Klienci chcą regionalnych produktów Na naszym rynku spożywczym karierę robią produkty żywnościowe z etykietą eko, bio czy organic i coraz częściej także produkty tradycyjne i regionalne. Już 40 z nich ma unijna ochronę. Zobacz więcej na temat: rolnictwo żywność
Francja: wielka bitwa o Nutellę. Słodko nie było Kto z nas nie lubi Nutelli. Francuzi ten słodki przysmak dażą szczególnym uwielbieniem. Dlatego ich uwadzę nie umknęła przecena produktu o 70 procent. Jak można się domyślić nie obyło się bez awantur. Zobacz więcej na temat: wiadomości ŚWIAT Francja słodycze
Ciekawy pomysł na twaróg Gieno Mientkiewicz, znawca polskich serów zagrodowych, niezwykły przepis przywiózł wprost z Podlasia. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka żywność przepisy kulinarne STYL ŻYCIA
Jak zamienić złotówkę w szesnaście posiłków? Banki żywności, choć istnieją już od wielu lat, dopiero obecnie stają się bardzo popularne w naszym kraju. Ta szlachetna inicjatywa ciągle się rozwija i realizuje wiele innowacyjnych pomysłów. Zobacz więcej na temat: Trójka Elżbieta Korczyńska żywność pomoc wolontariat
Jak przekonać się do trudnych smaków? – Podstawowy sposób, by się przekonać do czegoś, co nam nie bardzo smakuje, to połączyć to z czymś, co lubimy – podpowiada Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka STYL ŻYCIA przepisy kulinarne
Firmy cateringowe pod lupą Inspekcji Handlowej Inspekcja Handlowa, która skontrolowała 83 firmy cateringowe przygotowujące posiłki dla szpitali, szkół, domów dziecka, sanatoriów, wykryła nieprawidłowości aż u ponad 70 proc. przedsiębiorców. Zobacz więcej na temat: UOKiK żywność umowa
Langwedocja, czyli wino i królik w potrawce - Wcześniej pogardzane jako wina codzienne, nagle dostały się na szczyt. Kilkanaście lat temu wina z Langwedocji były bardzo popularne, także wśród koneserów. Dziś znów o nich cicho - mówił w Dwójce Marek Bieńczyk. Zobacz więcej na temat: alkohol literatura kuchnia francuska KULTURA Łukasz Modelski Marek Bieńczyk
Regionalna żywność weszła na salony. Liczą się smak i jakość Tradycyjna żywność cieszy się coraz większym powodzeniem. Świadczy o tym m.in. wysyp targów, wyłącznie z taką żywnością, zarówno w dużych, jak i mniejszych miastach oraz coraz więcej stoisk w sklepach, gdzie dominują tradycyjne wyroby. Zobacz więcej na temat: żywność rynek targi
"Błędnie uważa się, że bagietka pochodzi z Paryża" Bagietka, podobnie jak wieża Eiffla, jest jednym z symboli Francji. Co ciekawe, nad Sekwanę przywieźli ją... Austriacy. Zobacz więcej na temat: Trójka żywność pieczywo STYL ŻYCIA
Zdrowe odżywianie i zbilansowana dieta Makarony, kasze, płatki, mąka i pieczywo, czyli produkty zbożowe w naszej diecie. Wiele osób z nowym rokiem podjęło zobowiązanie, że będzie się zdrowo odżywiać. Jaką rolę w diecie pełnią węglowodany? Zobacz więcej na temat: żywność dieta muzyka rozrywkowa Paweł Sztompke niepodległość język polski
Dlaczego mleko kipi, a woda nie? Jak często zdarzyło się Państwu myć kuchenkę, ponieważ gotujące się mleko wykipiało? Dlaczego taki proces nie zachodzi podczas wrzenia wody? Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Rożek Krystian Hanke STYL ŻYCIA ciekawostki NAUKA mleko woda
Mięso i grzyby w maśle. Tak jadała Anglia za czasów Darwina - W zasadzie wszystko, co trafiało na stół wielkiego uczonego, było według jego żony najlepsze z masłem lub śmietaną. Zasadą było, że im więcej ich było, tym lepiej. No i ser, dużo sera - mówiła w Dwójce Laura Osęka. Zobacz więcej na temat: KULTURA Łukasz Modelski kuchnia kulinaria
W Polsce przede wszystkim "Tydzień Polski" Premier Mateusz Morawiecki zaapelował do sieci handlowych o promocję polskich produktów żywnościowych. Szef rządu odwiedził fabrykę Grupy Mlekovita w Wysokiem Mazowieckiem. Zobacz więcej na temat: Mateusz Morawiecki żywność handel
Zaglądamy do kuchni Karola Darwina Nie wiemy, jakie było pochodzenie gatunków wołowiny, którą jadano w domu Karola Darwina, ale wiemy mniej więcej, co gotowała jego żona. O tym porozmawiamy z Laurą Osęką. Zobacz więcej na temat:
Ok. 2 mln osób potrzebuje wsparcia w postaci żywności W Polsce marnuje się mniej więcej 9 mln ton żywności rocznie z czego blisko połowę marnotrawią konsumenci. Sporo żywności marnuje się też w czasie produkcji, dystrybucji czy transportu. Zobacz więcej na temat: żywność podatki
Co jeść, by nie chorować? Iwona Zasuwa jest muzykiem i pedagogiem. Na co dzień jest jedną z najbardziej cenionych wokalistek sesyjnych i chórzystek na rynku muzycznym. Muzyką zajmuje się od 20 lat, ale jej pasją jest także gotowanie... Zobacz więcej na temat: Trójka zdrowe odżywianie zdrowie Joanna Bogusławska
Co robić, żeby przestać podjadać? Podjadanie jest wśród Polaków bardzo powszechne. A może nieść ze sobą poważne konsekwencje, szczególnie u najmłodszych. Jak sobie radzić z tym problemem? Zobacz więcej na temat: Trójka Kuba Strzyczkowski Tomasz Jeleński lodówka technologie nowe technologie żywność
Kumpiaki i kluski śląskie. "Polska kuchnia przeżywa renesans" - Szefowie kuchni coraz częściej odwołują się do regionalnej kuchni polskiej. Do królika serwowane są już nie gnocchi, ale kluseczki śląskie lub kopytka – powiedziała dziennikarka kulinarna Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: kulinaria Łukasz Modelski STYL ŻYCIA