"Kucharka i tyle zarabia!". Fenomen autorki "365 obiadów" Lucyna Ćwierczakiewiczowa, niezwykle popularna postać XIX-wiecznej Warszawy, zapoczątkowała prawdziwą rewolucję w polskiej kuchni i obyczajowości. A przy tym: osiągnęła niebywały sukces. Wysokość honorarium za jej słynną książkę "365 obiadów za 5 złotych" przekraczało znacznie honorarium Sienkiewicza za "Potop" czy Prusa za "Faraona"… Zobacz więcej na temat: Warszawa HISTORIA kuchnia polska
"Kaprysy i zygzaki" Théophile'a Gautiera. XIX-wieczne felietony podróżnicze Ukazywały się w latach 1836-1851 na łamach wysokonakładowej prasy, potem autor wydał je w postaci książkowej. Teksty podróżnicze, opisujące wyprawy do Belgii i Holandii, fantazje na temat hinduskiej religii, sztuki i indyjskiego rzemiosła, utopijna wizja Paryża przyszłości. Zobacz więcej na temat: podróże książki literatura Dwójka Łukasz Modelski
Sushi master z dala od Japonii. Polskie i europejskie restauracje sushi Jak zostaje się w Polsce sushi masterem? Co należy do kanonu w tego rodzaju kuchni? Jakie miejsce zajmuje tu tradycja? Skąd brać odpowiedniej jakości ryby? Odpowiedzi na te pytania szukaliśmy w audycji z cyklu "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski kuchnia japońska sushi ryby Dwójka
Japońskie afrodyzjaki na walentynki: sushi, ostrygi i lody mochi Japońska kuchnia to nie tylko sztuka kulinarna, ale też sztuka miłości. - Wystarczy spojrzeć na sushi. To drobne i sensualne formy, które rozpalają zmysły i można się nimi nawzajem karmić - mówi szef kuchni Bartek Leszczyński. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA jedzenie przepisy kulinarne Walentynki Japonia Weronika Puszkar sushi
Gdzie szusują i co jedzą na stokach Polacy? Polskie kurorty narciarskie są popularne z racji bliskości i łatwej dostępności, jednak włoskie miejscowości cieszą się nie mniejszym powodzeniem wśród naszych rodaków. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie zima
Tradycyjny pączek - to ten z nadzieniem z róży - Pączek składa się z ciasta, nadzienia i polewy albo posypki. Każdy z tych elementów jest bardzo istotny - mówi Piotr Ogiński, kucharz. - Tradycyjny pączek to ten z nadzieniem z róży - podkreśla gość audycji "Pierwsze słyszę". Zobacz więcej na temat: Czwórka pączki Kamil Jasieński tłusty czwartek najlepsze pączki słodycze słodkości ranking pączków przepis na pączki Piotr Ogiński Kocham Gotować
Przepis na tłusty czwartek. Ranking pączków - Kiedy myślę o pączku idealnym, wracam wspomnieniami do dzieciństwa. Musi być chrupiący, delikatnie polukrowany i mieć odpowiednią ilość nadzienia - mówi Tomek Czajkowski, twórca kulinarny i autor bloga "Magiczny składnik". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA tradycja ciastka słodycze słodkości pączki przepisy kulinarne Kamil Jasieński tłusty czwartek przepis na pączki najlepsze pączki ranking pączków
Kulinaria. Kuchnia Podlasia i Suwalszczyzny - smakołyki i tajemnice Michał Skoczek jest współautorem książki "U pana Boga przy stole. Podlasie i Suwalszczyzna - przewodnik po lokalnych przysmakach". - To jest kuchnia bardzo prosta, ciężka i jednocześnie bardzo smaczna - mówi w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby kuchnia polska kuchnia regionalna Kamil Jasieński
Turystyka kulinarna, czyli świat od kuchni Turystyka kulinarna (w tym enoturystyka i biroturystyka), choć jest dość młodym zjawiskiem, to szybko zyskuje na popularności. Eksperci wskazują, że jedną z przyczyn wzrostu zainteresowania tym rodzajem turystyki, są coraz większe oczekiwania podróżnych i chęć doświadczenia czegoś nowego, niepowtarzalnego. Zobacz więcej na temat: żywność jedzenie
Jak smakują wyspy greckie? "Tradycją i ciastem z arbuza" Słowo "kefi" nie ma polskiego odpowiednika i nie ma jednej definicji. Grecy w ten sposób opisują stan radości płynącej ze spotkana i z zabawy. - Biesiadowanie przy jedzeniu to ich sposób na codzienne życie - mówi Dionisios Sturis, autor książki "Kefi. Greckie wyspy - smaki i opowieści". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA Grecja kuchnia grecka podróże Podróże z Czwórką
"Kodeks smakosza" - podręcznik gastronomii sprzed 200 lat Wydany w 1827 roku "Kodeks smakosza", kompletny podręcznik gastronomii, zawierający prawa, reguły, zastosowania i przykłady sztuki dobrego życia Horace'a Raissona to kompendium wiedzy na temat wystawnych posiłków. Zobacz więcej na temat: kuchnia książki Dwójka Łukasz Modelski
Izabela Kamińska o książce "Dzikie drożdże" Opowieść o cywilizacji, ludzkich odkryciach, polityce i wojnach, sztuce, popkulturze i naturze. Owoc podróży, rozmów z winiarzami, lektur i obejrzanych filmów. O książce "Dzikie drożdże" opowie w "Drodze przez mąkę" jej autorka - Izabela Kamińska. Zobacz więcej na temat: podróże literatura Łukasz Modelski
"Kodeks smakosza" - już 200 lat temu postulowano, by jeść sezonowo - To rzeczywiście jest zadziwiająco współczesne. Autor postuluje - i to jest bardzo mocny postulat - żeby jeść sezonowo. On podkreśla tę sezonowość, on mówi, co kiedy jest dobre, czyli robi to, co wielcy kucharze robili na końcu wieku XX czy nawet w pierwszej dekadzie wieku XXI - tak historyk Łukasz Modelski mówił w Dwójce o "Kodeksie smakosza", publikacji wydanej niemal 200 lat temu. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Jakub Kukla Dwójka kuchnia jedzenie literatura KULTURA
"Tradycje kulinarne Polski" - od Szczodrych Godów po Wigilię - Chrześcijańska wigilia w pewien sposób jest nałożona na kanwę tego, co już wcześniej istniało - na kanwę kultury słowiańskiej - wyjaśnia badaczka kultury kulinarnej Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki "Tradycje kulinarne Polski". - W tym czasie Słowianie świętowali Szczodre Gody - okres powrotu słońca, zwrot w stronę wiosny. Zobacz więcej na temat: Czwórka święta podróże Piotr Firan kuchnia polska Wigilia Słowianie tradycja
"Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska". Kulinarna podróż do wymyślonego świata Książka oparta na publikacjach Andrzeja Sapkowskiego i grach CDP Red. To zbiór przepisów autorek internetowego serwisu Witcher Kitchen. Zobacz więcej na temat: Wiedźmin kuchnia literatura
Gotuj z wiedźminem. Przepisy znajdziesz w "Księdze kulinarnej" Zupa elfio-cebulowa, placki korzenne na miodzie, tatar z katoblefasa, pieczone jabłko - przepisy rodem z książek Andrzeja Sapkowskiego trafiły do książki "Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska", której autorkami są Anita Sarna i Karolina Krupecka. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA gotowanie Wiedźmin Andrzej Sapkowski przepisy kulinarne Kamil Jasieński
"Tradycje kulinarne Polski". Rodzima kuchnia w historycznym ujęciu Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka nagradzanych publikacji kulinarnych, w swojej najnowszej książce przybliża rodzimą tradycję kuchni. Zobacz więcej na temat: kuchnia gastronomia książki
Tomasz Prange-Barczyński na kulinarnych szlakach Europy "Riesling i tapasy. O niezwykłych połączeniach jedzenia i wina na szlakach Europy" - taki tytuł nosi najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego, dziennikarza i znawcy win. Autor był gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: przewodnik jedzenie Łukasz Modelski Dwójka KSIĄŻKA Tomasz Prange-Barczyński