Przepis na sałatkę szwedzką z ogórków Mamy szczyt sezonu przetwórczego. Zachęcamy do zrobienia przepysznej sałatki, której głównym bohaterem są ogórki gruntowe. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne przepisy
"Sekrety włoskiej kuchni". Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu? Jak faszyzm walczył z makaronem? Dlaczego pizzę we Włoszech je się tylko z przyjaciółmi? O włoskiej kulturze jedzenia mówimy w programie Beaty Kwiatkowskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska Włochy kuchnia włoska
Jambalaya - smakuje najlepiej przy nowoorleańskim jazzie Jambalaya to potrawa prosto z amerykańskiej Luizjany. Przypomina trochę gulasz lub gęstą zupę, a żeby ją przygotować potrzeba kilku odmian mięsa lub owoców morza, warzyw, przypraw, bulionu i długo gotowanej zasmażki. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik kuchnia gotowanie kulinaria STYL ŻYCIA
Soljanka - przepis na tradycyjną chłopską zupę Przepisów na soljankę jest mnóstwo. My proponujemy soljankę w nieco bardziej wykwintnej - i trochę bardziej pracochłonnej - wersji. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy kulinarne przepisy
Wystartowała kampania przeciwdziałająca marnowaniu jedzenia i zmianom klimatycznym Jedna trzecia całej, wyprodukowanej na świecie żywności nigdy nie trafia na nasze stoły. W każdej sekundzie w koszu ląduje 51 ton jedzenia, które można by było zjeść ze smakiem. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński klimat ochrona środowiska
Staliśmy się foodies, ale wciąż najchętniej zamawiamy pizzę Wybory kulinarne Polaków, przez ostatnie lata, bardzo się zmieniły. Polacy stali się foodies, czyli osobami, które zaczynają próbować nowych potraw i doceniać dania z najdalszych zakątków świata. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Mateusz Kulik kuchnia polska
Czy mamy już technologię, by terraformować inne globy? Mówimy o terraformacji Marsa, o przekształceniu go w Ziemię. A czy my tutaj na Ziemi przekształciliśmy choć jedno miejsce? Zobacz więcej na temat: NAUKA kosmos Tomasz Rożek STYL ŻYCIA Trójka
Dlaczego lubimy chrupiące jedzenie? Czy wiadomo, dlaczego tak bardzo większości ludzi smakują chrupiące rzeczy? Chleb z chrupiącą skórką jest lepszy od tego bez, skórka na kurczaku z rożna też musi "chrupać", nie mówiąc już o landrynkach czy paluszkach… Zobacz więcej na temat: NAUKA kosmos Tomasz Rożek STYL ŻYCIA Trójka
Czas na grzybobranie Zbieranie grzybów ma w Polsce rzeszę fanów. Ostatnie deszczowe dni spowodowały pierwszy ich wysyp w lasach. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA grzyby Michał Kirmuć jesień grzybobranie zdrowie Mariusz Pieśniewski
Chimichanga - przepyszne dzieło przypadku Podobno było to tak, że pewnego razu jednej kucharce wpadło burrito do frytury. I tak powstało nowe danie - chimichanga. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik STYL ŻYCIA
Nie tylko rosół i pomidorowa – o zupach nie tak oczywistych – Kremy są modne. Młodzi ludzie są zabiegani, więc ograniczają się do kupienia blendera i szybkiej akcji – mówił Trójkowy szef kuchni Jarosław Uściński, który zdradził nam przepis na zupę krem będącą nieoczywistym połączeniem pietruszki, cukinii i… gruszki. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kulinaria owoce Tomasz Żąda warzywa cukinia
Tajemnice patelni, czyli dlaczego jedzenie przywiera? Jeśli blacha patelni nie jest izolowana od potrawy, to często występuje zjawisko zwane adhezją, czyli przywieraniem. Do izolacji możemy wybrać olej, ale może lepszy będzie politetrafluoroetylen? Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz Maciej Wójcik gotowanie
Wspominamy niezwykłą podróż kulinarną "Lata z Radiem" W jej ramach - wraz z reporterką w drodze Małgorzatą Raduchą - poznaliśmy smaki rożnych regionów Polski. W trakcie wędrówki udało się nam także "popróbować" kuchni gruzińskiej czy indonezyjskiej. Zajrzeliśmy nawet do kuchni... radiowej! Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha przepisy
Lody. Przysmak noszony z gór - niesłodki, niemleczny Historia lodów wcale nie zaczyna się od słodkiego, mlecznego przysmaku jaki znamy dziś, a delektowali się nim m.in. Aleksander Wielki, Katarzyna Medycejska, a nawet król Ludwik XIV. Skąd wziął się tak lubiany przez nas mroźny deser? Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska desery STYL ŻYCIA
Nowoczesność i tradycja promują Żywiecczyznę Kto jest lepszy w kuchni: góralki, czy znani z ekranów telewizorów mistrzowie patelni? Odpowiedź poznamy w czteroodcinkowym show "Bitwa Smaków – Tradycja kontra Nowoczesność". Zobacz więcej na temat: Trójka Michał Kirmuć folk muzyka ludowa wieś Żywiec gotowanie Jarosław Krajewski dieta
Satay, nasi goreng i tempeh. "Lato z Radiem" w poszukiwaniu smaków Indonezji "Selamat pagi" (dzień dobry)! W ramach audycji "Lato z Radiem" wspólnie z Małgorzatą Raduchą zajrzeliśmy do Ambasady Republiki Indonezji w Warszawie. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha Indonezja przepisy Lato z Radiem 2020
Owoce morza pełne plastiku Brytyjscy i australijscy naukowcy odkryli metodę, która pozwala zbadać czy i ile plastiku jest we frutti di mare. A niestety on tam jest! Zobacz więcej na temat: Czwórka Weronika Puszkar Kamil Jasieński ekologia owoce morza
Czy picie w czasie jedzenia jest niezdrowe? – Pogląd, że picie w czasie jedzenia jest niezdrowe, opiera się na trzech obserwacjach, które są trochę mitami – odpowiada dr Tomasz Rożek. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Rożek ciekawostki alkohol NAUKA