Neurogastronomia. Co wpływa na nasz smak? Badacze z Oksfordu twierdzą, że na odczuwany przez nas smak mogą wpływać najróżniejsze, pochodzące z zewnątrz bodźce. Na przykład odpowiedni dźwięk może zmienić wrażliwość na smak słodki lub słony. Zobacz więcej na temat: Czwórka smak Patryk Kuniszewicz Maciej Oswald badanie NAUKA ciekawostki
Pieczmy w soli! Marchewki, inne jesienne warzywa korzeniowe, ale także mięso czy ryby można piec w skorupie z białek i soli. To stara i wciąż doskonale sprawdzająca się metoda. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka warzywa jesień sól
Co masz zjeść za sto lat, zjedz dziś O jedzeniu przyszłości w związku z wystawą "Food revolution 5.0" rozmawialiśmy z dziennikarzem gastronomicznym i blogerem Przemysławem Bociągą. Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia wystawa Łukasz Modelski KULTURA
Mięso w filmie - fascynuje i przeraża Mięso to temat, który od dawna fascynuje wielu filmowców. Ostatnio podczas Festiwalu T-Mobile Nowe Horyzonty we Wrocławiu, skrajne reakcje widzów wywołał film "Mięso". Zobacz więcej na temat: Czwórka kino
Czas rozpocząć pomidorowe szaleństwo! Nim na dobre zacznie się zima, warto pomyśleć o przetworach, które pozwolą na dłużej zatrzymać smaki lata. Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka przetwory Trójka przepisy kulinarne
Oczy z czosnku, jabłka jako policzki... "Arcimboldiana" to fotograficzny projekt Anny Tokarskiej, inspirowany niezwykłą twórczością XVI-wiecznego włoskiego artysty Giuseppe Arcimbolda. - Seria fotografii powstała na potrzebę mojego dyplomu na Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu. To mój ukłon w stronę Arcimbolda - mówi w Czwórce Anna Tokarska. Zobacz więcej na temat: Czwórka SZTUKA Beata Kwiatkowska fotografia KULTURA warzywa owoce
Pyszne, festiwalowe kino kulinarne – Jak zaczęłam się zajmować kinem kulinarnym, to wydawało mi się, że ileż można o tym opowiadać. Jednak co roku, na kolejnych festiwalach, daję się zaskoczyć – mówi Lucyna Zębowicz, filmoznawca. Zobacz więcej na temat: Trójka kulinaria kuchnia kino STYL ŻYCIA dieta
Kulinarne kryminały - zbrodnia z jedzeniem w tle - W tej literaturze najbardziej odpowiada mi merytoryka kulinarna. Można na przykład dowiedzieć się, jak funkcjonuje restauracja, lub co to jest "mise en place" - mówi w Czwórce o prozie Toma Hillenbrand'a autor komiksów Mateusz Szlachtycz. Zobacz więcej na temat: Czwórka literatura KSIĄŻKA kryminał Beata Kwiatkowska kuchnia
"Podziel się Dobrym Posiłkiem". Rusza nowa akcja - Podziel się Dobrym Posiłkiem to zupełnie nowa odsłona naszego programu. Zwykle mówiliśmy o niedożywieniu ilościowym. Coraz częściej mówimy o tym, że dzieci odżywiają się nieprawidłowo, a więc mają niedożywienie jakościowe – mówiła w Polskim Radiu 24 Monika Młynarczyk z Federacji Polskich Banków Żywności. Gościem audycji była także Maria Kowalewska z tej samej organizacji. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 dzieci żywność pomoc
Food Festival. Same pyszności w Kopenhadze W audycji "Droga przez mąkę" Małgorzata Minta opowiadała o tegorocznej sierpniowej odsłonie Cooking & Food Festival, która odbyła się w duńskiej stolicy. Zobacz więcej na temat: Dania Łukasz Modelski kuchnia kulinaria KULTURA
"Dzwonek na obiad", czyli zapewnić dzieciom ciepły posiłek Rusza czwarta edycja programu "Dzwonek na obiad". Jej celem jest zapewnienie jednego ciepłego posiłku dziennie potrzebującym dzieciom. O akcji mówił w Polskim Radiu 24 ks. Andrzej Sikorski, (Fundacja Być Bardziej). Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 dzieci szkoła pomoc
Rola bakterii jelitowych Na ile bakterie znajdujące się w jelitach sterują ludzkim życiem? Tym, które zasiedlają nasz układ pokarmowy, została poświęcona publikacja w "Science", a jej główne tezy likacji wyjaśnił gość audycji Zdziwienie tygodnia dr Paweł Grzesiowski z Ośrodka Badania i Przeszczepiania Mikrobioty Jelitowej w Centrum Medycyny Zapobiegawczej i Rehabilitacji w Warszawie. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 młodzież bakterie badanie
Miłość, śmierć i jedzenie. Szekspir od kuchni William Szekspir słynął ze słabości do deserów. W jego sztukach pojawia się około dwóch tysięcy odniesień do kulinariów, a słowo uczta pada blisko 100 razy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska kulinaria William Szekspir KULTURA literatura
Dieta w chorobie nowotworowej. Ostatnia deska ratunku? Diagnoza o chorobie nowotworowej jest szokiem dla chorego i jego rodziny. Wiele osób stara się wtedy zmienić swoje życie, m.in. stosując odpowiednią dietę. Co zatem jeść, by czuć się lepiej? Zobacz więcej na temat: Trójka Grażyna Dobroń dieta choroba nowotwory rak zdrowie
Lody, tofu i inne nietypowe pomysły na grilla Słyszysz ''grill'', myślisz: karkówka? Czas to zmienić! To prawda, że najczęściej na ruszt trafiają mięsa i warzywa, ale okazuje się, że grillować można o wiele więcej i niekoniecznie muszą to być tłuste i ciężkostrawne potrawy. Zobacz, co jeszcze doda smaku uczcie pod chmurką. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowe odżywianie grill potrawy z grilla owoce warzywa
Makrobiotyka - wyjątkowa dieta i styl życia Japończyk George Ohsawa, twórca makrobiotyki, mawiał, że "jesteś tym, co jesz". Sam termin pochodzi z języka greckiego, gdzie "makros" oznacza wielki, a "bios" - życie. Jakie są zasady diety "wielkiego życia"? Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta Kaja Zemła Patryk Kuniszewicz zdrowie STYL ŻYCIA
Płatki, czekolada i gin, czyli dieta królowej Elżbiety II Wizyta księżnej Kate i księcia Williama w Polsce potwierdziła tylko, że zainteresowanie rodziną brytyjską jest wciąż ogromne. Podglądamy, co robią, w co się ubierają i co jedzą. Szczególnie ciekawe jest menu królowej Elżbiety, która uwielbia czekoladę i nie stroni od... alkoholu. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA Elżbieta II Wielka Brytania królestwo kuchnia
Owady na talerzu Kowalskiego i Nowaka? Insekty jada się w krajach pasa równikowego m.in. w Azji, Ameryce Środkowej i Południowej, Australii, Oceanii i Afryce. Czy moda na jedzenie owadów opanuje też Polskę? Zobacz więcej na temat: Trójka nowe technologie Arkadiusz Ekiert NAUKA zdrowie owady