Polskie Radio
Section05

zdrowie i dieta

Produkty mleczne: ten sam składnik, różne właściwości

Dietetycy zachęcają do codziennego spożywania nabiału ze względu na wysoką zawartość białka, wapnia i wielu innych substancji odżywczych. Nie wszystkie produkty mleczne są jednak dla nas odpowiednie i nie każdy przyswaja się tak samo łatwo. Mimo że wszystkie wymienione produkty są na bazie mleka, różnią się swoim działaniem i właściwościami, dzięki czemu możemy wybrać to, co będzie dla nas najlepsze. 
Zobacz więcej na temat:  dieta dieta proteinowa jogurt mleko STYL ŻYCIA witaminy zdrowe odżywianie zdrowie

Co jeść żeby nie chorować

– Zjadamy ok. 210 ton różnych posiłków w ciągu całego swojego życia. Jeżeli nasz pokarm składa się z  konserwantów, barwników i dodatków do żywności, organizm musi to przepracować i nie jest później  do końca zdrowy – mówiła w audycji Rozmowy o Zdrowiu prof. Bożena Kropka. Jak więc odżywiać się, żeby nie chorować – doradzała dietetyk, promotor zdrowia, autorka książki "Co mi dolega? Poradnik skutecznego leczenia dietą".
Zobacz więcej na temat:  nowotwory zdrowie dieta Henryk Szrubarz

Bez owoców ani rusz. Susz i już!

Jesienią i zimą jemy znacznie mniej świeżych owoców, a te, które kupujemy w supermarketach są często ubogie w wartości odżywcze, hodowane w szklarniach lub transportowane przez wiele godzin w nieodpowiednich warunkach. Warto wtedy sięgać po suszone owoce, które zawierają wiele cennych substancji, błonnika, a do tego są zdrowszym zamiennikiem słodyczy.
Zobacz więcej na temat:  dieta jedzenie minerały owoce STYL ŻYCIA witaminy zdrowe odżywianie

Sfermentowane znaczy zdrowe. Pora na kiszonki

Są nie tylko smaczne i pożywne, ale też zdrowe, gdyż poza wieloma witaminami i składnikami mineralnymi zawierają bakterie kwasu mlekowego chroniące nas przed chorobami i infekcjami. Kiszonki są zatem naturalnym probiotykiem, cenną przekąską, dodatkiem do dań i sałatek. Ponadto, są wygodne w przechowywaniu i nie psują się tak łatwo, bo są już… sfermentowane.
Zobacz więcej na temat:  kiszenie kapusty kiszenie ogórków owoce przetwory STYL ŻYCIA warzywa witaminy zdrowe odżywianie zdrowie

Zapalenie zatok. Jak z nim walczyć?

To wyjątkowo uciążliwa i zwykle długotrwała choroba, która przebiega najczęściej w kilku etapach i lubi wracać. Co więcej, atakuje większość obszarów w obrębie głowy, przez co utrudnia mówienie, jedzenie, oddychanie, wąchanie i słuchanie, czyli po prostu normalne funkcjonowanie. Jeśli zapalenie zatok jest przewlekłe, narażeni jesteśmy na poważne powikłania, dlatego tak ważne jest, aby wykryć je najwcześniej.
Zobacz więcej na temat:  choroba lekarz STYL ŻYCIA zapalenie zatok zdrowie