Miasteczko grozy, w którym można dobrze zjeść Na ekranach telewizorów znów pojawi się kultowa tablica z napisem "Miasteczko Twin Peaks", a z głośnika popłynie motyw muzyczny Badalamentiego. - W tym serialu jedzenie jest wszędzie i znaczy więcej niż nam się wydaje. Pojawia się ono w kluczowych momentach - mówił dziennikarz Marcin Radomski. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Twin Peaks Beata Kwiatkowska STYL ŻYCIA STYL ŻYCIA
"Nie należy robić z talerza bizancjum!" - W kuchni najlepsze są rozwiązania proste i wiekowe. Jeśli nasza babcia robi pyszny rosół, to wykorzystajmy to. Niech nauczy nas,, jak powinnien smakować tradycyjny bulion, zanim zaczniemy do niego dorzucać trawę cytrynową i chili - przekonuje szef kuchni Grzegorz Łapanowski. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie Kamil Jasieński Grzegorz Łapanowski kuchnia polska
Dym - uboczny produkt długiego weekendu - Bardzo byśmy chcieli, żeby to było zdrowe, bo kto nie lubi grilla. Ale prawda jest także, że w takim dymie jest duża zawartość wielonienasyconych węglowodorów aromatycznych - ostrzega Adam Kasiński z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Zobacz więcej na temat: Czwórka NAUKA STYL ŻYCIA Patryk Kuniszewicz
Co byśmy jedli, gdyby nie produkty z importu? Czy składniki, które pojawiają się na polskim stole na pewno są polskie? - Nie zdajemy sobie sprawy, skąd biorą się warzywa czy przyprawy, choć producenci informują nas o kraju pochodzenia na opakowaniach. Cynamon, czy goździki już się nam "opatrzyły", a przecież są egzotyczne - mówiła Joanna Lewandowska z Kwiatowej Manufaktury. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie warzywa kuchnia polska przyprawy STYL ŻYCIA gotowanie Beata Kwiatkowska Kaja Zemła
Literatura nurtu warzywnego na wiosnę W "Drodze przez mąkę" książki kulinarne poświęcone głównie warzywom recenzowaliśmy wspólnie z blogerką Małgorzatą Mintą. Zobacz więcej na temat: książki kuchnia przepisy kulinarne warzywa Małgorzata Minta Łukasz Modelski KULTURA
W poszukiwaniu przepisu na idealny chleb W poszukiwaniu przepisu na chleb idealny zjeździła kawał świata: w Stambule nauczyła się robić bajgle, od Francuzów podpatrzyła przepis na bostock, czyli czerstwą drożdżówkę. W San Francisco pracowała zaś jako… piekarz. - To miasto przez niektórych nazywane jest światową stolicą chleba. Chyba w żadnym innym miejscu na świecie nie ma tylu piekarzy - mówiła Monika Walecka. Zobacz więcej na temat: Czwórka tradycja gotowanie Karina Terzoni Aleksandra Jasińska STYL ŻYCIA
"Bliski Wschód smakuje prosto i skromnie" - Sirocco to wiatr na Saharze, który oddaje mój styl gotowania. Używam wschodnich składników, ale w zachodnim stylu. Nie lubię jednak określenia "kuchnia fusion", bo uważam, że jest ono nieprecyzyjne - twierdzi Sabrina Ghayour, autorka książki "Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu". Zobacz więcej na temat: Czwórka Bliski Wschód hobby Aleksandra Jasińska Mateusz Kulik
Jak smakuje "erzac" w kuchni? Słowo "erzac" pochodzi z języka niemieckiego, oznacza produkt zastępczy, a w PRL-u smakowało jak indyk a la flaczki albo wyrób czekoladopodobny. Zobacz więcej na temat: Czwórka Justyna Majchrzak język polski PRL rozrywka Elżbieta Burza
Kuchnia Bliskiego Wschodu leży w Europie – Osobom z Zachodu te przepisy wydają się bliskowschodnie, ale mieszkańcom Bliskiego Wschodu już nie – mówiła Sabrina Ghayour, autorka książki "Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu". Zobacz więcej na temat: Bliski Wschód jedzenie kuchnia Europa KULTURA Iran przepisy kulinarne
"Miejski farmer". Pyszne warzywa w wielkim mieście Naszym gościem będzie Piotr Kucharski, autor książki "Miejski farmer". Udowodnimy, że każdy z nas wyhodować może swoje własne warzywa i owoce. Zobacz więcej na temat: Czwórka ekologia kuchnia
Kuchnia Śródziemia, czyli przytyj z hobbitami! Tolkienowskie niziołki lubią porządek, mają czyste norki i... dobrze zaopatrzone spiżarnie. - Kuchnia hobbitów opiera się na brytyjskiej tradycji kulinarnej. Jest kaloryczna i mięsna - mówi Michał Rukasz ze Stowarzyszenia Miłośników Śródziemia. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie STYL ŻYCIA Hobbit Tolkien władca pierścieni Beata Kwiatkowska Kaja Zemła
Befsztyk i inne kulinarne mity Rolanda Barthes'a – Befsztyk nawet dziś jest w centrum mitologii prawdziwej siły i męskości – mówiła tłumaczka literatury francuskiej Ewa Wieleżyńska, omawiając "Befsztyk i frytki" Rolanda Barthes'a. Zobacz więcej na temat: Roland Barthes literatura kuchnia befsztyk KULTURA Łukasz Modelski KSIĄŻKA
Jak Węgrzy zadomowili się w języku polskim? - Słowa gulasz, paprykarz, czyli sztandarowe dania kuchni węgierskiej weszły do powszechnego użytku, a dania te stały się częścią naszego menu. - Podobnie trunki takie jak tokaj albo antał - mówi tłumaczka Anna Butrym. Zobacz więcej na temat: Czwórka Justyna Majchrzak kuchnia węgierska język polski STYL ŻYCIA
"Agnieszka Osiecka? Nie była slow food" - Do jedzenia, jak i do życia, Agnieszka Osiecka podchodziła pragmatycznie. Mało jest w jej tekstach opowieści o tym, jak to danie natchnęło ją do tworzenia albo zmieniło jej życie. Raczej była "barowa" i "na szybko" - opowiada dziennikarka i pisarka Karolina Feldberg-Sendecka. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby Agnieszka Osiecka literatura KULTURA
Oscary i głód. Kulinarne targowisko próżności – Głównym założeniem tej kolacji jest dopełnienie celebry. Są wcześniej przecieki z kuchni, co będzie w menu, tak jak wcześniej plotkuje się na temat ubrań i biżuterii gwiazd – mówiła psycholog Dorota Minta o poczęstunku po gali rozdania Oscarów. Zobacz więcej na temat: jedzenie Hollywood Oscary Łukasz Modelski KULTURA kuchnia Los Angeles
Lucyna Ćwierczakiewiczowa - dama z garami Znana z ciętego języka i uszczypliwych uwag, w teatrach zajadała się czekoladkami i kąśliwie komentowała grę aktorów. - Lucyna Ćwierczakiewiczowa jako pierwsza zaczęła uczyć Polaków gotować. Gdyby żyła dziś, byłaby królową internetu - mówi dziennikarka i blogerka Monika Kucia. Zobacz więcej na temat: gotowanie hobby Czwórka STYL ŻYCIA moda trendy Justyna Majchrzak
Prapączek był twardy i miał nadzienie ze słoniny - Tradycyjnie w tłusty czwartek nie chodziło o jedzenie słodkości, tylko czegoś tłustego, co później w Wielkim Poście będzie zabronione. Przede wszystkim były to tłuszcze zwierzęce - mówi Amudena Rutkowska z Muzeum Etnograficznego w Warszawie. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha pączki tłusty czwartek STYL ŻYCIA
Sztuka mięsa. Jemy je ze względu na umami - Polacy plasują się w światowej czołówce jedzenia mięsa, a Hindusi jedzą go najmniej - mówiła w Czwórce dziennikarka Marta Zaraska, autorka książki "Mięsoholicy". Razem z nią wyruszyliśmy w podróż po różnych kulturach spożywania mięsa. Dokąd dotarliśmy? Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta ekologia STYL ŻYCIA Beata Kwiatkowska kuchnia polska Kaja Zemła zdrowie i dieta