Weganizm pomaga ratować środowisko. "Ma też głęboki sens zdrowotny" - Odchodzenie od mięsa ma głęboki sens zdrowotny, środowiskowy i etyczny. To musi być głęboko przemyślana decyzja - powiedział w Polskim Radiu 24 Krzysztof Kulik, psycholog i aktywista ekologiczny w audycji "Zmiana klimatu". Zobacz więcej na temat: PolskieRadio 24 Marta Hoppe ekologia żywność
Dieta sportowców. Co jeść, żeby zwyciężać? Czy mięso jest niezbędne sportowcom i co jedzą piłkarze po meczu? Czy zwycięstwo zależy od diety? Z czego składało się menu starożytnych gladiatorów? O tym rozmawialiśmy w "Męskim gotowaniu". Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta aktywność fizyczna STYL ŻYCIA zdrowie gotowanie Jeremi Angowski
POLSKIE RADIO 24 Weganizm. "Dieta roślinna obniża emisję gazów cieplarnianych i ogranicza cierpienie zwierząt" - Przejście na dietę roślinną obniżyłoby emisję gazów, to byłoby pomocne dla klimatu. Dziś bardzo mało mówi się o cierpieniu zwierząt hodowlanych, które idą na rzeź - mówił w Polskim Radiu 24 Szymon Bujalski, dziennikarz dla klimatu. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 zwierzęta klimat ekologia weganizm
Cały świat je roślinnie. Nie trzeba weganizować potraw, choć można W wielu domach kuchnia wciąż opiera się na potrawach mięsnych. Tego mięsa jemy jednak za dużo. Dorota Jaworska udowadnia, że bez problemów w kuchniach całego świata odnajdziemy smaczne przepisy na wegańskie i wegetariańskie dania. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia jedzenie Dorota Jaworska kuchnie świata STYL ŻYCIA Indie Włochy Sycylia Australia
Kuchnia roślina - cały świat lubi to! O poranku ruszamy w kulinarny świat. Naszym przewodnikiem po nim będzie Dorota Jaworska, autorka książki "Roślinne kuchnie świata". Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie MUZYKA
Tydzień Vege - 18 lat promocji kuchni wege w Polsce Tydzień Vege to wydarzenie, które w tym roku osiąga pełnoletniość. Jest najstarszą i największą imprezą promującą kuchnię roślinną w Polsce. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia wegetariańska weganizm Sandra Marciniak dieta zdrowie
Bezmięsny schabowy przyszłością naszej kuchni? Nadchodzi rewolucja alternatywnych białek W Europie gwałtownie rośnie sprzedaż produktów pochodzenia roślinnego. Związane jest to m.in. z rosnącą świadomością konsumentów na temat wpływu spożycia mięsa na ludzkie zdrowie i długość życia. Dlatego coraz większą karierę robią alternatywne źródła białka. Nie bez znaczenia jest też fakt, że zwiększenie ich produkcji ma również wpływ na gospodarkę i klimat. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA jedzenie zdrowe odżywianie weganizm zdrowie i dieta ekologia rolnictwo białko hodowla zwierząt klimat mięso Trójka Szymon Majchrzak Krzysztof Łoniewski
Krew - bezcenny dar. Krwiodawstwo w Polsce i na świecie W dniu Walentynkowej Akcji Krwiodawstwa organizowanej na terenie Polskiego Radia m.in. sprawdzimy jak wygląda krwiodawstwo na świecie. Zobacz więcej na temat: Czwórka krwiodawstwo jedzenie kuchnia fantastyka
Dzień wegetarian. Veganuary - spróbuj nie jeść mięsa Paweł Ochman, który mięsa nie je od 33 lat, przekonuje, że kuchnia roślinna jest sezonowa, prosta, kolorowa i - wbrew powszechnie obowiązującej opinii - tania. Podkreśla też, że to kuchnia naszych przodków - możemy jeść wegańsko i tradycyjnie. Zobacz więcej na temat: Czwórka weganizm dieta zdrowie Kamil Jasieński rośliny
Po jakie produkty wegetarianie sięgają najczęściej? Rynek produktów wegetariańskich rozwija się w zawrotnym tempie, co zdecydowanie odróżnia go od rynku żywności tradycyjnej. Po jakie produkty wegetarianie sięgają najczęściej? Zobacz więcej na temat: weganizm potrawy dieta społeczeństwo zdrowie zdrowie i dieta Izabela Kostyszyn infografika
Paryż 2024: olimpiada z mniejszym śladem węglowym, bardziej eko i wege Francja, która chce zmniejszać spożycie mięsa, podczas Igrzysk Olimpijskich w Paryżu będzie oferować sportowcom więcej dań opartych na białkach roślinnych. Nie oznacza to bynajmniej, że sportowcy będą musieli przechodzić na dietę wegetariańską: nie ma jeszcze dokładnego menu, ale wśród ponad 500 propozycji, obejmujących również dania z tradycyjnej kuchni francuskiej, jedynie 33 procent będzie opartych na białkach roślinnych. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA olimpiada Paryż 2024 jedzenie zdrowe odżywianie weganizm Piotr Firan Radosław Nałęcz Trójka
Fleksitarianizm i sztuczne mięso – zdrowy kompromis na talerzu? Dopuszczający ograniczone spożywanie mięsa fleksitarianizm? A może mięso wyhodowane w laboratorium? Jakie nowe trendy żywieniowe mogą pogodzić mięsożerców ze zwolennikami wegetarianizmu? Zobacz więcej na temat: dieta diety Trójka Karol Gnat Radosław Nałęcz
Mięso - czy możemy z niego zrezygnować? Okazuje się, że tak. Tak przynajmniej wynika z raportu Grains of Truth, według którego w kolejnej dekadzie większość ludzi będzie wybierać roślinne zamienniki mięsa. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta mięso Kamil Jasieński Martyna Ogonek rośliny
"Wyspa Jadłonomia". Filozofia roślinnego gotowania w teatrze "Wyspa Jadłonomia" w warszawskim Teatrze Studio to kulinarno-podróżniczo-kryminalno-rewolucyjny spektakl dla dzieci i młodzieży inspirowany "Jadłonomią" - cyklem popularnych książek kucharskich Marty Dymek. Zobacz więcej na temat: Czwórka spektakl ekologia TEATR KULTURA Michał Piwowarek Marta Zinkiewicz
Wegetarianizm i inne diety eliminacyjne u dzieci Dieta wegetariańska, szczególnie w okresie ciąży powinna być dobrze zbilansowana i urozmaicona. Ograniczenie danej grupy produktów wymaga uzupełnienia z innego źródła. Do suplementów, które przyjmujemy w trakcie ciąży, w przypadku diety wegetariańskiej należy włączyć witaminę B12. Bardziej zaawansowaną dietą pod względem restrykcji od diety wegetariańskiej jest dieta wegańska. Nie są to jednak jedyne diety eliminacyjne. Więcej o nich powiedziała w audycji Strefa Rodzica na antenie Polskiego Radia Dzieciom dietetyczka, Małgorzata Krukowska. Zobacz więcej na temat: Strefa Rodzica zdrowe odżywianie zdrowie dziecka radio dla rodziców radio bez reklam Joanna Ficińska
Wegetariańska mentalna pułapka? Wegetarianie bardziej podatni na depresję niż mięsożercy. Zobacz więcej na temat: dieta depresja
Wegetarianie są wśród nas. Sprawdzamy, kto był pierwszy Niejedzenie mięsa staje się dziś coraz popularniejsze - z troski o zdrowie, klimat, dobrostan zwierząt. - Ale ta dieta znana była już w czasach starożytnych - mówiła Natalia Mętrak-Ruda, autorka książki "Warzywa zjedz, mięso zostaw. Krótka historia wegetarianizmu". Zobacz więcej na temat: Czwórka zwierzęta dieta ekologia Piotr Firan
Normalny czy z mięsem? Rewolucja w "fast foodzie" Co prawda kanapka z mięsem roślinnym nie brzmi tak atrakcyjnie jak soczysty burger, ale prawdą jest, że coraz więcej popularnych sieciówek typu fast food wprowadza do menu alternatywę dla dań z mięsem. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA dieta zdrowie Piotr Firan Szymon Majchrzak