Tradycyjny pączek - to ten z nadzieniem z róży - Pączek składa się z ciasta, nadzienia i polewy albo posypki. Każdy z tych elementów jest bardzo istotny - mówi Piotr Ogiński, kucharz. - Tradycyjny pączek to ten z nadzieniem z róży - podkreśla gość audycji "Pierwsze słyszę". Zobacz więcej na temat: Czwórka pączki Kamil Jasieński tłusty czwartek najlepsze pączki słodycze słodkości ranking pączków przepis na pączki Piotr Ogiński Kocham Gotować
Przepis na tłusty czwartek. Ranking pączków - Kiedy myślę o pączku idealnym, wracam wspomnieniami do dzieciństwa. Musi być chrupiący, delikatnie polukrowany i mieć odpowiednią ilość nadzienia - mówi Tomek Czajkowski, twórca kulinarny i autor bloga "Magiczny składnik". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA tradycja ciastka słodycze słodkości pączki przepisy kulinarne Kamil Jasieński tłusty czwartek przepis na pączki najlepsze pączki ranking pączków
Kulinaria. Kuchnia Podlasia i Suwalszczyzny - smakołyki i tajemnice Michał Skoczek jest współautorem książki "U pana Boga przy stole. Podlasie i Suwalszczyzna - przewodnik po lokalnych przysmakach". - To jest kuchnia bardzo prosta, ciężka i jednocześnie bardzo smaczna - mówi w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby kuchnia polska kuchnia regionalna Kamil Jasieński
Turystyka kulinarna, czyli świat od kuchni Turystyka kulinarna (w tym enoturystyka i biroturystyka), choć jest dość młodym zjawiskiem, to szybko zyskuje na popularności. Eksperci wskazują, że jedną z przyczyn wzrostu zainteresowania tym rodzajem turystyki, są coraz większe oczekiwania podróżnych i chęć doświadczenia czegoś nowego, niepowtarzalnego. Zobacz więcej na temat: żywność jedzenie
Jak smakują wyspy greckie? "Tradycją i ciastem z arbuza" Słowo "kefi" nie ma polskiego odpowiednika i nie ma jednej definicji. Grecy w ten sposób opisują stan radości płynącej ze spotkana i z zabawy. - Biesiadowanie przy jedzeniu to ich sposób na codzienne życie - mówi Dionisios Sturis, autor książki "Kefi. Greckie wyspy - smaki i opowieści". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA Grecja kuchnia grecka podróże Podróże z Czwórką
"Kodeks smakosza" - podręcznik gastronomii sprzed 200 lat Wydany w 1827 roku "Kodeks smakosza", kompletny podręcznik gastronomii, zawierający prawa, reguły, zastosowania i przykłady sztuki dobrego życia Horace'a Raissona to kompendium wiedzy na temat wystawnych posiłków. Zobacz więcej na temat: kuchnia książki Dwójka Łukasz Modelski
Izabela Kamińska o książce "Dzikie drożdże" Opowieść o cywilizacji, ludzkich odkryciach, polityce i wojnach, sztuce, popkulturze i naturze. Owoc podróży, rozmów z winiarzami, lektur i obejrzanych filmów. O książce "Dzikie drożdże" opowie w "Drodze przez mąkę" jej autorka - Izabela Kamińska. Zobacz więcej na temat: podróże literatura Łukasz Modelski
"Kodeks smakosza" - już 200 lat temu postulowano, by jeść sezonowo - To rzeczywiście jest zadziwiająco współczesne. Autor postuluje - i to jest bardzo mocny postulat - żeby jeść sezonowo. On podkreśla tę sezonowość, on mówi, co kiedy jest dobre, czyli robi to, co wielcy kucharze robili na końcu wieku XX czy nawet w pierwszej dekadzie wieku XXI - tak historyk Łukasz Modelski mówił w Dwójce o "Kodeksie smakosza", publikacji wydanej niemal 200 lat temu. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Jakub Kukla Dwójka kuchnia jedzenie literatura KULTURA
"Tradycje kulinarne Polski" - od Szczodrych Godów po Wigilię - Chrześcijańska wigilia w pewien sposób jest nałożona na kanwę tego, co już wcześniej istniało - na kanwę kultury słowiańskiej - wyjaśnia badaczka kultury kulinarnej Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki "Tradycje kulinarne Polski". - W tym czasie Słowianie świętowali Szczodre Gody - okres powrotu słońca, zwrot w stronę wiosny. Zobacz więcej na temat: Czwórka święta podróże Piotr Firan kuchnia polska Wigilia Słowianie tradycja
"Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska". Kulinarna podróż do wymyślonego świata Książka oparta na publikacjach Andrzeja Sapkowskiego i grach CDP Red. To zbiór przepisów autorek internetowego serwisu Witcher Kitchen. Zobacz więcej na temat: Wiedźmin kuchnia literatura
Gotuj z wiedźminem. Przepisy znajdziesz w "Księdze kulinarnej" Zupa elfio-cebulowa, placki korzenne na miodzie, tatar z katoblefasa, pieczone jabłko - przepisy rodem z książek Andrzeja Sapkowskiego trafiły do książki "Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska", której autorkami są Anita Sarna i Karolina Krupecka. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie Wiedźmin Andrzej Sapkowski przepisy kulinarne Kamil Jasieński
"Tradycje kulinarne Polski". Rodzima kuchnia w historycznym ujęciu Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka nagradzanych publikacji kulinarnych, w swojej najnowszej książce przybliża rodzimą tradycję kuchni. Zobacz więcej na temat: kuchnia gastronomia książki
Tomasz Prange-Barczyński na kulinarnych szlakach Europy "Riesling i tapasy. O niezwykłych połączeniach jedzenia i wina na szlakach Europy" - taki tytuł nosi najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego, dziennikarza i znawcy win. Autor był gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: przewodnik jedzenie Łukasz Modelski Dwójka KSIĄŻKA Tomasz Prange-Barczyński
Warmia i Mazury. Kulinarne podróże przez wszystkie pory roku W audycji m.in. tematem będą Warmia i Mazury. W kulinarną podróż - przez wszystkie pory roku, wśród dzikich terenów, łąk, rzek, jezior i lasów, tropem kuchni i tradycji regionu zabierze nas Ewa Michalska - szefowa kuchni i autorka książki "Dzikie historie. Kuchnia". Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże Warmia Mazury jedzenie przepisy kulinarne Koszykówka
Kulinaria w social mediach, NFT i moda w Czwórce W audycji m.in. poznamy tajniki gotowania, zajrzymy do świata tokenów NFT, a także porozmawiamy o modzie i młodych projektantach. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie moda konkurs
Kulinarna wyprawa do Danii. Słodkości, kanapki i inne pyszności Duńska kultura kulinarna to nie tylko gwiazdki Michelin i menu degustacyjne. To również kraina chleba żytniego, słodkich wypieków pachnących marcepanem i orzechami oraz najróżnorodniejszych kanapek. W codziennej diecie nie brakuje dań z wieprzowiny, śledzi oraz kawy. Zobacz więcej na temat: Dwójka Łukasz Modelski Dania kuchnia kanapki słodkości tradycja
Marcin Wojtasik przez Japonię szlakiem ramenu Gościem audycji był Marcin Wojtasik - antropolog, socjolog i restaurator, który opowiadał o swojej kulinarnej podróży przez Japonię, którą przemierzał wiedziony zapachem ramenu. Zobacz więcej na temat: Dwójka Łukasz Modelski Japonia kuchnia japońska Azja książki podróże podróże zagraniczne
Koreańska kuchnia na polskie chłody. Najbardziej rozgrzewające dania - Kuchnia koreańska należy do najbardziej ostrych na świecie, więc sprawdzi się podczas jesiennych chłodów w Polsce - przekonuje Anita Raszka, autorka książki "Korea od kuchni". - To wielość kolorów, aromatów i smaków, z którymi czasem trzeba się oswoić. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia Korea Południowa gotowanie Mateusz Kulik