Kimchi – sfermentowany przysmak Kimchi jest przystawką, bez której żaden Koreańczyk nie wyobraża sobie posiłku. Niektórzy nazywają ją kiszoną kapustą pekińską po koreańsku. Ma oryginalny smak i wyjątkowy aromat, a wiele wartości odżywczych zawdzięcza procesowi fermentacji. Dlaczego jeszcze warto spróbować tego dania? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie dieta zdrowie kuchnia przepisy kulinarne korea przystawki kiszenie kapusty warzywa
Nielubiana i zapomniana. Oswajamy brukselkę Większość osób nie znosi tego warzywa ze względu na charakterystyczny goryczkowaty smak. W niektórych przypadkach jest lubiana i przyrządzana z wyjątkową pieczołowitością. Jak zatem polubić brukselkę i pamiętać o niej w czasie kuchennych rewolucji? Zobacz więcej na temat: Trójka gotowanie Katarzyna Pruchnicka kuchnia wegetariańska warzywa STYL ŻYCIA przepisy kulinarne
Bliny czy naleśniki? Jaka jest różnica? Francuzi mają swoje crepes, Amerykanie pancakes, a Polacy zajadają się naleśnikami. Jednak zdrowszą alternatywą mogą być bliny robione z mąki gryczanej. Jak radzi Ewa Aszkiewicz, świetnie pasuje do nich kawa zbożowa z mlekiem. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie dieta kuchnia jedzenie zdrowe odżywianie naleśniki bliny
Co nas zakwasza? Dietetycy i lekarze coraz częściej podkreślają, jak ważna jet równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie. Jej zaburzenie to efekt niewłaściwej diety. Skutkiem zakwaszenia mogą być z kolei poważne dolegliwości, ale nie będą nam groziły, jeśli tylko będziemy się odpowiednio odżywiać. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie dieta zdrowe odżywianie jedzenie żywność kawa herbata cukier
O sztuce kochania się... w jedzeniu - W całej zabawie z afrodyzjakami chodzi o to, by mieć więcej energii - przekonuje Joanna Keszka z portalu "Barbarella.pl". Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria KULTURA Beata Kwiatkowska STYL ŻYCIA
Dieta (nie tylko) dla studenta Nie bez powodu znaną mieszankę bakalii nazwano studencką. Spożywanie właśnie m.in. orzechów i suszonych owoców zalecane się studentom w czasie nauki. Wysiłek umysłowy wspomagają też m.in. banany i jajka. Ułożenie odpowiedniego jadłospisu pomoże nie tylko tym, których czekają egzaminy, ale każdego, kto chce zadbać o prawidłową pracę mózgu. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA dieta zdrowie zdrowe odżywianie jedzenie mózg studenci studia tłuszcz węglowodany
Skutki uboczne żucia gumy Zwykle kojarzona jest z odświeżaniem oddechu i higieną jamy ustnej w sytuacjach, kiedy nie możemy umyć zębów. Gdy po gumę do żucia sięgamy sporadycznie, możemy dostrzec jej zalety, ale jeśli jej nadużywamy, możemy sobie zaszkodzić. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie higiena jedzenie mięśnie uroda stawy
Odkryto gen smaku pomidorów Gdy kupujemy warzywa, kierujemy się głównie ich wyglądem, kolorem i kształtem. Zależy nam też, aby były smaczne, ale wygląd i smak niestety nie zawsze idą ze sobą w parze. Naukowcy odkryli gen, dzięki któremu smak pomidorom będzie można… nadać. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie pomidory warzywa owoce genetyka smak jedzenie
Bieganie, czyli sposób na zmianę życia Jak bieganie pomaga w życiu prywatnym i zawodowym? Opowiada o tym Alfred Dawiec. Zobacz więcej na temat: Trójka bieganie hobby Paweł Januszewski Krzysztof Łoniewski STYL ŻYCIA
Lekkostrawny i bezglutenowy, a dodaje energii! Dobrze znany także w kuchni polskiej, choć wydaje się, że wciąż za mało doceniany. W zestawieniu z ziemniakami i makaronem raczej nie ma szansy na miejsce pierwsze. A szkoda, bo daje nam dużo dobrego. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie dieta ryż jedzenie kuchnia zdrowe odżywianie indeks glikemiczny
Zdrowie zamknięte w skorupkach Twierdzenie, że spożywanie więcej niż 3 jajek tygodniowo jest szkodliwe, zostało już dawno obalone. Dziś jaja uznawane są za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Do tego można przygotowywać je na mnóstwo sposobów, dzięki czemu nigdy nam się nie znudzą. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie dieta zdrowe odżywianie jajko jajko na twardo jajko na miękko Jaja w kuchni cholesterol białko
Glutaminian sodu jest bezpieczny? Substancja używana w przemyśle spożywczym w celu wydobycia i wzmocnienia smaku produktów uznawana jest przez wiele osób za konserwant szkodliwy dla zdrowia. W Unii Europejskiej nie został sklasyfikowany jako niezdrowy, amerykańska organizacja Food and Drug Administration również twierdzi, że jest bezpieczny. Jaka jest prawda o glutaminianie sodu? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie dieta zdrowe odżywianie jedzenie przyprawy kuchnia japońska chemia
Afera z Nutellą. Ferrero: jest bezpieczna dla zdrowia Niedawno świat obiegła informacja o wycofaniu z największej sieci włoskich supermarketów jednego z najpopularniejszych na świecie przysmaków, uwielbianego zwłaszcza przez dzieci. Producent wydał oświadczenie, w którym zaprzeczył doniesieniom o zaprzestaniu sprzedaży produktu i o jego szkodliwości dla zdrowia. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie zdrowie dziecka dieta zdrowe odżywianie czekolada tłuszcz Włochy
Nie wyrzucaj chleba, tylko go odśwież! W tradycyjnych polskich domach chleba nigdy się nie wyrzucało. Zawsze znalazły się sposoby na odświeżenie czerstwego pieczywa. Jaki jest najskuteczniejszy? W Czwórce rad na ten temat udzielał Dziadek Leszek z Dancingu Międzypokoleniowego. Zobacz więcej na temat: Czwórka pieczywo Justyna Tylczyńska poradnik STYL ŻYCIA
Co jeść, aby mieć płaski brzuch? W odchudzaniu nie jest najważniejsze redukowanie kalorii do minimum, ale dostarczanie ich w odpowiedniej ilości i co bardzo ważne – jakości. W wyglądzie naszej sylwetki jest istotne nie tylko to, ile jemy, ale też jakie produkty jemy. Spożywanie konkretnych pokarmów może nam pomóc w utrzymaniu ładnej figury. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie zdrowe odżywianie jedzenie dieta cukier kuchnia ryby tłuszcz warzywa owoce
Smaczliwka wdzięczna lub gruszka aligatora. Znasz ten owoc! Tropikalny owoc o bardzo szerokim zastosowaniu ma też wszechstronne działanie. Oprócz tego, że świetnie komponuje się z daniami słodkimi oraz słonymi, zapewnia nam zdrowie, chroni przed chorobami, odmładza i wspomaga pracę mózgu. Poznaj awokado! Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie dieta jedzenie kuchnia owoce tłuszcz sałatki choroba
7 powodów, dla których warto tańczyć Przez ostatnie 10 lat rekordową popularność wśród aktywności ruchowej zyskał taniec. Ta forma ruchu wpływa pozytywnie nie tylko na ciało, ale też na ducha. Polecana jest tym, którzy nie przepadają za wyciskaniem potu na siłowni i szukają innej sportowej alternatywy. Jakie inne korzyści płyną z tańca? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA taniec tancerz terapia zdrowie rehabilitacja mózg choroba
W przyszłości wszyscy będziemy wegetarianami? Badania wskazują, że coraz więcej osób w Polsce decyduje się na dietę wegetariańską albo przynajmniej ogranicza ilość jedzonego mięsa. Z drugiej strony to jednak mięsożercy nadal stanowią większość. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie