Grille pod lupą naukowców. Czy szkodzą? Grupa polskich naukowców zbadała poziom emisji szkodliwych substancji uwalnianych przez grille ogrodowe. Wyniki badań powinny dać wiele do myślenia amatorom pieczystego. Zobacz więcej na temat: grill zdrowie zanieczyszczenie
Antyporadnik: jak się nie najeść podczas wakacji? W wakacyjnym antyporadniku sprawdzamy, jak skutecznie zepsuć sobie letnią labę. Tym razem o to, jak się nie najeść podczas urlopu, zapytała Marta Hoppe. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA Justyna Majchrzak Marta Hoppe wakacje wakacje 2017 zabawa kulinaria
Gorący pies, czyli...? Jaka potrawa nosi taką nazwę? Jest bardzo popularna i nie bardzo zdrowa, niestety. Nazywa się ją fast foodem. Zobacz więcej na temat: dieta kuchnia
Zaburzenia odżywiania. O dietach, które niszczą życie - Warto samu przyjrzeć się swoim nawykom i ocenić, jak bardzo podejście do jedzenia determinuje naszą działalność w innych obszarach życia. Jeśli coś nas zaniepokoi radzę zasięgnąć rady specjalisty - przekonuje dietetyczka kliniczna Sylwia Leszczyńska. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie i dieta zaburzenia lękowe psychologia Marta Hoppe STYL ŻYCIA
Kłótnie o parmezan, czyli jak wyglądała kuchnia za czasów Bony - Król Zygmunt August i Królowa Bona mieli na Wawelu oddzielne kuchnie i spiżarnie. To dlatego, że podczas gdy królowa zaskakiwała nowinkami z zagranicy, to król kulinarnie pozostawał jeszcze…w średniowieczu –powiedziała Małgorzata Krasna-Korycińska. Zobacz więcej na temat: renesans Łukasz Modelski HISTORIA
Poznajemy tajniki polskiej kuchni renesansowej Na ten temat w audycji rozmawialiśmy z Małgorzatą Krasną-Korycińską, historykiem kulinariów i archeologiem. Zobacz więcej na temat: renesans Łukasz Modelski
"Polska smakuje". Lokalne produkty zawsze pod ręką - "Polska smakuje" to uniwersalne hasło, które mówi o tym, że nasza żywność jest bardzo dobra - mówi w radiowej Jedynce Łukasz Hołubowski, prezes Agencji Rynku Rolnego. Zobacz więcej na temat: POLSKA żywność agencja rynku rolnego Sława Bieńczycka aplikacja mobilna
Pora na kiszone… owoce Jeszcze do niedawna kiszonki kojarzyły nam się głównie z ogórkami poddanymi procesowi fermentacji lub z zamkniętą w beczce drobno posiekaną kapustą. Dziś coraz częściej kisimy także owoce. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowe odżywianie przetwory owoce
Jelitom na ratunek. Uwaga na stany zapalne Na wakacjach jemy tak, jak chcemy. Ciasta, lody, ryby w grubej panierce… A gdyby tak zadbać o swoje jelita i żołądek? To wcale nie jest takie trudne. Zobacz więcej na temat: Grażyna Dobroń zdrowie Trójka STYL ŻYCIA
Najgorsze dania, czyli czego lepiej uniknąć na talerzu W audycji opowiemy o daniach, które choć nie prezentują się smakowicie, to jednak cieszą się w różnych krajach popularnością. Zobacz więcej na temat:
Lody. Kochali je już starożytni Chińczycy Lody podobno wymyślono w Chinach za panowania dynastii Tang ponad 2500 lat temu... Wtedy produkowano je z mleka krowiego i koziego. Zobacz więcej na temat: Czwórka desery zdrowie
Pyszne słodkości… (prawie) bez kalorii! Latem nasza kuchnia staje się zdrowsza. To dobry czas, by spróbować uporać się z nadmierną ilością tłuszczu i cukru w diecie. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka cukier dieta zdrowie STYL ŻYCIA
Ile jedzenia marnujemy? Bije po kieszeni Szacuje się, że statystyczny Polak rocznie wyrzuca do kosza około 2 tysięcy złotych! Tyle kosztuje zmarnowana przez niego żywność. Zobacz więcej na temat: Trójka Robert Kantereit ekonomia Anna Rokicińska
Jak Sandor Ellix Katz został papieżem fermentacji - Zaczęło się od tego, że przeniosłem się na wieś do Tennessee. Byłem naiwnym miejskim dzieciakiem, którego zaskoczyło, że główki kapusty na polu dojrzały w tym samym momencie - wspominał w Dwójce amerykański dziennikarz kulinarny, autor głośnych książek "Dzika fermentacja" i "Sztuka fermentacji". Zobacz więcej na temat: kulinaria KULTURA Łukasz Modelski
Jak zostać mistrzem kulinarnego fermentu? Gościem audycji będzie Sandor Ellix Katz, amerykański dziennikarz kulinarny, autor książek i popularyzator metody fermentacji. Zobacz więcej na temat: kulinaria
Sanepid skontrolował "diety pudełkowe". Niepokojące wyniki Kontrola Sanepidu rozpoczęła się w roku 2016 i trwała przez pierwszy kwartał tego roku. Zobacz więcej na temat: Sanepid POLSKA dieta żywność
Warzywa i owoce. Powinniśmy jeść aż 5 porcji dziennie? Eksperci do spraw prawidłowego żywienia alarmują - jemy za mało warzyw i owoców. Blisko jedna trzecia dzieci w Polsce, w wieku od 1 roku do 3 lat, nie spożywa codziennie warzyw. Tylko, czy warzywa i owoce w dużych ilościach są na pewno zdrowe? Zobacz więcej na temat: Czwórka warzywa owoce Justyna Majchrzak dieta kulinaria STYL ŻYCIA
Śniadanie na trawie. Kolacja w kinie Śniadanie sportretowane przez francuskiego malarza Édouarda Maneta skończyło się skandalem i oburzeniem. "Śniadanie na trawie" to obraz, który uchodził za jedno z najbardziej kontrowersyjnych dzieł XIX wieku. Zobacz więcej na temat: Czwórka Edouard Manet malarstwo kuchnia