Polskie Radio
Section05

zdrowe odżywianie

Sfermentowane znaczy zdrowe. Pora na kiszonki

Są nie tylko smaczne i pożywne, ale też zdrowe, gdyż poza wieloma witaminami i składnikami mineralnymi zawierają bakterie kwasu mlekowego chroniące nas przed chorobami i infekcjami. Kiszonki są zatem naturalnym probiotykiem, cenną przekąską, dodatkiem do dań i sałatek. Ponadto, są wygodne w przechowywaniu i nie psują się tak łatwo, bo są już… sfermentowane.
Zobacz więcej na temat:  kiszenie kapusty kiszenie ogórków owoce przetwory STYL ŻYCIA warzywa witaminy zdrowie zdrowie i dieta

Skala Scoville’a, czyli coś na ostrrro

Jedni unikają pikantnych przypraw, sosów i dodatków, a inni rozsmakowują się w daniach, po których odczuwają pieczenie w przełyku. Inni. Zwolennicy ostrych smaków dzielą się z kolei na tych mniej odpornych na ostrość oraz tych, którzy sięgają po najbardziej pikantne odmiany papryczek. Dla określenia poziomu ostrości stworzono skalę Scoville’a. Na czym ona polega?
Zobacz więcej na temat:  dieta jedzenie kulinaria papryka STYL ŻYCIA zdrowie i dieta

Kalendarz jedzenia sezonowego. Co jeść w tym miesiącu?

Zdrowa dieta wymaga spożywania każdego dnia pięciu porcji warzyw i owoców przez cały rok. Najłatwiej jest wykonywać to zadanie wiosną i latem, kiedy różnorodność roślin jest największa, są one łatwo dostępne, kuszą wyglądem, kolorami, zapachem i smakiem, a co najważniejsze – są bogactwem substancji odżywczych. Jesienią i zimą znacznie tracą na walorach i wartościach, dlatego warto wiedzieć, po które owoce i warzywa sięgać w danym miesiącu.
Zobacz więcej na temat:  dieta jedzenie jesień kulinaria STYL ŻYCIA zdrowie zdrowie i dieta