Krew - bezcenny dar. Krwiodawstwo w Polsce i na świecie W dniu Walentynkowej Akcji Krwiodawstwa organizowanej na terenie Polskiego Radia m.in. sprawdzimy jak wygląda krwiodawstwo na świecie. Zobacz więcej na temat: Czwórka krwiodawstwo wegetarianizm jedzenie fantastyka
Co jadają narciarze? Przysmaki górskich kurortów Włoch, Austrii i Polski Zimą Włochy, Austria czy rodzime Podhale przyciągają nas obietnicą białego szaleństwa na stokach, ale też kuszą niezwykłymi smakami. Sprawdzamy, co na stokach jadają narciarze. Zobacz więcej na temat: Czwórka narty jedzenie snowboard Tyrol Włochy Austria Podhale
Afrodyzjaki - przez żołądek do serca. Co przyrządzić na Walentynki? Przed nami jedno z najmilszych świąt w roku - Walentynki, czyli święto zakochanych. W audycji więc podpowiemy jak uwieść kogoś za pomocą wyśmienitych dań i co przygotować na romantyczną kolację. Pomogą nam w tym afrodyzjaki. Zobacz więcej na temat: Czwórka Walentynki Scjentolodzy miłość jedzenie
"Ojczysty - dodaj do ulubionych". Skąd się wzięły pączki? W cyklu "Ojczysty - dodaj do ulubionych" zdradzamy tajemnice języka polskiego. Warto wiedzieć skąd się wzięło słowo "pączki". Zobacz więcej na temat: Czwórka język polski język ojczysty Martyna Matwiejuk tradycja
"Kodeks smakosza" - podręcznik gastronomii sprzed 200 lat Wydany w 1827 roku "Kodeks smakosza", kompletny podręcznik gastronomii, zawierający prawa, reguły, zastosowania i przykłady sztuki dobrego życia Horace'a Raissona to kompendium wiedzy na temat wystawnych posiłków. Zobacz więcej na temat: kulinaria książki Dwójka Łukasz Modelski
"Kodeks smakosza" - już 200 lat temu postulowano, by jeść sezonowo - To rzeczywiście jest zadziwiająco współczesne. Autor postuluje - i to jest bardzo mocny postulat - żeby jeść sezonowo. On podkreśla tę sezonowość, on mówi, co kiedy jest dobre, czyli robi to, co wielcy kucharze robili na końcu wieku XX czy nawet w pierwszej dekadzie wieku XXI - tak historyk Łukasz Modelski mówił w Dwójce o "Kodeksie smakosza", publikacji wydanej niemal 200 lat temu. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Jakub Kukla Dwójka kulinaria jedzenie literatura KULTURA
"Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska". Kulinarna podróż do wymyślonego świata Książka oparta na publikacjach Andrzeja Sapkowskiego i grach CDP Red. To zbiór przepisów autorek internetowego serwisu Witcher Kitchen. Zobacz więcej na temat: Wiedźmin literatura kulinaria
Masło - na smak, na zdrowie i na święta Adrianna Marczewska, dziennikarka kulinarna i szefowa kuchni, jednoznacznie twierdzi, że bez masła nie ma dobrej kuchni. Konsekwentnie stosuje je w wielu potrawach, poleca na grillowe spotkania i wigilijny stół. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński gotowanie smak zdrowie
Sposób na udane święta. Masło w wypiekach i lalki pod choinką Ostatnie dni przed świętami spędzamy na sprzątaniu, gotowaniu, kupowaniu prezentów. W Czwórce mamy dla was ostatnie podpowiedzi na ten czas oczekiwania. Zobacz więcej na temat: Czwórka lalki święta
"Tradycje kulinarne Polski". Rodzima kuchnia w historycznym ujęciu Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka nagradzanych publikacji kulinarnych, w swojej najnowszej książce przybliża rodzimą tradycję kuchni. Zobacz więcej na temat: gastronomia książki kulinaria
"Tradycje kulinarne Danii" - duńska kuchnia widziana przez pryzmat historii i kultury Najnowsza książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek to kolejna już kulinarna podróż po krajach skandynawskich. Zobacz więcej na temat: gastronomia Dania
Kulinarna wyprawa do Danii. Słodkości, kanapki i inne pyszności Duńska kultura kulinarna to nie tylko gwiazdki Michelin i menu degustacyjne. To również kraina chleba żytniego, słodkich wypieków pachnących marcepanem i orzechami oraz najróżnorodniejszych kanapek. W codziennej diecie nie brakuje dań z wieprzowiny, śledzi oraz kawy. Zobacz więcej na temat: Dwójka Łukasz Modelski Dania kulinaria kanapki słodkości tradycja
Smaki Jerozolimy. Kulinarne inspiracje z centrum religijnego świata Jerozolima fascynowała Bartka Kieżuna od lat. Postanowił pojechać tam, by się ponudzić, a dzięki temu trafić w miejsca niezwykłe, mniej znane, pociągające i smaczne. Przez miesiąc poznawał smaki centrum religijnego świata. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe gotowanie jedzenie podróże Podróże z Czwórką Izrael Jerozolima Bliski Wschód
Wszystko o plackach ziemniaczanych. Jak je przygotować? Śmietana, jogurt, cukier, dżem, majonez? Z czy najchętniej jemy placki ziemniaczane? To sprawdziliśmy w "Jedynce Dzieciom" przy okazji przypadającego na 13 listopada Międzynarodowego Dnia Placków Ziemniaczanych. Ponadto w audycji opowiedzieliśmy, jak przyrządzić tę potrawę. Zobacz więcej na temat: dzieci Agnieszka Kunikowska gotowanie placki ziemniaczane
Koreańska kuchnia na polskie chłody. Najbardziej rozgrzewające dania - Kuchnia koreańska należy do najbardziej ostrych na świecie, więc sprawdzi się podczas jesiennych chłodów w Polsce - przekonuje Anita Raszka, autorka książki "Korea od kuchni". - To wielość kolorów, aromatów i smaków, z którymi czasem trzeba się oswoić. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria jedzenie Korea Południowa gotowanie Mateusz Kulik
O aromatach oraz smakach i ich łączeniu Jaką część wrażeń smakowo-zapachowych stanowią dane węchowe? O aromatach w tym wydaniu "Drogi przez mąkę" opowiedział ekspert w tej dziedzinie - Robert Wieprzkowicz-Rzewuski. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Dwójka smak
Festiwal Stacja Bieszczady. Celebracja stanu wolnego ducha Choć Bieszczady nie są już dalekie i dzikie, to wciąż pozostają wyzwaniem. Wie o tym Natalia Bułyk - organizatorka festiwalu Stacja Bieszczady. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże Podróże z Czwórką Bieszczady Korea Południowa
Studencka dieta. Daria Ładocha radzi, co jeść i jak to przygotować Studenci nie mają zbyt dużo czasu na przygotowanie domowych posiłków, ale ich świadomość na temat jedzenia rośnie. - Najprostszym rozwiązaniem jest kanapka, ale nie z bufetu, tylko z domu. Teraz polecam też kasze, które można zapakować w pojemnik i wziąć na uczelnię, i warzywa gotowane lub pieczone - mówi dziennikarka kulinarna Daria Ładocha. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie jedzenie studenci dieta Marta Hoppe