Jak oczyścić organizm i zmienić myślenie na wiosnę? - Dieta, ruch, oddech, sposób myślenia i emocje mają ogromny wpływ na nasze zdrowie, więc należy o nie dbać - mówi dietetyczka, Bożena Żak-Cyran. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Jankowska dieta zdrowie STYL ŻYCIA zdrowie i dieta
Czy umiemy racjonalnie wykorzystywać żywność? Marnowanie żywności jest sprzeczne z polską tradycją i kulturą. Mimo to co roku marnujemy ok. 9 milionów ton żywności. Zobacz więcej na temat: GOSPODARKA Ernest Zozuń Trójka
Nie marnuj jedzenia! Podziel się z potrzebującymi - Jeżeli mamy za dużo jedzenia na stole, jeśli nie chce nam się go jeść, nie możemy go zamrozić, ani dać naszej rodzinie na wynos to możemy z nim zrobić coś innego. Możemy się nim podzielić z tymi, którzy również w święta są głodni - przypomina Maria Skołożyńska, organizatorka akcji "Podziel się posiłkiem z bezdomnym". Zobacz więcej na temat: Krzysztof Grzesiowski bezdomność żywność Wielkanoc pomoc STYL ŻYCIA
Jadłodzielnia. Nie wyrzucaj jedzenia - podziel się! Okres świąteczny to czas spotkań przy suto zastawionych stołach. Ta wspaniała, rodzinna tradycja ma jednak swoją ciemną stronę - po Świętach śmietniki zapełniają się jedzeniem, którego zwykle kupujemy za dużo. Rozwiązaniem tego problemu są Jadłodzielnie. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha pomoc STYL ŻYCIA
Smaczne pomysły na wielkanocne jajka Jajko to symbol nowego i odradzającego się życia, a także niezbędny i główny element wielkanocnego śniadania. Przedstawiamy kilka propozycji na to, jak przygotować pyszne jajka faszerowane. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta przepisy kulinarne przepisy świąteczne Wielkanoc jajka faszerowane jajko jajko na twardo
Co włożyć do wielkanocnego koszyczka? W Wielką Sobotę święcimy pokarmy, zanosząc do kościoła ozdobny koszyk wypełniony symbolicznymi produktami. Czego nie powinno w nim zabraknąć i jakie jest znaczenie święconki? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA Wielkanoc święta tradycja zwyczaje chrześcijaństwo
Czesi nie odpuszczają polskiej żywności Czescy producenci i urzędnicy wytaczają kolejne - choć podobne jak poprzednio - działa. Tym razem atakują w mediach nasze służby weterynaryjne - pisze w czwartek "Puls Biznesu". Zobacz więcej na temat: Czechy
Sklepy zapłacą na marnowanie żywności? Apel Greenpeace W naszym kraju rocznie marnujemy ok. 9 mln ton żywności, co stawia nas na 5. miejscu w UE - podkreśla Greenpeace Polska. Organizacja apeluje do polityków, by przyjęli prawo, które skutecznie ograniczy wyrzucanie żywności i sprawi, że trafi ona do potrzebujących. Zobacz więcej na temat: Greenpeace POLSKA handel sklep
Fakty i mity o kaloriach Od 45 do 75 proc. – tyle pobranej energii organizm ''spala'' na trawienie, oddychanie, pracę serca i utrzymanie prawidłowej temperatury. Ile kalorii potrzebuje każdy z nas, by prawidłowo funkcjonować? Dla kogo będzie dobra dieta niskokaloryczna i jak ją zaplanować? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie dieta zdrowe odżywianie nadwaga
"Wzór na smak". Spotkanie z Grzegorzem Łapanowskim Z kucharzem i krytykiem kulinarnym rozmawialiśmy o jego książce, w której zdradza sekrety o łączeniu pozornie niepasujących do siebie smaków. Zobacz więcej na temat: Grzegorz Łapanowski smak Łukasz Modelski KULTURA
Swojskie a obce. Co nasze, a co nie w polskiej kuchni? - Polska kuchnia to jest to, co mamy wszędzie i co jemy. A z drugiej strony, co charakterystyczne i czym się wyróżniamy, nawet jeśli wcale nie dominuje - mówi prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu im. Mikołaja Kopernika. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie kuchnia polska tradycja
Kuchnia Bliskiego Wschodu leży w Europie – Osobom z Zachodu te przepisy wydają się bliskowschodnie, ale mieszkańcom Bliskiego Wschodu już nie – mówiła Sabrina Ghayour, autorka książki "Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu". Zobacz więcej na temat: Bliski Wschód kulinaria kuchnia Europa KULTURA Iran przepisy kulinarne
Ryby trzeba jeść odpowiedzialnie - Akweny na całym świecie są "przełowione". To oznacza, że jeśli nie zaprzestaniemy tak intensywnych połowów, a jednocześnie konsumpcji, która nie jest w żaden sposób kontrolowana to do 2014 roku wyłowimy znaczącą większość tych gatunków, które dziś komercyjnie poławiamy z mórz i oceanów - mówi kucharz Grzegorz Łapanowski. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka ekologia STYL ŻYCIA
Pokarmy z korzyścią dla urody Piękne włosy i mocne paznokcie to zasługa częstych wizyt w salonach kosmetycznych. I trudno temu zaprzeczyć. Eksperci wykazali, że niektóre produkty spożywcze także mogą widocznie wpływać na naszą urodę. Jakie są wśród nich? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA moda i uroda uroda białko zdrowe odżywianie ser owoce ryby
Gotujesz makaron w garnku? Wypróbuj inną metodę! Makaron stanowi podstawę wielu kuchni na świecie, a smakosze podkreślają nie tylko jego walory smakowe, ale też łatwy i szybki sposób przygotowania. Okazuje się, że może być jeszcze prościej. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA dieta makaron kuchnia polska kuchnia włoska gotowanie
Kuchnia Śródziemia, czyli przytyj z hobbitami! Tolkienowskie niziołki lubią porządek, mają czyste norki i... dobrze zaopatrzone spiżarnie. - Kuchnia hobbitów opiera się na brytyjskiej tradycji kulinarnej. Jest kaloryczna i mięsna - mówi Michał Rukasz ze Stowarzyszenia Miłośników Śródziemia. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria STYL ŻYCIA Hobbit Tolkien władca pierścieni Beata Kwiatkowska Kaja Zemła
Skorzonera wraca na polskie stoły Wczoraj warzywa, dziś mięso. Może w ramach jednego obiadu warto podać schab po toskańsku, o którym mówiliśmy w środę, i dzisiejszą skorzonerę? Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne STYL ŻYCIA
Jeść czy nie jeść, czyli grzyby w polskich lasach Gościem audycji była dr Marta Wrzosek, twórczyni i była prezes Polskiego Towarzystwa Mykologicznego, która odkryła przed nami tajniki dotyczące jadalnych i trujących grzybów. Zobacz więcej na temat: grzyby Łukasz Modelski