Zimno? Rozgrzej się od wewnątrz! W chłodne dni szukamy różnych sposobów na ogrzanie się, ale nie musimy ograniczać się tylko do grubych swetrów i grzania przy kominku lub kaloryferze. W walce z chłodem pomoże nam nie tylko gorąca herbata, ale także pokarmy i przyprawy mające właściwości pobudzające krążenie krwi i przyspieszające produkcję ciepła w organizmie. Zobacz więcej na temat: jedzenie jesień kulinaria STYL ŻYCIA zdrowie zdrowie i dieta zima
Owoce morza – cenne skarby wielkich wód Krewetki, homary, kraby, ostrygi, ośmiornice – to najczęściej spożywane owoce morza. Jedni się nimi zajadają, a innych przeraża już sam ich wygląd. Warto się do nich przekonać, bo są prawdziwą skarbnicą elementów odżywczych i białka, a co więcej - cieszą się opinią silnego afrodyzjaku. Zobacz więcej na temat: jedzenie krewetki kulinaria ostrygi owoce morza STYL ŻYCIA zdrowie zdrowie i dieta
Jak prawidłowo odżywiać się w ciąży? Instytut Żywności i Żywienia oraz Centrum Zdrowia Dziecka opracowały raport nt. wpływu żywienia kobiet w ciąży na zdrowie dzieci. Zobacz więcej na temat: ciąża jedzenie kobieta zdrowie dziecka zdrowie i dieta
Sfermentowane znaczy zdrowe. Pora na kiszonki Są nie tylko smaczne i pożywne, ale też zdrowe, gdyż poza wieloma witaminami i składnikami mineralnymi zawierają bakterie kwasu mlekowego chroniące nas przed chorobami i infekcjami. Kiszonki są zatem naturalnym probiotykiem, cenną przekąską, dodatkiem do dań i sałatek. Ponadto, są wygodne w przechowywaniu i nie psują się tak łatwo, bo są już… sfermentowane. Zobacz więcej na temat: kiszenie kapusty kiszenie ogórków owoce przetwory STYL ŻYCIA warzywa witaminy zdrowie zdrowie i dieta
Skala Scoville’a, czyli coś na ostrrro Jedni unikają pikantnych przypraw, sosów i dodatków, a inni rozsmakowują się w daniach, po których odczuwają pieczenie w przełyku. Inni. Zwolennicy ostrych smaków dzielą się z kolei na tych mniej odpornych na ostrość oraz tych, którzy sięgają po najbardziej pikantne odmiany papryczek. Dla określenia poziomu ostrości stworzono skalę Scoville’a. Na czym ona polega? Zobacz więcej na temat: dieta jedzenie kulinaria papryka STYL ŻYCIA zdrowie i dieta
Kalendarz jedzenia sezonowego. Co jeść w tym miesiącu? Zdrowa dieta wymaga spożywania każdego dnia pięciu porcji warzyw i owoców przez cały rok. Najłatwiej jest wykonywać to zadanie wiosną i latem, kiedy różnorodność roślin jest największa, są one łatwo dostępne, kuszą wyglądem, kolorami, zapachem i smakiem, a co najważniejsze – są bogactwem substancji odżywczych. Jesienią i zimą znacznie tracą na walorach i wartościach, dlatego warto wiedzieć, po które owoce i warzywa sięgać w danym miesiącu. Zobacz więcej na temat: dieta jedzenie jesień kulinaria STYL ŻYCIA zdrowie zdrowie i dieta
Pamiętajmy o ogrodach. Także jesienią! Podczas audycji zajrzymy do ogródków, na działki i na balkony i podpowiemy, jak zadbać o drzewa, krzewy i inne rośliny o tej porze roku. Zobacz więcej na temat: architektura drzewa jesienne porządki jesień muzeum ogród zdrowie
Wybieramy najlepszy miód Miód należy do najbardziej zdrowych produktów spożywczych. Dostarcza nie tylko energii, ale i cennych związków mineralnych, które wspierają naturalne siły organizmu, oczyszczają go i odżywiają. Aby w pełni cieszyć się zdrowotnymi właściwościami miodu należy sięgać po najlepsze rodzaje, prawidłowo go przechowywać i odpowiednio spożywać. Który wybrać? Zobacz więcej na temat: choroba miód pszczoły STYL ŻYCIA zdrowie zdrowie i dieta
Zapobiega chorobom: od przeziębień do nowotworów Sami jej nie wytwarzamy i nie potrafimy magazynować. Jest jednak niezbędna, a niedobory odczuwalnie dają o sobie znać. Uzupełnianie jej braków powinno być jednak samą przyjemnością, bo po pierwsze: znajduje się w lubianych produktach spożywczych, a po drugie – wraz z nią serwujemy sobie zdrowie i młody wygląd. Zobacz więcej na temat: jedzenie owoce STYL ŻYCIA warzywa witaminy zdrowie i dieta
Warzywne zupy oczyszczą organizm - Preferujemy zupy oparte o warzywa i kasze, te, które zapewniają nam witaminy, minerały i węglowodany sprawiające, że dłużej czujemy się najedzeni mówią autorki książki "Zupowy detoks". Zobacz więcej na temat: dynia kapuśniak kulinaria Małgorzata Raducha STYL ŻYCIA warzywa zdrowie i dieta zupa z dyni zupy
Skąd są najpiękniejsze krewetki w Europie? Gmina Łysomice – pod Toruniem. Kto by pomyślał, że to właśnie tam znajduje się jedna z największych i najbardziej cenionych hodowli krewetek w Europie? Zobacz więcej na temat: Ewelina Karpacz-Oboładze jedzenie krewetki reportaż reportaż w Jedynce zdrowie
Warzywa strączkowe. Jedz i żyj dłużej! - Warzywa strączkowe doskonale komponują się z różnymi rodzajami mięs. Można je też świetnie wykorzystać do deserów - przekonuje Maria Banach, autorka książki "Strączki". Zobacz więcej na temat: Grażyna Dobroń jedzenie Trójka zdrowie żywność
Sztuka fermentacji w pigułce - Wiele badań potwierdza, że jedzenie produktów sfermentowanych wzmacnia nasz układ odpornościowy - mówi pasjonat gotowania, Michał Bonarowski. Zobacz więcej na temat: Grażyna Dobroń jedzenie Trójka zdrowie żywność
Owoce i warzywa - zdrowie w słoikach Sklepowe półki kuszą dżemami, marynowanymi warzywami, sokami, ale dietetyczka Justyna Marszałkowska przekonuje, że lepiej jest zrobić przetwory samodzielnie. - Ich jakość i wartość odżywcza jest dużo wyższa - mówi. Zobacz więcej na temat: diety Małgorzata Raducha owoce pikle przepisy kulinarne przetwory śliwki warzywa
Muły i brokuły, czyli mięśnie i dieta roślinna Czy można nie jeść mięsa, ryb, nabiału, jaj oraz innych produktów odzwierzęcych i intensywnie trenować sport? Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta SPORT
Jedzenie, czyli misja kucharza-terapeuty Zawsze interesowało go, co dzieje się w przewodzie pokarmowym po zjedzeniu posiłku, jakie tajemnicze procesy w nim zachodzą. Zobacz więcej na temat: Dorota Jaśkiewicz-Łebek gotowanie przepisy kulinarne Trójka
Misja Irka, czyli kucharza - terapeuty Zawsze interesowało go, co dzieje się w przewodzie pokarmowym po zjedzeniu posiłku, jakie tajemnicze procesy w nim zachodzą. Zobacz więcej na temat: Dorota Jaśkiewicz-Łebek gotowanie przepisy kulinarne
"Misja od kuchni" - reportaż Doroty Jaśkiewicz-Łebek Zawsze interesowało go, co dzieje się w przewodzie pokarmowym po zjedzeniu posiłku, jakie tajemnicze procesy w nim zachodzą. Zobacz więcej na temat: Dorota Jaśkiewicz-Łebek gotowanie przepisy kulinarne reportaż