Światowy Dzień Chleba otwiera temat zdrowych wypieków Zdarza Wam się zjadać na śniadanie kawałek chleba? Dziś najczęściej przygotowuje się go z pszenicy, ale dawniej do chleba dodawano ziemniaki a nawet groch. Jaka jest historia chleba, kto go wymyślił i kiedy? Czym jest zakwas i co oznacza słowo płaskurka? Jak bardzo różnią się od naszego chleby jadane na świecie? Zobacz więcej na temat: chleb kulinaria radio dla dzieci
Jakie jagodzianki smakują najbardziej? Swój przepis zdradza szef kuchni Damian Kordas W całej Polsce obchodzone jest już - zarówno przez cukierników, jak i smakoszy - święto jagodzianki. Z tej okazji w studiu Jedynki pojawił się Damian Kordas, który zdradził naszym słuchaczom przepis na smakowite jagodzianki. Zobacz więcej na temat: Ula Kaczyńska Maciej Piotrowski kuchnia polska gotowanie jagodzianka
Sezon na jagody i… jagodzianki, czyli smaki lata i wakacji O wspaniałych leśnych owocach, jakimi są jagody, oraz o tym, jak wykorzystuje się je w produktach spożywczych, mistrzostwie w prostocie i kulinarnych podróżach rozmawialiśmy z Basią Starecką - dziennikarką, autorką bloga nakarmionastarecka.pl oraz podcastu "Z pełnymi ustami". Zobacz więcej na temat: Trójka kuchnia owoce jagody wakacje Martyna Matwiejuk
Jakie jabłka o tej porze roku sprawdzą się najlepiej w przepisie na szarlotkę? 13 maja to Międzynarodowy Dzień Szarlotki. Te kruche i pyszne ciasto cieszy się popularnością nie tylko w Polsce. Jakie jabłka są najlepsze na szarlotkę? Czym różni się szarlotka od jabłecznika? Zobacz więcej na temat: szarlotka ciasta kulinaria społeczeństwo tradycja jabłecznik owoce Klaudia Wasiek Jan Pachlowski
Mąka i woda. O znaczeniu wypieków w różnych krajach i kulturach Co kraj to obyczaj. To dotyczy również jedzenia. W różnych szerokościach geograficznych natknąć się można na odmienne zwyczaje związane ze spożywaniem pokarmów. Samo jedzenie również może nabrać istotnej roli społecznej w różnych krajach i kulturach, o czym opowiedzieliśmy w przypadającym na 4 maja Dniu Piekarza. Zobacz więcej na temat: Trójka Martyna Matwiejuk jedzenie żywność
Drożdże kontra zakwas. Chleb - jak i z czego najlepiej go wypiekać? Piekarstwo, podobnie jak wiele innych dziedzin życia, ewoluuje. Zmieniają się składniki czy sposoby wypieku. Mimo że obecnie w publikacjach nt. piekarstwa dominuje zakwas, to drożdże ciągle mają swoich fanów. Należy do nich Piotr Kucharski - autor książek o pieczeniu - który podzielił się w "Drodze przez mąkę" swoimi spostrzeżeniami na temat wypieków. Zobacz więcej na temat: Dwójka kulinaria gotowanie jedzenie chleb Łukasz Modelski Piotr Kucharski
Święconka. Tysiące lat tradycji w jednym koszyku W niewielu miejscach na świecie zachował się zwyczaj święcenia pokarmów w Wielką Sobotę, ale takiej święconki, jaką robią Polacy, nie ma nigdzie. Elementy tej tradycji poświadczone są już w średniowiecznych źródłach, a jej korzenie sięgają jeszcze dalej w przeszłość. Zobacz więcej na temat: Wielkanoc święta tradycja HISTORIA historia Polski chrześcijaństwo katolicyzm judaizm Żydzi Jezus Chrystus religia jedzenie jajko chleb Kościół
Dzień Piekarzy i Cukierników. Ciekawostki dla dzieci Jak wygląda praca w zawodzie cukiernika i piekarza? Może sami pomagacie w przygotowywaniu słodkości lub chcielibyście się podzielić swoimi ulubionymi wypiekami? W piątkowym "Poranku" w Polskim Radiu Dzieciom będzie bardzo słodko i pysznie. Zapraszamy! Zobacz więcej na temat: pieczywo ciasta ciasteczka Poranek Polskiego Radia Dzieciom radio dla dzieci
Podlaskie Święto Chleba w Ciechanowcu. "To tradycja związana ze żniwami" Podlaskie Święto Chleba w Ciechanowcu co roku przyciąga miłośników tradycji i tysiące turystów. Tak też jest podczas XXI edycji tego wydarzenia. - To jedna z największych imprez na Podlasiu, która jest związana ze żniwami - mówiła w Programie 1 Polskiego Radia Aleksandra Jasińska. Zobacz więcej na temat: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi rolnictwo chleb Podlasie Aleksandra Jasińska Podlaskie Święto Chleba Ciechanowiec
Wszystko o domowych wypiekach 17 maja odchodzimy Światowy Dzień Pieczenia. To wyśmienita okazja do przygotowania pysznych, domowych wypieków. O najbardziej smakowitych wypiekach mówiliśmy dzisiaj w "Jedynce Dzieciom". Zobacz więcej na temat: dzieci Joanna Ficińska
Gofry i muffinki - jak przygotować te słodkie przekąski? W tym tygodniu swoje święto obchodzą gofry i muffinki. Te słodkie przysmaki, które spożywamy z różnymi dodatkami, można łatwo przygotować z pomocą rodziców. Jak wygląda ich przygotowanie? Tego dowiedzieliśmy się w "Jedynce Dzieciom". Zobacz więcej na temat: dzieci gofry muffinki słodkości
Od ziarenka do bochenka. Jak powstaje pieczywo? Leszek i Miś Michaś rozmawiali o pieczywie. Wymienili przy tym różne rodzaje wypieków, które można znaleźć w poszczególnych częściach świata. Zatrzymali się we Francji, która słynie ze specjalnego rodzaju rogalików wykonanych z ciasta francuskiego. Wiecie, jak się nazywają? A jakie są tradycyjne polskie rogale? Zobacz więcej na temat: pieczywo chleb razowy radio dla dzieci radio dla rodziców piosenki dla dzieci Miś Michaś
Chleb nasz domowy, powszedni W czasie lockdownu wiele osób odkryło w sobie przeróżne talenty – niektórzy te kulinarne. I jak się okazuje Polacy docenili zwłaszcza domowe wypieki, a część porwała się nawet na własnoręcznie przygotowywane pieczywo. I kontynuuje robienie tych wypieków do dziś. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA chleb dom pieczywo Witold Lazar Trójka jedzenie
Chleby, bułki i inne wypieki "Mąka i woda" - od najprostszych chlebków z patelni i wypieków w 15 minut do wyrafinowanego pieczywa. Sabina Francuz opowie jak krok po kroku przygotowywać doskonałe chleby, bułki, bagietki, chałki i inne wypieki. Zobacz więcej na temat: dzieci Agnieszka Kunikowska chleb
W obronie piekarni we Wrocławiu Chleb na zakwasie, bułki, rogaliki, solanki. Od 46 lat pan Andrzej Sekuna piecze chleb na wrocławskim Nadodrzu. Pandemia jednak mocno dała się we znaki rzemieślnikowi, a jego stali - w większości starsi - klienci przestali przychodzić. Było pusto, aż do dnia, gdy jeden z klientów umieścił na Facebooku post, że potrzebna jest pomoc i... wrocławianie ruszyli. Zobacz więcej na temat: chleb Wrocław
Słodkie sekrety pierniczków Bez ich korzennego, słodkiego zapachu trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia. Są jednak wymagające – by ich nie zabrakło, za przygotowania trzeba się zabrać odpowiednio wcześnie. Zobacz więcej na temat: Trójka pierniki kulinaria Boże Narodzenie Anna Kwiatkowska
Upiecz sobie chleb. To proste Zapanowała moda na wypiekanie chleba w domu, a w dobie pandemii i kwarantanny wielu z nas też zaczęło wypiekać chleb. Justyna Marszałkowska, dietetyk. Przekonuje, że to bardzo proste. Zobacz więcej na temat: chleb certyfikat jakość produktu Sława Bieńczycka przepisy kulinarne zdrowie
Idealne pączki? - to takie na smalcu i z lukrem Tłusty czwartek w polskiej tradycji to święto pączków i faworków. W tym dniu dozwolone jest jedzenie słodkości w nadmiernych ilościach, co zapewnia pomyślność, dobrobyt i dobre zdrowie. Jaki powinien być idealny pączek? Co jest jego kwintesencją? Czy cukiernie robią pączki na zapas? Zobacz więcej na temat: tłusty czwartek pączki kuchnia polska tradycja słodycze społeczeństwo Marzena Kawa Roman Czejarek Agnieszka Ciecierska