Polskie Radio
Section05

zdrowe odżywianie

Kieliszek wina jak kawałek ciasta. Alkohol sprzyja tyciu?

Dietetycy przestrzegają przed piciem słodkich napojów, informując o dużej ilości zawartego w nich cukru. Wysoką (a czasem i wyższą) wartość kaloryczną ma również alkohol, dlatego pojawił się rządowy pomysł podawania informacji o kaloryczności na etykietach napojów wysokoprocentowych. Ma to pomóc w budowaniu świadomości, że sprzyjają one dodatkowym kilogramom.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie napoje alkohol dieta piwo drinki wódka napoje słodzone

Owocowe bez owoców. Jak wybrać najzdrowsze soki?

Soków dostępnych na rynku jest mnóstwo. Możemy wybierać ulubione zestawienia owoców i warzyw, ciesząc się ich smakiem w domu, w pracy czy w podróży. Wierzymy, że pijąc soki dostarczamy organizmowi jedną z pięciu zalecanych dziennie porcji warzyw i owoców, a przy tym witaminy i składniki mineralne. Ale które soki mają te właściwości?
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie dieta napoje napoje słodzone nektar owoce warzywa witaminy

Dieta (nie tylko) dla studenta

Nie bez powodu znaną mieszankę bakalii nazwano studencką. Spożywanie właśnie m.in. orzechów i suszonych owoców zalecane się studentom w czasie nauki. Wysiłek umysłowy wspomagają też m.in. banany i jajka. Ułożenie odpowiedniego jadłospisu pomoże nie tylko tym, których czekają egzaminy, ale każdego, kto chce zadbać o prawidłową pracę mózgu.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA dieta zdrowie i dieta zdrowie jedzenie mózg studenci studia tłuszcz węglowodany

Glutaminian sodu jest bezpieczny?

Substancja używana w przemyśle spożywczym w celu wydobycia i wzmocnienia smaku produktów uznawana jest przez wiele osób za konserwant szkodliwy dla zdrowia. W Unii Europejskiej nie został sklasyfikowany jako niezdrowy, amerykańska organizacja Food and Drug Administration również twierdzi, że jest bezpieczny. Jaka jest prawda o glutaminianie sodu?
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie dieta jedzenie przyprawy kuchnia japońska chemia