Produkty mleczne: ten sam składnik, różne właściwości Dietetycy zachęcają do codziennego spożywania nabiału ze względu na wysoką zawartość białka, wapnia i wielu innych substancji odżywczych. Nie wszystkie produkty mleczne są jednak dla nas odpowiednie i nie każdy przyswaja się tak samo łatwo. Mimo że wszystkie wymienione produkty są na bazie mleka, różnią się swoim działaniem i właściwościami, dzięki czemu możemy wybrać to, co będzie dla nas najlepsze. Zobacz więcej na temat: dieta dieta proteinowa jogurt mleko STYL ŻYCIA witaminy zdrowe odżywianie zdrowie
Od czego zależy, kiedy osiwiejemy? Choć wydaje się nam, że z wiekiem włosy stają się białe, w rzeczywistości są one... przezroczyste. Jak wyjaśnia dr Tomasz Rożek, postępy procesu siwienia zależą od kilku czynników. Zobacz więcej na temat: Krystian Hanke NAUKA pielęgnacja włosów Tomasz Rożek Trójka
14 listopada – Światowy Dzień Cukrzycy Cukrzyca rozwija się podstępnie i na początku nie daje żadnych objawów. Często dopiero pacjent, kiedy trafia do szpitala z groźnymi powikłaniami dowiaduje się, że jest chory. W przypadającym na 14 listopada Światowym Dniu Cukrzycy lekarze zwracają uwagę na obserwowanie organizmu i nielekceważenie żadnych niepokojących oznak. Zobacz więcej na temat: choroba cukrzyca dieta STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie zdrowie
Na św. Marcina najlepsza polska gęsina - Nasze polskie gęsi, nawet te z supermarketu, to taki rodzaj mięsa, którym zachwyca się pół Europy - mówi Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska. Zobacz więcej na temat: hobby jedzenie Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne STYL ŻYCIA
Co jeść żeby nie chorować – Zjadamy ok. 210 ton różnych posiłków w ciągu całego swojego życia. Jeżeli nasz pokarm składa się z konserwantów, barwników i dodatków do żywności, organizm musi to przepracować i nie jest później do końca zdrowy – mówiła w audycji Rozmowy o Zdrowiu prof. Bożena Kropka. Jak więc odżywiać się, żeby nie chorować – doradzała dietetyk, promotor zdrowia, autorka książki "Co mi dolega? Poradnik skutecznego leczenia dietą". Zobacz więcej na temat: nowotwory zdrowie dieta Henryk Szrubarz
Nadeszła moda na kiszenie Kiszenie warzyw, owoców, serów, a nawet mięsa staje się coraz bardziej popularne. Niektóre z tych potraw swój renesans przeżywają w domowym zaciszu. Zobacz więcej na temat: hobby jedzenie Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne STYL ŻYCIA
Bez owoców ani rusz. Susz i już! Jesienią i zimą jemy znacznie mniej świeżych owoców, a te, które kupujemy w supermarketach są często ubogie w wartości odżywcze, hodowane w szklarniach lub transportowane przez wiele godzin w nieodpowiednich warunkach. Warto wtedy sięgać po suszone owoce, które zawierają wiele cennych substancji, błonnika, a do tego są zdrowszym zamiennikiem słodyczy. Zobacz więcej na temat: dieta jedzenie minerały owoce STYL ŻYCIA witaminy zdrowe odżywianie
Sałatka do picia? Yerba ma te właściwości! Odpowiednik herbaty, zamiennik kawy i alternatywa dla napojów energetycznych. To tylko niektóre z cech wartościowego naparu Yerba mate. Jego właściwości można długo wyliczać, a o sposobie przyrządzania i o jego rodzajach – jeszcze dłużej rozmawiać. Zdradzamy tajemnice niezwykłego napoju z Ameryki Południowej. Zobacz więcej na temat: herbata kawa minerały rośliny STYL ŻYCIA witaminy zdrowe odżywianie zdrowie
W zdrowym gotowaniu liczy się kreatywność 8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Z tej okazji o najlepsze sposoby obróbki warzyw, owoców, mięsa i ryb zapytaliśmy ekspertów z Fundacji Szkoła na Widelcu - dietetyczkę Ulę Somow i kucharza Grzegorza Łapanowskiego. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta jedzenie kulinaria Marta Hoppe STYL ŻYCIA zdrowie
Zimno? Rozgrzej się od wewnątrz! W chłodne dni szukamy różnych sposobów na ogrzanie się, ale nie musimy ograniczać się tylko do grubych swetrów i grzania przy kominku lub kaloryferze. W walce z chłodem pomoże nam nie tylko gorąca herbata, ale także pokarmy i przyprawy mające właściwości pobudzające krążenie krwi i przyspieszające produkcję ciepła w organizmie. Zobacz więcej na temat: jedzenie jesień kulinaria STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie zdrowie zima
Choroby wyczytane z twarzy Twarz jest naszą wizytówką i to na niej widać emocje, uczucia i stany. Niestety trudno jest ukryć nieprzespaną noc czy stresujący dzień , ale za to znacznie łatwiej na podstawie objawów ukazujących się na twarzy wykryć niektóre choroby. Zobacz więcej na temat: choroba choroby nerek choroby skóry nowotwory STYL ŻYCIA zdrowie
Owoce morza – cenne skarby wielkich wód Krewetki, homary, kraby, ostrygi, ośmiornice – to najczęściej spożywane owoce morza. Jedni się nimi zajadają, a innych przeraża już sam ich wygląd. Warto się do nich przekonać, bo są prawdziwą skarbnicą elementów odżywczych i białka, a co więcej - cieszą się opinią silnego afrodyzjaku. Zobacz więcej na temat: jedzenie krewetki kulinaria ostrygi owoce morza STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie zdrowie
Jak prawidłowo odżywiać się w ciąży? Instytut Żywności i Żywienia oraz Centrum Zdrowia Dziecka opracowały raport nt. wpływu żywienia kobiet w ciąży na zdrowie dzieci. Zobacz więcej na temat: ciąża jedzenie kobieta zdrowe odżywianie zdrowie dziecka
Sfermentowane znaczy zdrowe. Pora na kiszonki Są nie tylko smaczne i pożywne, ale też zdrowe, gdyż poza wieloma witaminami i składnikami mineralnymi zawierają bakterie kwasu mlekowego chroniące nas przed chorobami i infekcjami. Kiszonki są zatem naturalnym probiotykiem, cenną przekąską, dodatkiem do dań i sałatek. Ponadto, są wygodne w przechowywaniu i nie psują się tak łatwo, bo są już… sfermentowane. Zobacz więcej na temat: kiszenie kapusty kiszenie ogórków owoce przetwory STYL ŻYCIA warzywa witaminy zdrowe odżywianie zdrowie
Zapalenie zatok. Jak z nim walczyć? To wyjątkowo uciążliwa i zwykle długotrwała choroba, która przebiega najczęściej w kilku etapach i lubi wracać. Co więcej, atakuje większość obszarów w obrębie głowy, przez co utrudnia mówienie, jedzenie, oddychanie, wąchanie i słuchanie, czyli po prostu normalne funkcjonowanie. Jeśli zapalenie zatok jest przewlekłe, narażeni jesteśmy na poważne powikłania, dlatego tak ważne jest, aby wykryć je najwcześniej. Zobacz więcej na temat: choroba lekarz STYL ŻYCIA zapalenie zatok zdrowie
Skala Scoville’a, czyli coś na ostrrro Jedni unikają pikantnych przypraw, sosów i dodatków, a inni rozsmakowują się w daniach, po których odczuwają pieczenie w przełyku. Inni. Zwolennicy ostrych smaków dzielą się z kolei na tych mniej odpornych na ostrość oraz tych, którzy sięgają po najbardziej pikantne odmiany papryczek. Dla określenia poziomu ostrości stworzono skalę Scoville’a. Na czym ona polega? Zobacz więcej na temat: dieta jedzenie kulinaria papryka STYL ŻYCIA zdrowe odżywianie
To co słodkie jedz rano, a schudniesz? Według najnowszych badań przeprowadzonych przez izraelskich naukowców, jedzenie słodkiego na śniadanie może być zdrowe i chroni nas przed podjadaniem łakoci w ciągu dnia. W Czwórce sprawdziliśmy czy tak na pewno jest. Zobacz więcej na temat: Czwórka Damian Sikorski dieta Kamil Jasieński otyłość zdrowie
Herbata herbacie nierówna - parz najlepsze - Dziś na naszym kanale przeważają testy herbat, tego oczekują nasi subskrybenci. Staramy się je przeplatać bardziej merytorycznymi i konkretnymi odcinkami, które edukują w sprawach związanych z herbatą, ziołami, yerba mate - mówią autorzy vloga czajnikowy.pl. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska Czwórka herbata Mateusz Kulik zdrowie STYL ŻYCIA