"Truskawka to poziomka do kwadratu" - skąd się wzięły te owoce? - Powinniśmy się objadać truskawkami do woli. Są pełne witamin, minerałów i różnych fitozwiązków, które bardzo korzystnie działają na nasze zdrowie - mówiła dr Jolanta Lisiecka z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Oliwia Krettek Szymon Majchrzak owoce zdrowie
Kooperatywy spożywcze. Sposób na jedzenie "o prawdziwym smaku" - Dobre, zdrowe jedzenie wcale nie musi być drogie - przekonują Małgorzata Wojdat i Zuzanna Sommerfeld z jednej z warszawskich kooperatyw spożywczych. Zobacz więcej na temat: Czwórka Weronika Puszkar jedzenie zdrowie
Jedzenie w trasie, czyli suplementy i fast food Posiłki w trasie budzą wiele kontrowersji. Jedni lubią wesprzeć się niezdrowymi fastfoodami i wrzucić „coś na szybko”, inni głodzą się w wielogodzinnej podróży, bo jedzą tylko z ręki żony i mamusi. Jak znaleźć złoty środek między zdrowiem a wygodą? Czy rzeczywiście hot dog ze stacji jest aż tak szkodliwy? Jak nasze codzienne wybory przyczyniają się do trwałego uszczerbku na zdrowiu? Zobacz więcej na temat: jedzenie kierowcy podróże bezpieczeństwo POLSKA drogi społeczeństwo Radio kierowców Polskie Radio Kierowców Polskie Radio motoryzacja samochody samochód autostrady autostrada zdrowie choroba
Piotr Ciemny o dzikich ziołach: to nie snobizm, tylko powrót do korzeni - Zamiast na zakupy do sklepu, idź do lasu. Nie tylko wzbogacisz swoją dietę, ale też uwolnisz głowę - namawia Piotr Ciemny, bloger i autor książek "Dzikie zioła sezonowo" oraz "Chwasty od kuchni". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA zdrowie rośliny kulinaria gotowanie Adam Smolarek
Chwyty reklamowe. Sok z trawy jest zdrowy, a chlorofil leczy raka? - Mówienie, że warto coś pić, bo zawiera chlorofil, jest bez sensu. Trawy są po prostu bardzo modne i niezwykle tanie w produkcji - mówił dr Paweł Jedynak z Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii UJ. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie Oliwia Krettek
Rozpoznaj jadalne rośliny w twojej okolicy. Pomoże darmowa aplikacja W Polsce rośnie dziko ponad tysiąc gatunków roślin. - Prawdziwy eden, który zaczyna się już za oknem naszych domów - mówi w "Czterech porach roku" w Programie 1 Polskiego Radia Marcin Jastrzębski - współtwórca darmowej aplikacji Eden, która po zainstalowaniu wskaże drogę do dziko rosnących, ale jadalnych roślin znajdujących się w naszym otoczeniu. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska rośliny zioła aplikacja zdrowie
Czekolada - towar deficytowy? Jaka przyszłość czeka "brązowe złoto"? Czekolada to jeden z ulubionych przysmaków ludzi w każdym wieku i pod każdą szerokością geograficzną. Nic więc dziwnego, że brązowego złota za kilkadziesiąt lat może zabraknąć - przestrzegają Joanna Szulc i Krzysztof Dumny z poznańskiego Muzeum Czekolady. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie czekolada Kamil Jasieński Szymon Majchrzak
Dlaczego dieta fast food jest aż tak niezdrowa? Badacze z New York University przebadali co sprawia, że żywność określana mianem śmieciowego jedzenia jest rzeczywiście śmieciowa. Zobacz więcej na temat: fast food jedzenie
Zdrowa majówka: grill bez spalenizny, woda i ruch Podobno jesteśmy najchętniej grillującym narodem na świecie. Robimy to wszędzie, od maja do końca września. - Jeśli zachowa się umiar, dodatkowe kilogramy nam nie grożą - uspokaja dietetyk dietetyk Janek Kurenda. - Trzeba pamiętać o zbilansowanej diecie i o ruchu, i nie martwić się na zapas. Zobacz więcej na temat: Czwórka grill jedzenie aktywność fizyczna STYL ŻYCIA zdrowie zdrowe odżywianie Piotr Galus
"Roślinna sprawa". Jak sprawić, by kuchnia wege nie była nudna? - Kuchnia bezmięsna może być ciekawa i kolorowa, a przede wszystkim pyszna - przekonuje w Czwórce Dominika Targosz, autorka książki "Roślinna sprawa. Prosta i komfortowa kuchnia pełna warzyw". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński gotowanie kulinaria
Najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Fakty i mity na temat śniadania Przez lata wokół śniadań narosło wiele mitów. Nazywamy je najważniejszym posiłkiem dnia, jednak ile w tym prawdy? Część ekspertów sugeruje wręcz, że dorośli powinni je pomijać. Aby rozwiać wątpliwości, przy okazji Europejskiego Dnia Śniadania przyjrzeliśmy się faktom i mitom, jakie wiążą się z tym posiłkiem. Zobacz więcej na temat: śniadanie Daniel Wydrych
Smak wakacji w Chorwacji w twoim domu Ten widok i smak znają turyści odwiedzających kraje śródziemnomorskie, zwłaszcza Chorwację. Małe, smażone rybki to jeden z lokalnych przysmaków. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie jedzenie
Medycyna funkcjonalna i stylu życia w trosce o zdrowe i długie życie Zbilansowana dieta jest jednym z fundamentów naszego zdrowia. Ma wpływ nie tylko na fizyczność, ale też na to, jak się czujemy. Nie powinno w niej zabraknąć żadnego z niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych, w tym witamin oraz makro- i mikroelementów. Nie ma czegoś takiego jak dieta krótkoterminowa. Zamiast stosować kolejną dietę na chwilę, po której wrócimy do starych nawyków żywieniowych, wprowadźmy trwałe zmiany do swojego stylu życia. Z pomocą przychodzi też medycyna funkcjonalna. Zobacz więcej na temat: zdrowie zdrowe odżywianie zdrowie i dieta Strefa Rodzica radio dla dzieci radio dla rodziców Joanna Ficińska
Radość we wspólnocie. Jak świętować? – Kiedyś drugi dzień Świąt świętowało się razem w społeczności. Pierwszy był przypisany do rodziny, a w drugim chodziło o to, żeby się spotkać, pobawić, świętować wiosnę i zmartwychwstanie Chrystusa dla osób wierzących – opowiada Małgorzata Jaszczołt z Narodowego Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi. Zobacz więcej na temat: diety Wielkanoc Piotr Firan Trójka
Dieta w święta i na co dzień. Jak zdrowo się odżywiać? – Nie stosujmy diet oczyszczających, które zawsze są bardzo modne i o które jest zawsze dużo pytań po świętach. Nie stosujmy diet warzywno-owocowych, bo one tylko spowodują, że będziemy mieli mniej sił. Stosujmy zasadę, żeby jeść regularnie. To podstawa zdrowego żywienia. Zaplanujmy nie tylko, kiedy zjemy, ale i co – proponuje dietetyk Patrycja Wojciechowska. Takie podejście pozwoli nam uniknąć przypadkowych posiłków. Zobacz więcej na temat: Trójka zdrowie Karol Gnat
Wielkanoc na talerzu – unikać obżarstwa i liczenia kalorii Sałatki z majonezem, tłuste mięsa, dużo jajek i słodyczy – to wszystko zagości na naszych stołach w czasie Świąt Wielkanocnych. Zdaniem dietetyków, nie warto się przejadać, ale z drugiej strony nie ma sensu skupiać się w tym okresie na skrupulatnym liczeniu kalorii. Zobacz więcej na temat: diety Wielkanoc Piotr Firan Trójka
Zasady zdrowego odżywiania. "Sekret młodości tkwi w olejach" - Kwas ALA, czyli alfa-linolenowy z grupy Omega-3, znany jest "sekretem długowieczności". Znajduje się m.in. w oleju z orzechów włoskich - mówiła Marta Wieloszyk-Pawelec, farmaceutka, autorka książek o odżywianiu. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie Marta Hoppe
"Wędrówka tusz" - reportaże o losie zwierząt. Jak pomóc braciom mniejszym? Aby powstała "Wędrówka tusz", Bartek Sabela rozmawiał z hodowcami, lekarzami weterynarii, producentami, aktywistami, filozofami, politykami. Stworzył zbiór trudnych reportaży o miejscu i prawach zwierząt w zmieniającym się świecie. Pisze o klimacie, planecie, produkcji mięsa i diecie roślinnej, a także mięsie z laboratoriów, w którym widzi nadzieję. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński mięso reportaż ekologia