne jest to, co się dzieje na treningu, ile człowiek z siebie daje, jednak kluczowe znaczenie ma odpowiednia regeneracja. Chodzi o to, że organizm musi uzupełnić stracone elementy, a posiłek ich dostarcza. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA bieganie SPORT dieta Krzysztof Łoniewski Trójka